Το ελληνικό ποδόσφαιρο φιλοδοξούσε να έχει τουλάχιστον μία εκπρόσωπο στην κλήρωση των play off του Europa League, ωστόσο η... προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων άφησε χωρίς "γαλανόλευκη" εκπροσώπηση τη σημερινή διαδικασία, με τον Ολυμπιακό να συνεχίζει στο Europa Conference League και Παναθηναϊκό με ΑΕΚ να επιστρέφουν... πρόωρα σπίτι. 

Η άφιξη στη διοργάνωση ομάδων όπως η Μίλαν, η Μπενφίκα αλλά και η εξαιρετικά φιλόδοξη φετινή Γαλατασαράι προεξοφλούσε πολύ δυνατά ζευγαρώματα ακόμη και στα playoff με το Europa League να αρχίζει να αποκτά έντονο άρωμα... Champions League, δεδομένου ότι στους "16" περιμένουν ήδη "θηρία" όπως η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ και η απίθανη Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο. 

Από τα ζευγάρια ξεχωρίζουν η μονομαχία της Μίλαν με την Ρεν (που είδαμε στον όμιλο του Παναθηναϊκού) αλλά και η επανάληψη του προπέρσινου τελικού του Conference League ανάμεσα σε Ρόμα και Φέγενορντ με τους Ολλανδούς να ψάχνουν τη ρεβάνς από την Ζοζέ Μουρίνιο και για τον περσινό τους αποκλεισμό στο Europa League. 

Αναλυτικά τα ζευγάρια των play off του Europa League

Τα ζευγάρια των play off του Europa League που προέκυψαν στην κλήρωση που φιλοξενήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη Νιόν είναι τα εξής: 

Φέγενορντ - Ρόμα
Μίλαν - Ρεν
Λανς - Φράιμπουργκ
Γιουνγκ Μπόις - Σπόρτινγκ Λισαβόνας
Μπενφίκα - Τουλούζ
Μπράγκα - Καραμπάγκ
Γαλατασαράι - Σπάρτα Πράγας
Σαχτάρ Ντόνετσκ - Μαρσέιγ

Οι πρώτοι αγώνες των play off του Europa League θα διεξαχθούνστις 15 Φεβρουαρίου 2024 στις έδρες των ομάδων που "μετακόμισαν" από το Champions League ως τρίτες των ομίλων τους, ενώ οι ρεβάνς θα πραγματοποιηθούν μια εβδομάδα αργότερα (22/2)  με γηπεδούχες όσες κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στα γκρουπ του Europa League.

Στους "16" έχουν προκριθεί απ' ευθείας οι Γουέστ Χαμ, Μπράιτον, Ρέιντζερς, Αταλάντα, Λίβερπουλ, Βιγιαρεάλ, Σλάβια Πράγας, Μπάγερ Λεβερκούζεν και θα αντιμετωπίσουν τους 8 νικητές των play off δίνοντας τις ρεβάνς στα γήπεδά τους.   

Ο φετινός τελικός της διοργάνωσης θα διεξαχθεί στο "Dublin Arena" του Δουβλίνου  την Τετάρτη 22 Μαϊου 2024.