Μετά την ήττα της από την Άρσεναλ, 3-1 στο "Emirates", η Λίβερπουλ επανήλθε στις νίκες με την Μπέρνλι, 3-1, για την 24η αγωνιστική της Premier League και οι πλέον ψυχανεμισμένοι φίλοι της υποψιάζονταν ότι αυτό επρόκειτο να γίνει δύσκολα. Οι "κόκκινοι" πέρασαν ξανά μπροστά στη βαθμολογία, με 54 βαθμούς, έναντι 52 της Μάντσεστερ Σίτι, η οποία νίκησε την Έβερτον 2-0 με ισάριθμα γκολ του Έρλινγκ Χάαλαντ, όμως οι "πολίτες' έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο.

Η αναφορά στη Σίτι, με 14 παιχνίδια να απομένουν για τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος, δεν είναι τυχαία σε κείμενο για τη Λίβερπουλ, ειδικά από τη στιγμή που η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ προπορεύεται στη βαθμολογία. Η Premier League βρίσκεται σε αυτό το σημείο της σεζόν που ο θεατής νιώθει ότι βλέπει... αφιέρωμα για τη Σίτι, αφού από το 2021 το συγκρότημα του Πεπ Γκουαρδιόλα κάνει σερί νικών αυτό το διάστημα. Τώρα έχει έξι διαδοχικές στην Premier League, ενώ παίζει πλήρης, που σημαίνει ότι η Λίβερπουλ δεν έχει περιθώρια απωλειών έως και το μεσημέρι της 10ης Μαρτίου, όταν θα παίξει στο "Άνφιλντ" τις πιθανότητές της για τον τίτλο. 

Είναι ψυχοφθόρο, να μην μπορείς να χαλαρώσεις ένα ματς, αλλά αυτό φέρνει στο τραπέζι η εποχή της Σίτι του Γκουαρδιόλα. Επιπλέον, ο Βενσάν Κομπανί, προπονητής της Μπέρνλι, πολύ θα ήθελε να βοηθήσει την πρώην ομάδα του και να επωφεληθεί συγχρόνως η δική του. 


Λίβερπουλ-Μπέρνλι: Η πονηριά του Ζότα και η αφέλεια


Η Μπέρνλι δεν μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του "Άνφιλντ" για να κάνει το παιχνίδι της, όσο επιτρέπεται σε μια ομάδα που βρίσκεται στη 19η θέση με 14 βαθμούς. Από τη στιγμή που ο Γιούργκεν Κλοπ είπε ότι θα φύγει, τις προσπάθειες των παικτών της Λίβερπουλ συνοδεύουν σημαντικά ντεσιμπέλ, που παράγονται από τους ήχους που κάνουν τα στόματα των φίλων της. Η Μπέρνλι έχει δύο σουτ στο 9' και το 10', αλλά οι "κόκκινοι", στον πάγκο των οποίων κάθισε ο Κώστας Τσιμίκας για πρώτη φορά μετά τον τραυματισμό του, και μάλιστα καταχειροκροτήθηκε όταν μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, στο 90+7', στη θέση του Άντι Ρόμπερτσον, παίρνουν αναπόφευκτα τον έλεγχο. 

liverpool_burnley_premier_league


Στο παιχνίδι συμβαίνει ελεγχόμενη πίεση από τους γηπεδούχους, αλλά το γκολ έρχεται από στημένη φάση. Σε κόρνερ στο 31', ο Τζέιμς Τράφορντ κάνει την έξοδο και μοιάζει να απωθείται, αλλά δεν υπάρχει παράβαση από τον Βίρτζιλ φαν Ντάικ, ο οποίος επίσης μαρκάρεται για να μην αγγίξει την μπάλα. Περισσότερο μοιάζει να μπερδεύεται με τον... ήλιο, που έκανε το κουμάντο στον ουρανό του Λίβερπουλ. Ο Ντιόγκο Ζότα, που μένει μόνος του στο δεύτερο δοκάρι, με κεφαλιά σε κενή εστία ανοίγει το σκορ. 


Ωστόσο, η κλασική Λίβερπουλ, ένας κανόνας από το 1990 και έπειτα, εξαιρουμένων ελάχιστων σεζόν, έκανε την εμφάνισή της. Η Μπέρνλι ισοφάρισε στο 45' με τον Ντάρα Ο' Σέι, που πήδηξε άνετος ύστερα από κόρνερ και ισοφάρισε με όμορφη κεφαλιά, ανταποδίδοντας τον τρόπο του Ζότα. 

liverpool_burnley_premier_league_o_shea


Οι δύο... VAR της Λίβερπουλ 

Η πιο κρίσιμη φάση του παιχνιδιού έγινε στο 51', όταν, έξω από την περιοχή της Μπέρνλι, ο Άαρον Ράμσεϊ έβαλε το πόδι σε διεκδίκηση με τον Αλέξις ΜακΆλιστερ. Ο δεύτερος, που μοιάζει να τον κλωτσά, πέφτει κατευθείαν στο χορτάρι, σε εμβρυακή στάση, η μπάλα φτάνει στον Χάρβεϊ Έλιοτ, που βγάζει μια πολύ ωραία... ημισεληνιακή σέντρα στο πρώτο δοκάρι. Εκεί βρίσκεται ο Λούις Ντίας, που πετάγεται και με κεφαλιά βάζει ξανά τη Λίβερπουλ μπροστά στο σκορ. 

Ο VAR εξετάζει τη φάση για το φάουλ του ΜακΆλιστερ και για το αν ο Έλιοτ βρίσκεται σε θέση οφσάιντ. Ο διαιτητής Τιμ Ρόμπινσον πληροφορείται ότι οι γραμμές είναι εντάξει και πως η διεκδίκηση ήταν σύννομη, με αποτέλεσμα το γκολ να μετρήσει και η Λίβερπουλ να προηγηθεί 2-1. 


Ο εφιάλτης του... βολέ και το "επιτέλους Νούνιες" 


Η αλήθεια είναι ότι η Λίβερπουλ είχε πολύ περισσότερη ένταση στο παιχνίδι της στο δεύτερο ημίχρονο, κυρίως μετά την αλλαγή του Αλεξάντερ-Άρνολντ με τον Έλιοτ. Ο τελευταίος πίεσε και δημιούργησε κατά βούληση, αλλά δεν μπορούσε να κάνει κάτι για τα... βολέ της Μπέρνλι. Η Λίβερπουλ πέρασε μεγάλη τετράλεπτη λαχτάρα: στο 63' αβαρία των αμυντικών της άφησε τον Φοφανά μόνο του με τον Κέλεχερ. Ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ απέκρουσε το τετ α τετ και ο Οντομπέρ, που πήρε το ριμπάουντ, σούταρε άουτ. 

Ο επιθετικός της Μπέρνλι, που δεν χώρεσε στην αποστολή της Ακτής Ελεφαντοστού που παίζει για το τρόπαιο του πρωταθλητή Αφρικής την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου, απέναντι στη Νιγηρία στο Αμπιτζάν, έχασε νέα ευκαιρία στο 66', όταν πάλι τον έχασαν οι αμυντικοί της Λίβερπουλ, αυτήν τη φορά από τα αριστερά, αλλά πλάσαρε άουτ από σχετικά ευνοϊκή θέση. 


nunez_liverpool_burnley_premier_league


Αφού πέρασε αυτή η λαχτάρα, η Λίβερπουλ έμοιαζε με άνθρωπο που συνειδητοποιεί ότι γλίτωσε από αυτοκινητικό ατύχημα. Αποφάσισε να... απομυζήσει τις χαρές της ζωής. Η Μπέρνλι δεν ξαναείδε το... φως του ήλιου. Στο 71', σε επίθεση στο τρανζίσιον, ο Τράφορντ έδιωξε σε κόρνερ το πλασέ του Ζότα. Στη συνέχεια της φάσης, ύστερα από το κόρνερ, ο Φαν Ντάικ, στην 250ή συμμετοχή του στην Premier League, έσπασε την μπάλα στον Κουάνσα, που έκανε ένα όμορφο γυριστό λίγο έξω. 

Ο Φαν Ντάικ είχε τη δική του ευκαιρία να σκοράρει, στο 75' και τρία λεπτά αργότερα ήρθε η... λύτρωση του Ντάρβιν Νούνιες: νέα σέντρα του Έλιοτ, κεφαλιά του Ουρουγουανού και... κλείδωμα της νίκης για τους "κόκκινους". Ο Νούνιες, πάντως, έχασε τις... κλασικές ευκαιρίες του στο 90+5', κάτι που συνεχίζει το υπαρξιακό ενός εκπληκτικού ποδοσφαιριστή, άρτιου σε όλα εκτός των τελειωμάτων του. 


klopp_liverpool_burnley_premier_league



Λίβερπουλ (Γ. Κλοπ): Κέλεχερ, Αλεξάντερ-Άρνολντ (46' Έλιοτ), Κουάνσα, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον (90+7' Τσιμίκας), Μακ Άλιστερ (90+7' Κλαρκ), Έντο (90+6' ΜακΚόνελ), Τζόουνς, Ζότα, Νούνιες, Ντίας (82' Γκάκπο). 

Μπέρνλι (Β. Κομπανί): Τράφορντ, Ασινιόν, Ο' Σέι, Εστέβ, Ντελκρουά, Μπράουνχιλ, Μπέργκε, Ράμσεϊ, Οντομπέρ, Φοφανά, Αμντουνί (86' Λάρσεν).