Η διεκδίκηση του 49ου Κυπέλλου Ελλάδας ξεκινά σήμερα με τους πρώτους προημιτελικούς του Final 8 ανάμεσα σε Παναθηναϊκό AKTOR - ΑΕΚ και ΠΑΟΚ - Άρη. Η μπασκετική κοινότητα αδημονεί για το συγκεκριμένο γεγονός καθώς θα είναι και η πρώτη φορά φέτος που οι... κανονικές εκδόσεις των δύο αιωνίων, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, θα αγωνιστούν με φόντο ένα Κύπελλο. Σε αυτή τη διοργάνωση, όμως, δεν είναι μόνο οι δύο αιώνιοι. Το επίπεδο της φετινής Basket League έχει ανέβει αρκετά, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες κάποιας μικρής ή και μεγάλης έκπληξης και γι' αυτή την κατάσταση έχουν συμβάλει αρκετά πρόσωπα είτε εντός παρκέ είτε στην άκρη του πάγκου. 

Κέντρικ Ναν: Ήρθε για να κερδίσει τα πάντα με τον Παναθηναϊκό

Ο Κέντρικ Ναν είναι ίσως η βασικότερη των πολλών αλλαγών που υπάρχουν ανάμεσα στα ρόστερ των δύο αιωνίων σε σχέση με τον πρώτο τίτλο της σεζόν, όπου ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει διά περιπάτου τον Παναθηναϊκό, με τον Αταμάν να μην έχει στη διάθεσή του ούτε τον Μήτογλου. Ο Αμερικανός γκαρντ, όμως, έχει εξελιχθεί στο Α και το Ω της επίθεσης της ομάδας του με τον προπονητή του να του έχει δώσει το ελεύθερο να κάνει... ό,τι θέλει. Εφόσον ο πρώην ΝΒΑer φτάσει σε υψηλές επιθετικές επιδόσεις, τότε οι πιθανότητες του "τριφυλλιού" για επιστροφή στους τίτλους θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cx3tv5uc2sl5)

Μόουζες Ράιτ: Το πρώτο συναπάντημά του με τον Λεσόρ και η πρώτη κατάσταση πραγματικής πίεσης στον Ολυμπιακό

Ο Μόουζες Ράιτ ήρθε από... σπόντα (τραυματισμός του Μιλουτίνοφ) αλλά ήρθε επίσης για να... μείνει! Ο "Μωυσής" του Ολυμπιακού έχει δώσει μια άλλη διάσταση στην άκρως ποιοτική γραμμή ψηλών της ομάδας του, όμως πλέον τα πράγματα δυσκολεύουν. Το συναπάντημά του με τον Λεσόρ θα είναι και η δυσκολότερη αποστολή του μέχρι στιγμής φορώντας τα ερυθρόλευκα, καθώς ο Κώστας Αντετοκούνμπο μοιάζει πολύ περισσότερο στα μέτρα του. Η θεωρία όμως απέχει πολύ από την πράξη και το σημαντικότερο για τον Μπαρτζώκα είναι να δει τη διαχείριση της πίεσης ενός τίτλου από τον Αμερικανό.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cywgss442oox)

Βασίλης Σπανούλης: Μπορεί να κάνει την έκπληξη το Περιστέρι;

Πέρυσι έφτασε στον τελικό (Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είχαν παίξει στον ημιτελικό), όμως φέτος το πρόγραμμα δεν του χαμογέλασε. Λίγο το κακό ξεκίνημα στη σεζόν και λίγο η... ατυχία (με κλειδάριθμο μπήκε ως έκτος ο Πανιώνιος) έφεραν στο Περιστέρι πρώτο αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Ο Βασίλης Σπανούλης βλέπει την ομάδα του να έχει βρει ρυθμό εντός συνόρων αλλά να μη μοιάζει ικανή για το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη (0/3 στους 16 του BCL). Το εγχείρημα του ομοσπονδιακού μας τεχνικού στη δυτική όχθη ψάχνει έναν τίτλο. Θα καταφέρει φέτος την έκπληξη;

Γιάννης Καστρίτης: Δεν είναι κάθε μέρα του "Άι-Γιαννιού", ή μήπως όχι για τον Άρη;

Ο Άρης έρχεται... φορτσάτος στο Ηράκλειο αλλά και συνάμα ταπεινός. Ο Γιάννης Καστρίτης έχει φτιάξει μια σκληροτράχηλη ομάδα με έναν εξαιρετικό συνδυασμό Ελλήνων και ξένων στο ρόστερ. Η νίκη επί του Παναθηναϊκού στην Basket League ήταν μια απόδειξη ότι το μέταλλο υπάρχει στους "κίτρινους". Το θέμα είναι αν υπάρχει η ενέργεια τόσο σωματικά όσο και πνευματικά για να γίνει δεύτερη σερί έκπληξη και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη διοργάνωση. Την απάντηση γι' αυτό μόνο ο προπονητής του Άρη με τους παίκτες του μπορούν να τη δώσουν.

Χάντερ Χέιλ/Άντονι Κάουαν Τζούνιορ: Όταν είναι καλά, η επίθεση του Προμηθέα πετάει

Ο Προμηθέας είναι μια καλοδουλεμένη ομάδα από τον Ηλία Παπαθεοδώρου. Όμως για να φτάσει η επίθεση των Πατρινών σε σημεία να απειλήσει αρχικά τον Ολυμπιακό (με αυτό το ζευγάρι διασταυρώνεται) θα πρέπει ο Χάντερ Χέιλ να κάνει πράγματα και θαύματα. Μαζί με τον Άντονι Κάουαν Τζούνιορ είναι ένα δίδυμο που στην καλή τους μέρα μπορούν να φτάσουν την επίθεση μέχρι και άνω των 100 πόντων. Όμως αν η μπάλα δεν τους κάνει το χατίρι, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Το που μπορεί να φτάσει αυτός ο Προμηθέας το ξέρει αρχικά ο Χέιλ και εν συνεχεία ο Κάουαν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cymbfnqxul1d)

Έλβαρ Μαρ Φρίντρικσον: Ο μαέστρος του ΠΑΟΚ που... κινεί τα πάντα

Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που πρέπει πρώτα να τα βρει πνευματικά με τον εαυτό της. Το ταλέντο του "Δικέφαλου του Βορρά" υπάρχει, ειδικά στη frontline με τον ΜακΝίς να επιστρέφει σιγά σιγά στις καλές εμφανίσεις. Γι' αυτό και ο παίκτης βαρόμετρο για τον Τακιανό είναι ο Έλβαρ Μαρ Φρίντρικσον. Ο Ισλανδός αναλαμβάνει σχεδόν όλες τις επιθέσεις του ΠΑΟΚ και η καλή κατάστασή του τόσο εκτελεστικά όσο και δημιουργικά μπορεί να θέσει τις προϋποθέσεις αρχικά για πρόκριση απέναντι στον Άρη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cw8ajyycbjlt)

Δημήτρης Αγραβάνης: Αν έρθει στα καλά του, μπορεί να βοηθήσει για τα καλά την ΑΕΚ

Όταν ξεκινούσε η σεζόν με Καπενγκέλε, Τίλμαν και Κουζμίνσκας πλάι στους Έλληνες Κουζέλογλου και Χατζηδάκη, άπαντες στην ΑΕΚ αισθανόντουσαν ασφάλεια στη γραμμή των ψηλών. Πλέον όμως ο πρώτος αποχώρησε και στη θέση του ήρθε ο τίμιος αλλά περιορισμένων επιθετικών δυνατοτήτων Μόργκαν και οι άλλοι δύο τραυματίστηκαν. Ο Αγραβάνης ήρθε στην ΑΕΚ με σκοπό να καλύψει το κενό  του Λιθουανού όμως αυτή τη στιγμή ο Κουζέλογλου είναι "αιώνες" μπροστά του. Ο Ζούρος χρειάζεται τον καλό Αγραβάνη και κόντρα στον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο, αλλά και για τη συνέχεια της σεζόν γενικότερα. Ειδικότερα μετά τον τραυματισμό και του Τίλμαν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyjnrp1h0gbl)

Κώστας Σλούκας: Ονειρεύεται τον πρώτο τίτλο με τον Παναθηναϊκό απέναντι στον Ολυμπιακό

Καλώς ή κακώς η πίεση είναι τεράστια. Η συντηρητική αγωγή που ακολουθούσε ο Σλούκας στον ύπουλο τραυματισμό του είχε ως γνώμονα την καλύτερη δυνατή ετοιμότητά του σε έναν (πιθανό) τελικό Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό. Πλέον οι συνθήκες για να το πετύχει είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με το Σούπερ Καπ στη Ρόδο και πλέον μένει να φανεί το πως θα διαχειριστεί τις καταστάσεις ο αρχηγός του Παναθηναϊκού προκειμένου να σηκώσει ο ίδιος το πρώτο του τρόπαιο με τα "πράσινα" κόντρα στην πρώην ομάδα του και κυρίως κόντρα στον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cvwiv3ap1ei1)