Ένα είναι σίγουρο. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν σου επιτρέπει να πλήξεις. Ποτέ. Πάντα κάτι θα υπάρχει για να αλλάξουν οι ισορροπίες. Να αλλάξει η συζήτηση. Να προκληθεί αναταραχή. Ποδοσφαιρική μόνο, αφήνοντας για λίγο στην άκρη όσα θλιβερά γίνονται εκτός γηπέδων. Ανατροπές, όπως η άφιξη του Φατίχ Τερίμ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που αλλάζει τα πάντα. Όχι μόνο στον Παναθηναϊκό. Αλλά και συνολικά στην ελληνική Super League. Η οποία πλέον θα φιλοξενεί έναν... Αυτοκράτορα.

Αλλά παράλληλα χάνει λίγη από την ευγένεια, τη σοβαρότητα και την ψυχραιμία της με την ταυτόχρονη απόλυση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Δυόμιση χρόνια μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των Πράσινων, ο Σέρβος τεχνικός απολύθηκε την επόμενη των Χριστουγέννων. Μια απόφαση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Οι οποίες, ωστόσο, δεν αγγίζουν τον νέο επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού.

Η άφιξη του “Imparator” Τερίμ στον Παναθηναϊκό

Βλέπετε, ο Τερίμ δεν κέρδισε τον τίτλο του "Imparator" στην Τουρκία μόνο για τις προπονητικές του ικανότητες. Αλλά κυρίως, για το χάρισμά του να εμπνέει. Τους παίκτες, τους υπαλλήλους της ομάδας του, τους οπαδούς, τα ΜΜΕ, ακόμη και... Κυβερνήσεις.

Η γλώσσα του είναι η δύναμή του. Οι λέξεις και η προσεκτική τοποθέτηση στη σειρά που ο ίδιος θέλει. Η πίεση στον Παναθηναϊκό δεν θα αλλάξει τη φύση του. Στα 70 του χρόνια, λίγα μπορούν να το κάνουν αυτό. Σχεδόν τίποτα.

 Ο ίδιος έδειξε τη δύναμη των λόγων του στην πρόσληψη από τον Παναθηναϊκό. Μετά το συνοικέσιο του Τούρκου Παραγωγού Ατζουν Ιλιτσαλί, ο Γιάννης Αλαφούζος τον συνάντησε, συζήτησαν και μαγεύτηκε. Καμία έκπληξη. Του έδωσε τα κλειδιά του Παναθηναϊκού, με μοναδικό στόχο την επιστροφή στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εγχείρημα όχι απλό, καθώς μια αλλαγή προπονητή δεν φέρνει πάντα την άνοιξη, ούτε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ειδικά για έναν τεχνικό που έχει να εργαστεί εκτός της χώρας του από το 2001 (Φιορεντίνα, Μίλαν)!

Τι αλλάζει στον μεταγραφικό σχεδιασμό του Παναθηναικού

Η παρουσία του Τερίμ δίνει νέα γαρνιτούρα ενδιαφέροντος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και παράλληλα αλλάζει τους συσχετισμούς και σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεταγραφικές κινήσεις. Επί Γιοβάνοβιτς θεωρητικά ο Παναθηναϊκός αναζητούσε μόνο έναν στόπερ υψηλού επιπέδου και ει δυνατόν αριστεροπόδαρο, αν και αποδείχτηκε ότι είχε κινηθεί με μυστικοπάθεια για την απόκτηση του Δημήτρη Λημνιού. Με τα νέα δεδομένα κανείς δεν ξέρει τι θα αλλάξει και τι θα απαιτήσει ο Τούρκος τεχνικός.

Την ίδια στιγμή και οι υπόλοιποι τρεις διεκδικητές του τίτλου ετοιμάζονται να αλλάξουν πρόσωπα και πράγματα στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Με σκοπό να ενισχυθούν, να βελτιωθούν και να πάρουν προβάδισμα σε έναν «Μαραθώνιο», που δείχνει ότι φέτος θα είναι πιο σκληρός και επίπονος από κάθε άλλη χρονιά.

Τι ψάχνουν Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στις μεταγραφές

Ο Ολυμπιακός ήταν η πρώτη ομάδα του Big 4 που προχώρησε σε αλλαγή στον πάγκο της, με τον Κάρλος Καρβαλιάλ να κλείνει μήνα σε λίγες ημέρες στον Πειραιά, έχοντας πλέον πλήρη γνώση και εικόνα για την ομάδα του. Όπως και για τις ανάγκες της.

Ηδη οι Ερυθρόλευκοι βρίσκονται στην αγορά και αποδείχτηκαν έτοιμοι από καιρό για δυνατές κινήσεις. Που μπορεί να φτάσουν και έξι τον αριθμό. Τι ανέφερε ο αρχικός σχεδιασμός; Η απόκτηση εντός κεντρικού αμυντικού, ενός αμυντικού χαφ και ενός σέντερ φορ ήταν οι τρεις αδιαπραγμάτευτες μεταγραφές που θα γίνουν στον Πειραιά. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, υπάρχει σοβαρή σκέψη για έναν ακόμη κεντρικό αμυντικό, εφόσον αποχωρήσουν Πορόζο και Φρέιρε. Έναν ακόμη παίκτη στη μεσαία γραμμή, περισσότερο «8άρι», αλλά και έναν εξτρέμ. Ήδη, ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Ναβάρο, κλείνει τον Ζέλσον Μαρτίνς και έπεται συνέχεια! 

Η ΑΕΚ ήδη κάνει τις κινήσεις της με σκοπό να αποκτηθεί ένας αριστερός μπακ καλύτερος από τους υπάρχοντες (Μοχαμάντι, Χατζισαφί, Πήλιος). Επίσης, υπάρχουν επαφές για την απόκτηση ενός δεξιοπόδαρου εξτρέμ, που να αγωνίζεται αριστερά, καθώς ο Αλμέιδα θεωρεί πως όταν λείπει ο Γκατσίνοβιτς η ομάδα του αντιμετωπίζει πρόβλημα στη συγκεκριμένη θέση.

Ο Αργεντινός δεν έχει πειστεί ακόμη, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι εντός ΑΕΚ, σε διοικητικό επίπεδο, υπάρχει επιθυμία (και αναζήτηση) για την απόκτηση ενός τερματοφύλακα (μετά τα πρόσφατα καταστροφικά λάθη του Αθανασιάδη), αλλά ακόμη και για σέντερ φορ. Παρά το γεγονός ότι στα χαρτιά η Ενωση έχει... τέσσερις (Λιβάι Γκαρσία, Αραούχο, Πόνσε, Φαν Φεερτ), συν τον Τσούμπερ!

Το ευρωπαϊκό καρπούζιγια ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό

Ο ΠΑΟΚ, τέλος, είναι η ομάδα που φαίνεται ότι θέλει να αποκτήσει τους λιγότερους ποδοσφαιριστές στη μεταγραφική αγορά του Ιανουαρίου. Τουλάχιστον αυτό επιθυμεί ο Λουτσέσκου, που πλέον έχει το απόλυτο πρόσταγμα στις κινήσεις του Δικεφάλου του Βορρά. Ο Ρουμάνος που έχει στον ΠΑΟΚ στην πρώτη θέση, ανανέωσε πρόσφατα έως το 2026 το συμβόλαιό του και πήρε λευκή επιταγή από τον Ιβάν Σαββίδη, να κάνει ό,τι θέλει με το ρόστερ!

Αυτό που θέλει, προς το παρόν, είναι η απόκτηση ενός δεξιού μπακ, που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον έχει ήδη βρει, αλλά και ενός σέντερ φορ, εάν προκύψει κάποια ξεχωριστή λύση, καθώς ο Σαμάτα δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του συλλόγου μέχρι στιγμής. Μάλιστα, από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός είναι οι μοναδικές ελληνικές ομάδες που συνεχίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το μυαλό πηγαίνει και στις υποχρεώσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, που οι δύο σύλλογοι θα έχουν πρόγραμμα-φωτιά, με τρία παιχνίδια την εβδομάδα, την ώρα που οι άλλοι δύο διεκδικητές θα ξεκουράζονται και θα έχουν χρόνο να προετοιμαστούν. Όπως και να έχει, είναι σαφές, πλέον, πως το πρωτάθλημα της φετινής χρονιάς, με τις γνωστές σκιές που το βαραίνουν, απέκτησε μεγάλο ενδιαφέρον...