Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει φροντίσει από πολύ νωρίς να γίνει το απόλυτο φαβορί για να κατακτήσει τη Euroleague, αφού την τελευταία διαβολοβδομάδα της πέρασε από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και το ΟΑΚΑ αντιστοίχως, νικώντας μέσα σε 48 ώρες Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Είναι οπωσδήποτε υψηλού επιπέδου δυσκολία να περάσεις από τέτοιες Συμπληγάδες και να επιστρέφεις στο σπίτι σου αγρατζούνιστος και έχοντας δείξει σε όλη την Ευρώπη ότι είσαι σχεδόν άτρωτος. Η Ρεάλ δεν υπήρχε αμφισβήτηση ότι θα μπορούσε να το κάνει, αλλά αν υπολογιζόταν μια ήττα σε μια άσχημη βραδιά, αυτή η εβδομάδα ήταν σίγουρα υποψήφια.

Αμφιβολία επίσης δεν υπάρχει ότι η πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι η κορυφαία ομάδα της φετινής Euroleague. Η Ρεάλ μπήκε με το γκάζι πατημένο στη διοργάνωση αν και τον περασμένο Μάιο κατέκτησε το τρόπαιο με το “μανταρίνι” του Σέρχιο Γιουλ στον τελικό με τον Ολυμπιακό στο Κάουνας. Φυσικά, το να είναι ανταγωνιστική στη διοργάνωση κάνει παρομοίωση μόνο με τους νόμους της φύσης, αλλά αυτό το 12-1, με το οποίο έχει ξεκινήσει, θα έπρεπε να αφορά σε μια ομάδα που δεν τα κατάφερε για λίγο την προηγούμενη σεζόν και είναι αποφασισμένη για εκδίκηση. Για να γίνει κατανοητό, όμως, πόσο δύσκολο είναι να ηττηθεί, αρκεί να παρατηρηθεί η μόνη... ήττα της, από τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για ένα από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια που έχουν γίνει ποτέ σε όμιλο Euroleague και η Φενέρ χρειάστηκε μικρά θαυματάκια για να φτάσει στη νίκη στην παράταση. Η ένταση ήταν τόση που ο προπονητής της, Δημήτρης Ιτούδης, έκλαψε μετά τη λήξη του παιχνιδιού.

Η ζωή, όμως, για τους Μαδριλένους συνεχίστηκε σαν να μην έγινε ποτέ αυτό το παιχνίδι. Η προσθήκη του Φακούντο Καμπάτσο, MVP του μηνός Νοεμβρίου και γκαρντ που έχει φορέσει αυτήν τη φανέλα πλειστάκις (2014-20), το καλοκαίρι αποδείχθηκε λίρα εκατό για τη γραμμή των γκαρντ, ενώ έχει, μαζί με τον Ολυμπιακό, την κορυφαία front line στην Ευρώπη με τους Έντι Ταβάρες και Βενσάν Πουαριέ. Ένα από τα μυστικά είναι κοινό με εκείνο της ποδοσφαιρικής ομάδας που μεγαλούργησε στο Champions League από το 2014 έως το 2022, κατακτώντας το πέντε φορές: κρατάει τους παίκτες της. Οι θρύλοι Σέρχιο Γιουλ, Σέρχι Ροντρίγκεθ και Ρούντι Φερνάντες είναι βέβαια σημεία αναφοράς, αλλά εδώ πρόκειται για περιπτώσεις όπως του Γκάμπριελ Ντεκ, του Τζανάν Μούσα, του Φαμπιέν Κοσέρ, αλλά και των δύο σέντερ που κάνουν τη διαφορά. Επιπλέον, η απόκτηση του Μάριο Χεζόνια το 2022, όπως και αυτή του Γκερσόν Γιαμπουσέλε ένα χρόνο πριν, ήταν επίσης θεμελιώδεις για τη “βασίλισσα".

Η Ρεάλ, αυτήν τη στιγμή, είναι η πρώτη σε πιθανότητες να κατακτήσει τη Euroleague και να κάνει το back2back, κάτι που στο Κύπελλο Πρωταθλητριών έχει καταφέρει δύο φορές, το 1965 και το 1968, όμως όχι τους σύγχρονους καιρούς. Αυτό το επίτευγμα λείπει από την ομάδα μπάσκετ, που με την εκκίνηση που έχει κάνει κυνηγά ρεκόρ, αλλά πρέπει και να υπερκεράσει δυσμενές στατιστικό, που έχει το χαρακτήρα της παράδοσης.

Euroleague: Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Φενέρμπαχτσε και η “κατάρα” του πρώτου του ομίλου

Η Ρεάλ ξεμπέρδεψε με την... ήττα που έπρεπε να κάνει και μπορεί να συνεχίσει το δρόμο της, ψάχνοντας τον τρόπο για να αφήσει φαρδύπλατο το αποτύπωμά της στα βιβλία των ρεκόρ της Euroleague.

Το 12-1, με το οποίο πορεύεται αυτήν τη στιγμή, είναι το καλύτερο ξεκίνημα που έχει γίνει σε έναν όμιλο Euroleague από τη σεζόν 2018-19, όταν η Φενέρμπαχτσε ξεκίνησε με 15-1. Από τις 12 Οκτωβρίου του 2018 έως τις 4 Ιανουαρίου του 2019 η Φενέρ έπαιξε 16 παιχνίδια και πέτυχε 15 νίκες, ενώ έχασε την τρίτη αγωνιστική, στις 25 Οκτωβρίου, από την Αναντολού Εφές εκτός έδρας. Έκανε, επίσης, 12 σερί επικρατήσεις, που σε έναν όμιλο δεν έχει ξαναγίνει, ενώ εν τέλει ηττήθηκε από τη Χίμκι εκτός έδρας στην παράταση, στις 8 Ιανουαρίου, για να υποστεί τη δεύτερη ήττα της. Από το 2017, που υφίσταται το σύστημα με έναν όμιλο, έχει τις περισσότερες νίκες σε μία σεζόν, με 25, και μάλιστα σε 30 παιχνίδια. Τις περιόδους 2021 και 2023 η Μπαρτσελόνα και ο Ολυμπιακός πέτυχαν από 24 νίκες σε 34 ματς, ενώ το 2022, που οι ομάδες έπαιξαν 28 παιχνίδια εξαιτίας του αποκλεισμού των ρωσικών ομάδων μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι “μπλαουγκράνα” τερμάτισαν πρώτοι με 21-7.

Η πιο ιστορική σεζόν για μία ομάδα, όμως, είναι το 2004-05, όταν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας τελείωσε με 19-1 ρεκόρ τους δύο ομίλους που πήρε μέρος. Μάλιστα, η ήττα από την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη φέρεται να ήταν τεχνητή, προκειμένου να πάρει λίγο από το βάρος που ένιωθε η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς πηγαίνοντας προς το δικό της Final 4.

Ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, ότι και στις δύο περιπτώσεις δεν πήρε το τρόπαιο στα φαβορί, τα οποία αποκλείστηκαν στους ημιτελικούς, η μεν ΤΣΣΚΑ από την Τάου Κεράμικα, η δε Φενέρμπαχτσε από την Αναντολού Εφές. Από τότε που φτιάχτηκε η Euroleague και μέχρι το 2016, όταν έγινε ο ενιαίος όμιλος, μόνο ο Ολυμπιακός το 2012 και το 2013 δεν τερμάτισε πρώτος σε κάποιον από τους δύο ομίλους του και κατέκτησε τη Euroleague. Συγκεκριμένα, οι “ερυθρόλευκοι” ήταν δεύτεροι στη βαθμολογία και στις δύο φάσεις το 2012 και το 2013, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να φτάσουν στην κατάκτηση του τροπαίου. Ως τότε, αλλά και μέχρι και το 2016, όλες οι νικήτριες ήταν τουλάχιστον σε έναν από τους δύο ομίλους τους πρώτες. Από τότε που έγινε ο ενιαίος όμιλος, όμως, ουδεμία πρώτη κατέκτησε στο τέλος τη Euroleague.  Στις μισές από αυτές τις έξι περιπτώσεις, μάλιστα, η ομάδα που πήρε το τρόπαιο στο τέλος είχε μειονέκτημα έδρας.

Το ‘17 η Φενέρμπαχτσε ήταν έκτη, το ‘18 η Ρεάλ τερμάτισε πέμπτη και το 2022 η Εφές πήρε την έκτη θέση. Το 2019, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας τερμάτισε δεύτερη, το 2021 η Εφές ήταν τρίτη, όπως η Ρεάλ το 2023. Όλες οι πρώτες των ομίλων, πάντως, δηλαδή η Ρεάλ το 2017, η ΤΣΣΚΑ το 2018, η Φενέρμπαχτσε το 2019, η Μπαρτσελόνα το 2021 και το 2022 και ο Ολυμπιακός το 2023, έφτασαν στο Final 4, που σημαίνει ότι τουλάχιστον εκμεταλλεύτηκαν το πλεονέκτημα έδρας τους στα προημιτελικά. Οι τέσσερις από τις έξι, δηλαδή πλην Μπαρτσελόνα το 2021 και Ολυμπιακού το 2023, αποκλείστηκαν στον ημιτελικό. 

Η Ρεάλ, λοιπόν, δεν κυνηγά μόνο τα ρεκόρ νικών στον όμιλο, αλλά και να σπάσει τη σύγχρονη παράδοση που θέλει τις πρώτες του ενιαίου ομίλου να καταποντίζονται στο Final 4. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι δεν υπάρχει κάποιος κόσμος που στις 24 Μαΐου του 2024 η Ρεάλ δεν θα παίζει είτε στον απογευματινό είτε στο βραδινό τελικό του Βερολίνου. Γι’ αυτό, κιόλας, αν πρόκειται να χάσει το τρόπαιο φέτος θα γίνει σε ματς 40 λεπτών, είτε εκείνη την ημερομηνία είτε δυο βράδια αργότερα.