Από τη συνοικία Σόλνοκ της Βουδαπέστης, ο Ίμρε Μπόντα μίλησε στο parapolitika.gr για τη ρεβάνς των μπαράζ για τη φάση των “16” του Conference League μεταξύ Φερεντσβάρος και Ολυμπιακού.

Δεν είναι λίγοι οι Ούγγροι που συνδέονται με την Ελλάδα αθλητικά, αλλά και σε μια εποχή που το ελληνικό ποδόσφαιρο ναι μεν είχε πάρει επαγγελματική μορφή, αλλά διατηρούσε κρυστάλλινη τη λαϊκή κουλτούρα του. Πιο γνωστό παράδειγμα, που περνά από γενιά σε γενιά, είναι ο Λάγιος Ντέταρι στον Ολυμπιακό. Ειδικά οι “ερυθρόλευκοι” φίλαθλοι που βρέθηκαν στο δημαρχείο του Πειραιά για την υποδοχή του (λογίζονταν ως 100.000) το καλοκαίρι του 1988, νιώθουν ότι έχουν ιερό καθήκον να κληροδοτούν την ιστορία, σαν κάτι που οι ίδιοι έχουν καταφέρει, αφήνοντας και την αναφώνηση: “Τι παικταράς ήταν…”

Την ίδια χρονιά, ένας άλλος Ούγγρος, ο Ίμρε Μπόντα, έφτασε στον Βόλο για να φορέσει τη φανέλα του… άλλου Ολυμπιακού. Ο Μπόντα ήταν εκπληκτικός για τους Θεσσαλούς και άφησε το αποτύπωμά του τις δύο σεζόν που φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού Βόλου, μια και έβαλε 30 γκολ σε 43 παιχνίδια. Ήταν τέτοια η βιωματική εμπειρία του στον κάμπο, που όποιος τον ψάξει στο facebook θα εκπλαγεί για το γεγονός ότι έχει φωτογραφία προφίλ το… σύμβολο του Ολυμπιακού Βόλου. Ο Μπόντα έπαιξε και στον ΟΦΗ από το 1990 έως το 1992, αλλά χωρίς την ίδια αποδοτικότητα (24 παιχνίδια 4 γκολ).

ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV "ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ"-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΙΜΡΕ ΜΠΟΝΤΑ 1988-1989

Ίμρε Μπόντα: “Φαβορί είναι οπωσδήποτε η Φερεντσβάρος”


Κάτοικος Σόλνοκ, λοιπόν, είναι ο πλέον 62χρονος Ούγγρος, ο οποίος μίλησε στα parapolitika.gr για τη ρεβάνς της Φερεντσβάρος με τον Ολυμπιακό την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, στις 22:00. Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 1-0 στο πρώτο παιχνίδι, του Καραϊσκάκη, ως εκ τούτου η ρεβάνς εκτιμάται ότι κρέμεται σε μία κλωστή. “Δεν είναι εύκολο παιχνίδι ούτε για τον Ολυμπιακό ούτε για τη Φερεντσβάρος, φαβορί είναι οπωσδήποτε η Φερεντσβάρος, όμως ο Ολυμπιακός με το νέο προπονητή έκανε σπουδαία νίκη στην Τούμπα” είπε αρχικά ο πρώην διεθνής της εθνικής Ουγγαρίας, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της 8 φορές και σκόραρε τρεις.

Ο Μπόντα, πάντως, διεμήνυσε πως η έδρα της Φερεντσβάρος, “Groupama Arena”, είναι… κλουβί. “Η Φερεντσβάρος έχει αρκετά καλή επίθεση, είναι γενικά δυνατή ομάδα και παίζει σε ένα καταπληκτικό γήπεδο, με 20.000 κόσμο πολύ κοντά στον αγωνιστικό χώρο. Και η Φιορεντίνα, που έπαιξε εδώ, δεν μπορούσε να αποδώσει καλό ποδόσφαιρο”. Πράγματι, η Φερεντσβάρος “βασάνισε” τους “βιόλα”, προηγήθηκε 1-0 αλλά δέχθηκε το γκολ της ισοφάρισης που της στοίχισε την πρώτη θέση στον έκτο όμιλο του Conference League και, εν συνεχεία, το ματσάρισμα με τον Ολυμπιακό στα μπαράζ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5xq2ck237t)

Ίμρε Μπόντα: “Η Φερεντσβάρος είναι η μισή εθνική Ουγγαρίας, δεν νοείται να μην παίζει επιθετικά”


Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Βόλου σκιαγράφησε και την εικόνα της Φερεντσβάρος στο Καραϊσκάκη την προηγούμενη Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου, και ομολόγησε ότι ο Ολυμπιακός του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι ένα μυστήριο: “Στα πρώτα 60 λεπτά νομίζω ότι η Φερεντσβάρος έπαιξε αρκετά οργανωμένα, τώρα δεν ξέρω τι τακτική παίζει ο Ολυμπιακός, ο τρόπος παιχνιδιού του είναι άγνωστος για μένα με τον νέο προπονητή”.
Σε ό,τι αφορά το τι αναμένεται από τους “φράντι”, αν δηλαδή είναι από τις ομάδες που πιέζουν τον αντίπαλό τους από το ξεκίνημα, ο Μπόντα σχολίασε ότι η Φερεντσβάρος είναι… εκ κλίσεως αναγκασμένη να παίζει επιθετικά: “Εδώ μέσα (σ.σ. στη Βουδαπέστη) σίγουρα, αλλά και εκτός έδρας, είναι μία ομάδα που σκέφτεται το γκολ. Πρόκειται για τη μισή εθνική Ουγγαρίας, δεν μπορεί να παίζει αμυντικά, είναι αναγκασμένη να παίζει επιθετικά”.

Αυτή η δήλωση προϋποθέτει ότι ο Ολυμπιακός θα πρέπει να είναι πολύ προσηλωμένος, τουλάχιστον στο ξεκίνημα, αν και ο Μπόντα τόνισε ότι “αν ήξερα τι πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός από το παιχνίδι, θα ήμουν προπονητής του. Δεν ξέρω τι πρέπει να προσέξει, αυτό που ξέρω είναι ότι δύο πολύ καλοί προπονητές είναι στον πάγκο. Στη Φερεντσβάρος δήλωσαν ευχαριστημένοι μετά το πρώτο παιχνίδι και περιμένουν ακόμα καλύτερη απόδοση στο δεύτερο”, είπε και για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που αφορά στην ομάδα του Ντέγιαν Στάνκοβιτς.

“Ο τελικός δεν είναι απαγορευτικός και για τους δύο”

Ο Μπόντα δεν γινόταν παρά να ερωτηθεί και να σταθεί στο νούμερο ένα δημόσιο κίνδυνο για τον Ολυμπιακό, δηλαδή τον Μπαρνάμπας Βάργκα, ο οποίος ήταν… late starter, τουλάχιστον στην Ουγγαρία, ύστερα από μια τριετή θητεία στην αυστριακή Μάτερσμπουργκ, αλλά έχει ήδη 52 γκολ σε 73 ματς πρωταθλήματος με τη Φερεντσβάρος (δύο σε τέσσερις παρουσίες στο Conference League), “τα τελευταία 2,5 χρόνια”, όπως ο Μπόντα υπερθεματίζει ενθουσιασμένος, ενώ “για μένα είναι ένας επικίνδυνος παίκτης, κάθε λεπτό μυρίζει το γκολ. Πρόκειται για έναν καταπληκτικό ποδοσφαιριστή, που είναι επίσης καταπληκτικός άνθρωπος”. Ο 29χρονος φορ… σκόραρε στο Καραϊσκάκη λίγο μετά το πρώτο λεπτό, αλλά το γκολ του ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Τέλος, ο 62χρονος Ούγγρος δεν απέκλεισε μεγάλη πορεία στο Conference League, όποια κι αν περάσει: “Η Φερεντσβάρος, όπως και ο Ολυμπιακός, δεν αποκλείει τον τελικό. Πρόκειται για δύο μεγάλες ομάδες, με πλούσια ιστορία και καταπληκτικούς φιλάθλους”.