Αν και το ελληνικό ποδόσφαιρο ήλπιζε βάσιμα να εκπροσωπηθεί με τρεις “πρεσβευτές” στην κλήρωση των play off του Europa Conference League, ο αποκλεισμός ΑΕΚ και Παναθηναϊκού στη φάση των ομίλων του Europa League άφησε τον Ολυμπιακό… έρημο και μόνο στη σημερινή διαδικασία.

Οι “ερυθρόλευκοι” του Κάρλος Καρβαλιάλ θα μάθουν λίγο μετά τις 15.00 την αντίπαλό τους στα διπλά νοκ άουτ παιχνίδια που θα διεξαχθούν στις 15 και 22 Φεβρουαρίου του 2024, με τους Πειραιώτες να δίνουν τον πρώτο αγώνα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και εκτός έδρας τη ρεβάνς.
Ως τρίτος του ομίλου του στο Europa League, ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο γκρουπ των επονομαζόμενων unseeded teams με τις υπόλοιπες τρίτες της διοργάνωσης που μετείχε (Άγιαξ, Μακάμπι Χάιφα, Μόλντε, Μπέτις, Σερβέτ, Στουρμ Γκρατς, Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ) με τις οποίες δεν μπορεί να διασταυρωθεί.

Οι 8 πιθανές αντίπαλοι του Ολυμπιακού στην κλήρωση του Conference League

Η ελληνική ομάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια από τις ομάδες που τερμάτισαν στη δεύτερη θέση των ομίλων του Conference League δηλαδή τις Μπόντο Γκλιμτ, Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Φερεντσβάρος, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Γάνδη, Λέγκια Βαρσοβίας, Λουντογκόρετς, Σλόβαν Μπρατισλάβα.
Σημειώνουμε ότι δεν μπορούν να τεθούν αντιμέτωπες στη συγκεκριμένη φάση ομάδες από την ίδια χώρα (π.χ. Μόλντε – Μπόντο Γκλιμτ από την Νορβηγία ή Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ – Γκεντ από το Βέλγιο).
Οι νικητές των οκτώ ζευγαριών θα αντιμετωπίσουν στη συνέχεια στη φάση των “16” τις ομάδες που τερμάτισαν στην πρώτη θέση των ομίλων του Conference League, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται φυσικά και ο ΠΑΟΚ με το τεράστιο διπλό του στη Φρανκφούρτη.
Οι υπόλοιπες εφτά ομάδες που περιμένουν ήδη στον επόμενο γύρο είναι οι Λιλ, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Βικτόρια Πλζεν, Μπριζ, Άστον Βίλα, Φιορεντίνα, Φενερμπαχτσέ.
Τι πρέπει να γνωρίζετε όμως για τις οκτώ πιθανές αντιπάλους του Ολυμπιακού στα play off;

Άιντραχτ και Ντινάμο Ζάγκρεμπ οι “ανεπιθύμητες” της κλήρωσης για τον Ολυμπιακό

Δύο είναι οι κληρώσεις που θα ήθελαν να αποφύγουν στου Ρέντη. Μία για αγωνιστικούς λόγους και μία για… εξωαγωνιστικούς.
Δεν χωρά αμφιβολία ότι η πιο ισχυρή αντίπαλος που μπορεί να προκύψει για τον Ολυμπιακό είναι η Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Μπορεί οι Γερμανοί να υπέστησαν δύο ήττες από τον ΠΑΟΚ στον όμιλο, ωστόσο είναι μια ομάδα που έχει αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι είναι σε θέση να ανεβάζει στροφές όσο κυλάει η σεζόν και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μην ξεχνάτε ότι αναφερόμαστε στην κάτοχο του Europa League για τη σεζόν 2021-22.

Η δεύτερη “ανεπιθύμητη” στον Πειραιά είναι η Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Αγωνιστικά οι Κροάτες είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένοι σε σχέση με την ομάδα που αντιμετώπισε την ΑΕΚ τον Αύγουστο. Ο “κέρβερος” Ντομινίκ Λιβάκοβιτς πήρε μεταγραφή στη Φενερμπαχτσέ, ο Σούταλο μετακόμισε στον Άγιαξ και ο Ιβάνουσετς στη Φέγενορντ. Και οι τρεις είχαν αγωνιστεί στα δύο παιχνίδια με την “Ένωση”.

 

Ποιος θέλει, όμως, να σκεφτεί το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα η Ντινάμο όταν ακόμη είναι τόσο νωπή στις μνήμες μας η δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή που ακόμη δεν έχει εξιχνιαστεί; Ας το αφήσουμε καλύτερα…

Οι δύο υποψήφιες αντίπαλοι του Ολυμπιακού που... ξυπνούν αναμνήσεις

Από την υπόλοιπη “δεξαμενή” των υποψήφιων αντιπάλων υπάρχουν δύο ομάδες που… ξυπνούν πρόσφατες αναμνήσεις στο λιμάνι.

Η Σλόβαν Μπρατισλάβα μάλλον δεν θα “χαλάσει” ιδιαίτερα κανέναν στο “ερυθρόλευκο” στρατόπεδο, καθώς ο Ολυμπιακός την είχε αποκλείσει πέρσι στα προκριματικά του καλοκαιριού στην εκκίνηση μιας κάκιστης σεζόν, ενώ φέτος οι Σλοβάκοι κάθε άλλο παρά… τρομάζουν με τις εμφανίσεις τους. Μπορεί να βρίσκονται στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος, ωστόσο στον όμιλο του Conference τερμάτισαν δεύτεροι πίσω από τη Λιλ έχοντας κερδίσει μόλις τα 3 από τα 6 παιχνίδια που έδωσαν.

 

Η έτερη γνώριμη δεν είναι άλλη από την Λουντογκόρετς με τους Βούλγαρους να έχουν υποχρεώσει σε οδυνηρό αποκλεισμό τον Ολυμπιακό πριν από δύο χρόνια στα προκριματικά του Champions League. Έχοντας, όμως, χάσει τη… χρυσόσκονη του Κίριλ Ντεσπόντοφ, οι “πράσινοι” κινδυνεύουν να χάσουν το πρωτάθλημα στη Βουλγαρία από την Τσέρνο Μόρε και την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ενώ στον πρώτο γύρο του Conference League εξασφάλισαν την πρόκριση την τελευταία αγωνιστική κερδίζοντας στην έδρα τους τη Νόρτζελαντ από τη Δανία με 1-0.

 

 

Ούτε κάποια από τις υπόλοιπες ομάδες μπορεί να “τρομάξει” τον Ολυμπιακό, αρκεί φυσικά ο Καρβαλιάλ να έχει βελτιώσει κυρίως τις αμυντικές αδυναμίες που εμφάνισαν οι Πειραιώτες στον όμιλο του Europa League που συμμετείχαν.
Η Λέγκια Βαρσοβίας βρίσκεται στην πέμπτη θέση του πολωνικού πρωταθλήματος, ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμηθεί αφενός γιατί διαθέτει μεγάλη εμπειρία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αφετέρου γιατί στο δικό της όμιλο υποχρέωσε σε ήττα στην “καυτή” της έδρα  ακόμη και την φετινή καταπληκτική Άστον Βίλα του Ουνάι Έμερι.

 

 

Ενδεχομένως ομάδες όπως η Λέγκια ή η Γάνδη να ανήκουν σε μια ιδιαίτερη… δεύτερη ταχύτητα ομάδων που θα ήθελε να αποφύγει ο Ολυμπιακός (πίσω από Άιντραχτ και Ντινάμο Ζάγκρεμπ) με τους Βέλγους να έχουν μείνει αρκετά πίσω στη μάχη του τίτλου στη χώρα τους, αλλά να πραγματοποιούν εξαιρετικό πρώτο γύρο στο Conference χάνοντας την πρωτιά από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ την τελευταία αγωνιστική.

 

Η Μπόντο Γκλιμτ φαντάζει ως επιθυμητή αντίπαλος παρά το γεγονός ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού θα κληθούν να επιβιώσουν στο… βαρύ χειμώνα της Νορβηγίας. Επειδή, πάντως “ευκολάκια” σε αυτό το επίπεδο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων δεν υπάρχουν, επισημαίνουμε απλά ότι οι Σκανδιναβοί άφησαν τρίτη στον όμιλό τους την Μπεσίκτας.

Μια ομάδα που αποτελεί… γρίφο για το βαθμό δυσκολίας της είναι η ουγγρική Φερεντσβάρος. Ναι μεν τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της, αλλά αυτό συνέβη γιατί έπεσε πάνω στη Φιορεντίνα. Οι Μαγυάροι δεν γνώρισαν ούτε μια ήττα στον πρώτο γύρο (4 ισοπαλίες και 2 νίκες), δεν έχασαν σε καμία από τις μονομαχίες τους με τους “βιόλα”, ενώ στο πρωτάθλημα Ουγγαρίας δίνουν μάχη με την απίθανη Πάκσι και τη Βίντι για τα σκήπτρα της κορυφής.

 

Εν κατακλείδι αν θέλαμε να κατατάξουμε τις πιθανές αντιπάλους του Ολυμπιακού με βαθμό δυσκολίας θα τις χωρίζαμε σε τρία γκρουπ:
Α’ βαθμός επικινδυνότητας: Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Ντινάμο Ζάγκρεμπ
Β’ βαθμός επικινδυνότητας: Λέγκια Βαρσοβίας, Γάνδη
Γ’ βαθμός επικινδυνότητας: Σλόβαν Μπρατισλάβα, Λουντογκόρετς, Μπόντο Γκλιμτ, Φερεντσβάρος.