Ηλικιακά είναι δεδομένο ότι θα μπορούσαν να είναι πατέρας και γιος. Πατρική άλλωστε έμοιαζε και η αγκαλιά του 56χρονου Γιούργκεν Κλοπ στον 27χρονο Κώστα Τσιμίκα μετά την ολοκλήρωση του τελικού του Carabao Cup ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Τσέλσι. Τότε που ο Γερμανός έτρεξε στον αγωνιστικό χώρο, αγκάλιασε τον “Greek Scouser” και στη συνέχεια έσπευσε να συγχαρεί τους υπόλοιπους παίκτες του.

Ο κόουτς της Λίβερπουλ δεν είναι και ο πιο εύκολος άνθρωπος για να μπεις στο μυαλό του. Αυτό όμως που δεν κρύβεται είναι η αδυναμία που έχει στον Τσιμίκα. Ίσως η στάση του "πατήρ" Κλοπ προς τον "υιό" Τσιμίκα,  προκύπτει από όσα έχει διαβάσει σε ένα από τα αγαπημένα του βιβλία, αυτό του Ισραηλινο-Αμερικανού ψυχολόγου, Daniel Kahneman, με τίτλο "Thinking, Fast and Slow".

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czeclay2bmgh)

Η Λίβερπουλ και η βιντεοκλήση που άλλαξε τη ζωή του Τσιμίκα

Ο "Τσίμι" πάντως αντιλήφθηκε από τις πρώτες στιγμές ότι είχε να κάνει με έναν ιδιαίτερο άνθρωπο. Από εκείνο το καλοκαίρι του 2020, όταν τον ενημέρωσαν ότι από τη λίστα που έδωσε στον Κλοπ το τμήμα σκάουτινγκ, αυτός διάλεξε τον ίδιο χωρίς δεύτερη σκέψη. Κυρίως όταν μίλησε για πρώτη φορά μαζί του μέσω βιντεοκλήσης. Αντί να συζητούν για χρήματα, συμβόλαια και ποδόσφαιρο, είπαν πρώτα για τα σκυλιά τους. Τα δύο κινεζικά σαρπέι του Έλληνα αμυντικού και την Έμα του Κλοπ.

Kostas Tsimikas INSPIRED | The journey of our Greek Scouser
Kostas Tsimikas INSPIRED | The journey of our Greek Scouser
Kostas Tsimikas INSPIRED | The journey of our Greek Scouser

Ο μετρ της ψυχολογίας –και βιβλιοφάγος- Κλοπ θεωρεί τον Τσιμίκα, πηγή θετικής ενέργειας στα αποδυτήρια. Ο πανέξυπνος Γερμανός γνωρίζει ότι δεν προέκυψε τυχαία η εξαιρετική σχέση που "Τσίμι" με τα αστέρια της ομάδας. Ούτε με τον Σαλάχ, ούτε με τον Φαν Ντάικ, ο οποίος ήταν ο αποδέκτης της ασίστ του Τσιμίκα στον τελικό της περασμένης Κυριακής με την Τσέλσι.

Το 2022 είχε αναλάβει άλλο ρόλο. Είχε εκτελέσει εύστοχα το νικητήριο πέναλτι στον τελικό του FA Cup, χαρίζοντας το League Cup στη Λίβερπουλ. Γι’ αυτό στο Λίβερπουλ τον θεωρούν παίκτη των μεγάλων στιγμών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cjzpunhxqpdd)

Ο “Tsimi” και το σαρδόνιο χαμόγελο του Κλοπ

Ο Γερμανός τεχνικός, ως καλός πατέρας είναι αυτός που συμβούλεψε τον Σερραίο μπακ για όσα έπρεπε να κάνει με το καλημέρα στο Μέρσεϊσάιντ. Αφού υποβλήθηκε στα καθιερωμένα εργομετρικά τεστ του εξήγησε ότι έπρεπε αρχικά να καταλάβει πως λειτουργεί η ομάδα και στη συνέχεια να αλλάξει το σώμα του σε μυϊκή μάζα. Τα πέτυχε και τα δύο.  Το δεύτερο με πολύ προσωπική δουλειά και τη βοήθεια των γυμναστών. Για το πρώτο έβαλε το χέρι του ο Κλοπ, ανοίγοντας την αγκαλιά του και ζητώντας ακόμα και τη βοήθεια των ψυχολόγων της ομάδας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cierttexjq55)

Ο Κώστας Τσιμίκας είναι ο αγαπημένος των οπαδών –δεν είναι τυχαίο ότι έχουν βγάλει τραγούδι-, των συμπαικτών του και του κόουτς. Από το περασμένο χειμώνα έως τον Αύγουστο, όταν τα σενάρια περί αποχώρησής του έδιναν και έπαιρναν, ο Κλοπ με το σαρδόνιο χαμόγελό του, έβαζε τέλος σε κάθε σκέψη.

Με την ανακοίνωση της ανανέωσης του συμβολαίου του μέχρι το 2027 κατάλαβαν ότι ο Κλοπ γελούσε και πρώτος και τελευταίος στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Τσιμίκας γι’ αυτόν είναι κάτι πολύ περισσότερο από μέλος ενός επιτυχημένου ρόστερ. Είναι κάτι παραπάνω από ένα γρανάζι στην καλοστημένη μηχανή των “reds”. Κάτι διαφορετικό από τον παίκτη που κάνει τη δουλειά του όταν του ζητηθεί χωρίς να δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czebn90ug72h)
Kostas Tsimikas signs new long-term contract with Liverpool FC
Kostas Tsimikas INSPIRED | The journey of our Greek Scouser

Για την ακρίβεια είναι όλα αυτά μαζί και κάτι ακόμα που είναι δύσκολο να εξηγήσει κάποιος. Αυτό το κάτι που κάνει τον Κλοπ να αντιδρά πατρικά απέναντί του. Όπως την προπαραμονή των περασμένων Χριστουγέννων που ο Κώστας Τσιμίκας, στον αγώνα της Λίβερπουλ με την Άρσεναλ για την Premier League, συγκρούστηκε άσχημα στην πλάγια γραμμή με τον Μπουκάγιο Σάκα, έπεσε άτσαλα παρασέρνοντας από την πτώση ακόμα και τον Γιούργκεν Κλοπ και αποχώρησε σφαδάζοντας. O Έλληνας διεθνής αριστερός φουλ μπακ είχε υποστεί κάταγμα κλείδας και μαζί του πόνεσε και ο Κλοπ.

Jurgen Klopp Breaks Tsimikas Collarbone!
Can Olympiacos Win The EuroLeague?

Με πατρική στοργή και έννοια, δήλωσε τότε σε συνέντευξη που παραχώρησε λίγο μετά το τέλος του αγώνα: "Φυσικά και με επηρέασε ο τραυματισμός του. Δεν πονούσα αλλά σκέφτηκα αν ήταν καλά ο Κώστας. Ήμουν πάρα πολύ κοντά και είδα ακριβώς τι συνέβη. Ο Κώστας σίγουρα έχει σπάσει την κλείδα του. Θα έδινα ευχαρίστως την κλείδα μου για να είναι ξανά σε φόρμα".

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο "Secret" της εφημερίδας "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ"