Μια κοσμοπολίτικη πόλη σε περίοδο υψίστης ασφαλείας: Το Παρίσι προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ετοιμάζεται να πάρει πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας. Οι αρχές θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο και να αποτρέψουν τους τρομοκράτες όμως πλέον οι Γάλλοι πολίτες διαμαρτύρονται.

Μια ξέγνοιαστη βόλτα κατά μήκος του Σηκουάνα ένα καλοκαιρινό βράδυ; Ίσως μια επίσκεψη στον Πύργο του Άιφελ; Και τα δύο θα είναι δύσκολα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πολύ αυστηρά. Οι επισκέπτες και ακόμη και οι κάτοικοι θα χρειαστούν κωδικούς QR για να περάσουν τον αστυνομικό έλεγχο. Η κυκλοφορία θα είναι αυστηρά περιορισμένη και οι σταθμοί του μετρό είναι κλειστοί. Όποιος δέχεται επισκέπτες στις επικίνδυνες περιοχές πιθανότατα θα πρέπει να τους δηλώσει.

Ολυμπιακοί Αγώνες και γκρίνια


«Μερικά από τα μέτρα είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλή, γι' αυτό και πολλοί Παριζιάνοι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι που οι αγώνες διεξάγονται στην πόλη τους», δήλωσε στη Deutsche Welle ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Ματιέ Ζαγκρότζκι. Kάνει λόγο για «τεράστια πρόκληση» για τα όργανα ασφαλείας στη γαλλική πρωτεύουσα. Οι διοργανωτές προσπαθούν να προετοιμάσουν τους κατοίκους για τους περιορισμούς και τη μεγάλης κλίμακας βιντεοπαρακολούθηση που υποστηρίζεται από AI (τεχνητή νοημοσύνη) το επόμενο καλοκαίρι με επεξηγηματικά βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα.

Όμως, παρά τις ακραίες προφυλάξεις ασφαλείας, τα ανέμελα παιχνίδια είναι δυνατά, πιστεύει η Sylvia Schenk. Ο πρώην αθλήτρια του στίβου βρέθηκε σε αρκετούς καλοκαιρινούς αγώνες. Ως αθλήτρια, βίωσε τον τρόμο εναντίον Ισραηλινών αθλητών από πρώτο χέρι στο Μόναχο το 1972. Δεν περιμένει η ιστορία να επαναληφθεί. «Οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να είναι σε θέση να το αποτρέψουν», εξηγεί σε συνέντευξή της επίσης στη Deutsche Welle. «Ήταν μια στοχευμένη επίθεση στην ισραηλινή ομάδα στους αγώνες, όχι τρόμος εναντίον του κοινού ή άλλων». Ωστόσο, κάποια σενάρια την ανησυχούν. Ο τρόμος έχει ενταθεί από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, υπάρχουν «αυξημένες προειδοποιήσεις για τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλες σχεδόν τις χώρες».

Ακόμη και χωρίς Ολυμπιακούς Αγώνες, η Γαλλία υπήρξε συχνά σκηνή για τρομοκρατικές επιθέσεις. Βίωσε μεγάλες επιθέσεις στη Νίκαια ή στο Παρίσι. Πριν από λίγες ημέρες ένας Γερμανός τουρίστας σκοτώθηκε κοντά στον Πύργο του Άιφελ σε ύποπτη επίθεση με ισλαμικά κίνητρα. Ο δράστης τραυμάτισε επίσης άλλα δύο άτομα με σφυρί. Η πράξη έδωσε νέα τροφή στη συζήτηση για την ασφάλεια γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η τελετή δεν θα γίνει σε γήπεδο άρα είναι πολύ πιο εκτεθειμένη. Οι αθλητές θα μεταβούν με βάρκες σε όλη τη γαλλική μητρόπολη μεταξύ του Pont d'Austerlitz και του Pont d'Iena - περίπου έξι χιλιόμετρα- με περισσότερους από μισό εκατομμύριο θεατές στις όχθες. «Για τον σκοπό αυτό, 40.000 αστυνομικοί και περίπου 20.000 άνδρες των ιδιωτικών δυνάμεων ασφαλείας θα αναπτυχθούν, έχοντας υποστήριξη και από τον στρατό», τονίζει ο Zagrodzki.

Ολυμπιακοί αγώνες και γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας

Για τον Zagrodzki, οι Ολυμπιακοί Αγώνες προσφέρουν στις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας την ευκαιρία να βελτιώσουν τη φήμη τους: «Η Γαλλία δεν έχει την πιο θετική εικόνα όσον αφορά την ομαλή διεξαγωγή των αθλητικών γεγονότων». Η κακή συμπεριφορά της αστυνομίας γύρω από τον τελικό του Champions League του 2022 στο Stade de France συνεχίζει να έχει αντίκτυπο. «Το πρόβλημα είναι ότι η γαλλική αστυνομία μέχρι στιγμής αντιμετώπιζε μεγάλες ομάδες οπαδών, ειδικά στον αθλητισμό, όχι ως καλεσμένους που χρειάζονται καθοδήγηση και συνοδεία, αλλά ως κίνδυνο». Το αποτέλεσμα είναι μια πρόχειρη προσέγγιση.

Με 15 εκατομμύρια επισκέπτες να αναμένονται στην ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας και τους περιορισμούς ασφαλείας, πολλοί κάτοικοι θα φύγουν. «Ακούω από όλες τις πλευρές: αυτό θα είναι κόλαση!» αναφέρει. «Γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι θέλουν να νοικιάσουν το διαμέρισμά τους σε ακριβή τιμή και να ταξιδέψουν μέχρι να τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες».