Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που θα φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ στις 7 Μαρτίου στο “Μαξιμίρ” και θα παίξει στην Τούμπα τη ρεβάνς της φάσης των “16” του Conference League στις 14 Μαρτίου, δεν είναι, οπωσδήποτε, η ίδια ομάδα που έπαιξε η ΑΕΚ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, αφού τα… assets της πληρώθηκαν ακριβά, αλλά πληρώθηκαν, και έφυγαν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czcghmzna6y9)

Η κροατική ομάδα έβγαλε 35 εκατομμύρια ευρώ από τρεις μεταγραφές, του Γιόσιπ Σούταλο στον Άγιαξ, του Λούκα Ιβάνουσετς στη Φέγενορντ και του Ντόμινικ Λιβάκοβιτς στη Φενερμπαχτσέ, ενώ έδωσε και τον Ρόμπερτ Λιούμπισιτς στην ΑΕΚ. Πρόκειται για τέσσερις ποδοσφαιριστές οι οποίοι ήταν βασικοί στα δύο ματς με την "Ένωση" για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, δηλαδή το 1-2 της 15ης Αυγούστου 2023 στην Κροατία και το συναρπαστικό 2-2 της 19ης Αυγούστου στην “OPAP Arena”.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cuteadwj5mwx)

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cuwtxymd6zlt)

Ντιναμό Ζάγκρεμπ: Η ΑΕΚ απέλυσε τον... Μπίστσαν

Η Ντιναμό, μάλιστα, άλλαξε και προπονητή, αφού μετά τα ματς με την ΑΕΚ χρειάστηκε μία αλλαγή. Ο Ίγκορ Μπίστσαν αποχώρησε και τη θέση του πήρε ο Σεργκέι Γιακίροβιτς, ο 47χρονος που έφυγε από τη Ριέκα και ανέλαβε την Ντιναμό. Ωστόσο, η αρχή ήταν δύσκολη, καθώς τη νίκη της με σκορ 3-1 επί της Σπάρτα Πράγας διαδέχθηκε η ήττα της 4-1 στην πρωτεύουσα της Τσεχίας και ο αποκλεισμός στα playoff του Europa League.

Η Ντιναμό πέρασε χωρίς να πολυζοριστεί από τον τρίτο όμιλο των ομίλων του Conference League, αν και ηττήθηκε δύο φορές από τη Βικτόρια Πλζεν, η οποία, μάλιστα, έκανε το 6 στα 6. Οι Κροάτες άφησαν πίσω τους τόσο την Αστάνα όσο και την Μπαλκάνι, την οποία νίκησαν 3-0 την έκτη αγωνιστική και “σφράγισαν” την πρόκριση στα μπαράζ. Σε αυτό το στάδιο ήταν που έκαναν τη μεγάλη έκπληξη, αποκλείοντας τη Ρεάλ Μπέτις.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5zxwrczsnt)

 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czbvmgyarr4h)



Πέρασαν με το πέναλτι του Μπρούνο Πέτκοβιτς στο 75’ από το “Μπενίτο Βιγιαμαρίν” και το γκολ του Τακούρο Κανέκο, που έκανε το 1-1 στη ρεβάνς του “Μαξιμίρ”, αφού πρώτα ο πρώην φορ του Ολυμπιακού, Σεντρίκ Μπακαμπού, σκόραρε ένα εξαίσιο τέρμα με τακουνάκι, ήταν το γκολ της πρόκρισης για τους Κροάτες.

Ντιναμό Ζάγκρεμπ: Ο Πέτκοβιτς και ο Μπατούρινα των 20 εκατομμυρίων   

Το ονοματεπώνυμο Μπρούνο Πέτκοβιτς δημιουργεί σαρκαστικό χαμόγελο στα στόματα των ανθρώπων της Μπολόνια και της Βερόνα, η οποία τον πήρε δανεικό, καθώς σε 42 ματς στη Serie A δεν λάβωσε… δίχτυ. Στην Κροατία, πάντως, εκτιμούν υπέρ το δέον τον 29χρονο φορ, ακόμα κι αν πρόκειται μόνο για μία φάση: το γκολ που έβαλε στο 117’ του προημιτελικού του Παγκόσμιου Κυπέλλου με τη Βραζιλία, ενώ η “σελεσάο” προηγείτο 1-0, ένα τέρμα που οδήγησε το παιχνίδι στα πέναλτι και “γέννησε” τον θρύλο του Λιβάκοβιτς στη διαδικασία, ενώ έδωσε στην Κροατία την πρόκριση για τα ημιτελικά.

 

Penalty DRAMA! | Croatia v Brazil | Quarter-Final | FIFA World Cup Qatar 2022


Ο Πέτκοβιτς, έμπιστος του Ζλάτκο Ντάλιτς στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, στο σημείο που στην Κροατία είχε τεθεί ζήτημα με τον Μάριο Λιβάγια για τη θέση του βασικού επιθετικού στην Εθνική, δεν είχε ποτέ υψηλά νούμερα στο σκοράρισμα. Ουσιαστικά, ο Ντάλιτς τού έδωσε μια θέση για να τον χωρέσει στην ενδεκάδα, καθώς ο Πέτκοβιτς ήταν μέσος. Αυτό έκατσε… κουτί στον Γιακίροβιτς, ο οποίος παίζει, ουσιαστικά, ένα σύστημα 4-4-1-1, με τον Μαρτίν Μπατούρινα πίσω από τον 29χρονο φορ. Ο Πέτκοβιτς έχει σημειώσει 14 γκολ σε 27 παιχνίδια φέτος, ενώ ο Μπατούρινα, 21 Μαΐων, λογίζεται ως ο ποδοσφαιριστής που θα πιάσει πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ στο μεταγραφικό παζάρι.

Φυσικά, όπως έγινε παλιότερα με τον Ιβάν Κάλινιτς, οι Κροάτες δεν δίστασαν να του δώσουν τη φανέλα με το νούμερο 10, αλλά και να τον αποκαλέσουν τον “επόμενο Λούκα Μόντριτς”, που μεγαλύτερο βάρος από αυτό δεν έχει υπάρξει στην ιστορία του κροατικού ποδοσφαίρου.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να εκμεταλλευτεί την αμυντική δυσλειτουργία της Ντιναμό, η οποία στο πρωτάθλημά της είναι τρίτη, με έξι βαθμούς διαφορά από τη… Ριέκα, της οποίας τον προπονητή απέκτησε. Έχει δεχθεί 35 γκολ σε συνολικά 39 ματς, ως εκ τούτου η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου θα βρει χώρους, αν και στα δύο παιχνίδια με την Μπέτις έφαγε μόλις ένα γκολ.