Πολλοί είναι εκείνοι που απόρησαν με την πρόσληψη του Πέδρο Αλβες. Ο Ολυμπιακός είχε αθλητικό διευθυντή. Αλλά επέλεξε να εντάξει στο οργανόγραμμά του ένα πρόσωπο που θεωρείται ένας από τους πλέον ανερχόμενους ποδοσφαιρικούς παράγοντες στην Πορτογαλία και συνολικά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το πώς φτάσαμε μέχρι την πρόσληψη του Αλβες είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία. Που επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι ο Ολυμπιακός δεν σταματάει να αναζητεί λύσεις σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει. Ασχέτως κόστους. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε (ακόμη) μια μεγάλη επένδυση στον Ολυμπιακό. Προσέλαβε στην ομάδα του έναν εκ των διασημότερων και σημαντικότερων ποδοσφαιρικών παραγόντων της Ευρώπης. Ο Αντόνιο Κορδόν ήρθε στον Πειραιά με βιογραφικό που ζαλίζει. Με περγαμηνές που καθιστούσαν την επιλογή του «λεφτά στην τράπεζα», για την ανάπτυξη του στρατηγικού πλάνου της «εκτόξευσης» του Ολυμπιακού. Με το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχει δοθεί ποτέ σε παράγοντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Ολυμπιακός, ο Μαρινάκης και η "λευκή επιταγή" στον Κορδόν

Ο Κορδόν πήρε λευκή επιταγή. Για την ακρίβεια, έθεσε ως προϋπόθεση να έχει το απόλυτο κουμάντο στο χτίσιμο του Ολυμπιακού. Από την επιλογή του προπονητή, έως την απόκτηση των ποδοσφαιριστών. Αυτό έγινε. Ανέλαβε να «τρέξει» τα πάντα. Με τη διοίκηση να τον στηρίζει με κάθε τρόπο. Ακόμη και όταν ο Ισπανός επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος καθυστέρησε για πάνω από έναν μήνα να βρει προπονητή, η στήριξη ήταν αδιαπραγμάτευτη. Το ίδιο και όταν οι μεταγραφές καθυστερούσαν σε βαθμό ανησυχητικό. Ο Ολυμπιακός έκανε αυτό που είχε αποφασίσει. Στήριξη και υπομονή.

Εντέλει, ο σύλλογος έκανε πάνω από δέκα μεταγραφές. Ξόδεψε πάνω από 10.000.000 ευρώ μόνο για αγορές και δανεισμούς. Αποκτήθηκαν αρκετοί ποδοσφαιριστές μεγάλης ποιότητας και αξίας. Και αυτό αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα. Και στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Ναι, ο Ολυμπιακός πέρασε ένα δύσκολο «φεγγάρι» τον τελευταίο μήνα και κρίθηκε ότι έπρεπε να υπάρξει αλλαγή προπονητή. Αλλά κανείς δεν μπορεί να ξεχνάει τα δεδομένα. Και με βάση αυτά, ο Ολυμπιακός είναι έναν βαθμό μακριά από το Conference League, θα ήταν στην κορυφή εάν τα παιχνίδια είχαν τελειώσει στον αγωνιστικό χώρο και όχι στα δικαστήρια και σε περίεργες αποφάσεις.

Από τα τέλη Αυγούστου, ωστόσο, ο Ολυμπιακός, λειτουργούσε έχοντας έναν αθλητικό διευθυντή που δούλευε «part time» για τον σύλλογο. Ο Αντόνιο Κορδόν ενημέρωσε την ΠΑΕ για ένα σοβαρό προσωπικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Και ζήτησε να βρίσκεται το μεγαλύτερο διάστημα στην Ισπανία. Η διοίκηση το δέχθηκε, έως ότου ο 61χρονος βρει μια λύση και μονιμοποιηθεί στην Ελλάδα. Ολο αυτό το διάστημα στου Ρέντη βρισκόταν ο βοηθός του, Χοσέ Ιγκνάσιο Ναβάρο. Στέλεχος ικανό, αλλά κυρίως σε θέματα σκάουτινγκ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι παραμένει στο νέο οργανόγραμμα και αναβαθμίζεται σε chief scout.

Γιατί επέλεξε ο Ολυμπιακός τον Πέδρο Άλβες

Ακόμη και μέχρι σήμερα ο Κορδόν δεν έχει μπορέσει να βρει λύση στο προσωπικό του πρόβλημα. Σχεδόν τους 3 από τους έξι μήνες της παρουσίας του στον Ολυμπιακό τους πέρασε στην Ισπανία. Ακόμη και ο γιος του, ο οποίος είχε τον ρόλο του scouting coordinator, έμενε το μεγαλύτερο διάστημα στην πατρίδα του. Με τον Ολυμπιακό να έχει ανάγκη την παρουσία του αθλητικού διευθυντή και σε συνεννόηση με τον Κορδόν, ο σύλλογος αναζήτησε την καλύτερη δυνατή λύση για τον πάγκο του. Και τη βρήκε στο πρόσωπο του Πέδρο Αλβες. Με τον Κορδόν σε ρόλο εποπτικό σε όλο τον οργανισμό και τις ομάδες, όπως επιβεβαίωσε και ο Πορτογάλος κατά την παρουσίασή του.

Ο 40χρονος νέος αθλητικός διευθυντής των «ερυθρόλευκων» δεν είναι «χθεσινός» στο ποδόσφαιρο. Είναι όλη του τη ζωή στα γήπεδα. Από όλα τα πόστα. Από εκείνο του ποδοσφαιριστή. Από εκείνο του chief scout στο απαιτητικό περιβάλλον της Μπράγκα. Αλλά και επί 5ετία αθλητικός διευθυντής στην Εστορίλ. Μια ομάδα που έκανε «μικρά θαύματα» στην Πορτογαλία, ανακαλύπτοντας και εξελίσσοντας ποδοσφαιριστές. Με τον ίδιο να εξελίσσεται σε έναν παράγοντα που ουσιαστικά ήλεγχε τα πάντα. Οντας «μέσα» σε όλα. Από τις επιλογές παικτών, την καθημερινότητα, τις ανάγκες της, αλλά και κάθε τι που χρειάζεται ο σύλλογος. Ρόλο που καλείται να υπηρετήσει και στον Ολυμπιακό. Και με βάση τα πρώτα δείγματα. Εχει αποφασίσει να το κάνει με πλήρη αφοσίωση. Και ακατάπαυστη δουλειά...