Να γυρίσουμε το χρόνο πίσω πριν από μόλις μία εβδομάδα; Ο ΠΑΟΚ βρισκόταν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Super League, είχε αποφύγει την ήττα από την ΑΕΚ στο ντέρμπι της 22ης αγωνιστικής – έχοντας διατηρήσει την πρωτιά – και ετοιμαζόταν να υποδεχτεί σε κατάμεστη Τούμπα τον Παναθηναϊκό στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και τον θεωρητικά “προβληματικό” Ολυμπιακό που είχε μόλις αντικαταστήσει τον Κάρλος Καρβαλιάλ με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο Παναθηναϊκός «άλωνε» την Τούμπα με μια άκρως πειστική εμφάνιση, συνέχιζε το σερί των εντυπωσιακών του αποτελεσμάτων (μετά τις διαδοχικές νίκες απέναντι σε Ολυμπιακό και Πανσερραϊκό) και οι ύμνοι στον “αυτοκράτορα” Φατίχ Τερίμ έδιναν και έπαιρναν στα ελληνικά media. Και απόλυτα δικαιολογημένα!

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ και η διαχείριση ενός... σκωτσέζικου ντους

Αμφότεροι, όμως, οι δύο “μονομάχοι” βρέθηκαν μέσα στο καταχείμωνο αντιμέτωποι με ένα… σκωτσέζικο ντους συναισθημάτων, καθώς από τις υψηλές πτήσεις και τις μεγάλες προσδοκίες για τη συνέχεια της σεζόν καλούνται να διαχειριστούν δύο εξίσου σοκαριστικά αποτελέσματα. Ο μεν Παναθηναϊκός την ισοπαλία με τη Λαμία (την οποία δεν κατάφερε να κερδίσει παρότι έπαιζε για μία ώρα με παίκτη παραπάνω), ο δε ΠΑΟΚ τη συντριβή από τον Ολυμπιακό στην Τούμπα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz7muru1a629)

Και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πόσο έτοιμες είναι οι δύο ομάδες να διαχειριστούν δύο τόσο “ηχηρά χαστούκια” για τα οποία έδειξαν ότι δεν ήταν προετοιμασμένες. Αυτό τουλάχιστον φανέρωσαν οι σπασμωδικές αντιδράσεις στο “πράσινο” στρατόπεδο – και κυρίως οι δηλώσεις του Γιάννη Αλαφούζου – μετά το 2-2 με την ομάδα-θαύμα του Λεωνίδα Βόκολου, αλλά και η παθητικότητα των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ βλέποντας τον Ποντένσε και την παρέα του να οργιάζουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz7nx4i2zg5l)

Η... μουρμούρα της επόμενης μέρας 

Φατίχ Τερίμ και Ραζβάν Λουτσέσκου γνωρίζουν άριστα ότι ενδεχόμενος αποκλεισμός θα φέρει… μπόλικη μουρμούρα στο στρατόπεδο της ομάδας που θα αποχαιρετήσει έναν μεγάλο στόχο της χρονιάς.

Είναι δύσκολο να προσεγγίσεις σε ποιον εκ των δύο μονομάχων θα υπάρξουν πιο ισχυρές “μετασεισμικές” δονήσεις. Ενδεχομένως στον ΠΑΟΚ η προσγείωση να είναι πιο επώδυνη καθώς οι εμφανίσεις του “Δικέφαλου του Βορρά” - εντός και εκτός συνόρων – είχαν δημιουργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες για ιστορικό και θριαμβευτικό επίλογο στο κλείσιμο της αγωνιστικής περιόδου.

Η "κοιλιά" του ΠΑΟΚ, ο Λουτσέσκου και το... μούδιασμα για Παναθηναϊκό και Τερίμ

Ήδη τα σύννεφα της αμφισβήτησης για το κατά πόσο μπορούν ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι παίκτες του να υποστηρίξουν το απαιτητικό project που παρουσίασαν στο πρώτο μισό της σεζόν, πολλαπλασιάζονται στον ουρανό της Τούμπας.

Βλέπετε, δεν είναι η πρώτη φορά που μια ομάδα του Λουτσέσκου θυμίζει… έγκυο στον ένατο μήνα με τη φουσκωμένη “κοιλιά” της το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν και ήταν ένα ερώτημα που θέταμε από τα τέλη του Νοεμβρίου όταν ο ΠΑΟΚ “πέταγε” φωτιές τόσο στη Super League όσο και στο Europa Conference League, με αποκορύφωμα το θρίαμβο επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης στη Γερμανία.

Κι όσο κι αν ο Ρουμάνος προσπάθησε να φανεί ψύχραιμος μετά το βατερλό με τον Ολυμπιακό ξέρει τι παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει τρίτο διαδοχικό αποτυχημένο αποτέλεσμα σε έναν οργανισμό έντονων συναισθημάτων όπως αυτός του ΠΑΟΚ.

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: 1-4 (MD 23, 18/02/2024)

Στον Παναθηναϊκό, αντίθετα, δεν συναντά κανείς αυτή τη στιγμή απογοήτευση, παρά… μούδιασμα από την απρόσμενη απώλεια βαθμών απέναντι στη Λαμία. Ωστόσο, αν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα συνοδευτεί από αποκλεισμό στο κύπελλο μέσα στο “Απόστολος Νικολαΐδης” (και μάλιστα με μαξιλαράκι ασφαλείας μετά τη νίκη στο πρώτο παιχνίδι) το μούδιασμα θα δώσει τη θέση του σε… έντονους πόνους γκρίνιας! Κι έχουν ακριβύνει τα παυσίπονα…  

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".