Η αγωνία όταν ο Κώστας Κατσουράνης έβγαλε την Ντιναμό Ζάγκρεμπ από την κληρωτίδα το μεσημέρι της Παρασκευής, 23 Φεβρουαρίου, στη Νιόν, για την κλήρωση του Conference League, ήταν έκδηλη, αφού οι πιθανότητες να βγει ο ΠΑΟΚ ήταν αυξημένες. Ο "Δικέφαλος του Βορρά" θα αντιμετωπίσει τους Κροάτες, που απέκλεισαν την Μπέτις στα μπαράζ για τη φάση των “16” του Conference League, με πρώτο παιχνίδι στις 7 Μαρτίου στο “Μαξιμίρ” και δεύτερο στην Τούμπα, στις 14 του ίδιου μήνα.

 

Ντιναμό Ζάγκρεμπ-ΠΑΟΚ: Η δολοφονία το κατακαλόκαιρο

Είναι νωπές οι μνήμες από την κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν, των “Bad Blue Boys”, στην Αθήνα το κατακαλόκαιρο, στις 7 Αυγούστου, με τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια με οπαδούς της ΑΕΚ (και άλλων ομάδων, που συμμετείχαν) που κόστισαν τη ζωή στον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή. Οι Κροάτες που συνελήφθησαν ήταν 105 και στις 10 Δεκεμβρίου επέστρεψαν στην Κροατία, ενώ ενδιαμέσως η κυβέρνηση της γείτονος με διπλωματικό τρόπο για να αφεθούν ελεύθεροι. Στις 14 Μαρτίου, από αυτό το περιστατικό θα έχουν συμπληρωθεί 220 μέρες.  

Εκείνη η δολοφονία, που διαδέχθηκε το φρικιαστικό περιστατικό με τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό του Άλκη Καμπανού από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ την 1η Φεβρουαρίου του 2022, αφύπνισε την ελληνική κοινωνία και τους πολιτειακούς φορείς ποικιλοτρόπως και εμμέσως, μετά τα επεισόδια που απέφεραν τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, στις 27 Δεκεμβρίου 2023, οδήγησαν την κυβέρνηση σε μέτρα κατά της οπαδικής βίας, με κεντρικό, τουλάχιστον έως και τις 11 Φεβρουαρίου, το κλείσιμο των γηπέδων για δύο μήνες.

Ντιναμό Ζάγκρεμπ-ΠΑΟΚ: Σε ετοιμότητα UEFA και πολιτεία

Αυτό το παιχνίδι της 14ης Μαρτίου, λοιπόν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η φιλοξενούμενη ομάδα πρόκειται να πάρει εισιτήρια, είναι υποτιμητικό να χαρακτηριστεί ως “καυτή πατάτα”, μια και αφορά άπαντες: τους υπευθύνους του ΠΑΟΚ, εκείνους της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, την UEFA και την ελληνική Πολιτεία και τους ελέγχους που πρόκειται να κάνει στα σύνορα, ένα ζήτημα μείζον προκειμένου να μην αφήσει κακοποιά στοιχεία -και κυρίως υλικά που συνήθως διαθέτουν αυτά- να παρεισφρήσουν σε ελληνικό έδαφος και να εισαχθούν στη Θεσσαλονίκη και τον περιβάλλοντα χώρο της Τούμπας.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να επιτραπούν ούτε τα ραντεβού στους δρόμους της "νύμφης του Θερμαϊκού", αφού και η δολοφονία του Κατσουρή και εκείνη του Καμπανού έγιναν σε εξωτερικό χώρο. Η Πολιτεία ναι μεν έχει πάρει μέτρα για την οπαδική βία, αλλά αυτά αφορούν στον αγωνιστικό χώρο: το διήμερο 13-14 Μαρτίου η Θεσσαλονίκη αναγκαστικά θα μετατραπεί σε φρούριο και η εύρυθμη λειτουργία της ενδεχομένως να διαταραχθεί, αλλά αυτό τουλάχιστον δεν θα γίνει για τους λάθος λόγους.