Η Φενέρμπαχτσε, την οποία θα βρει στο δρόμο του στις 11 και τις 18 Απριλίου για τους προημιτελικούς του Conference League, έχει συναντηθεί με τον Ολυμπιακό μόλις μία φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, στους ομίλους του Europa League την περίοδο 2020-21 στους ομίλους του Europa League. Οι “ερυθρόλευκοι” πέτυχαν μια εντυπωσιακή νίκη μέσα στην Κωνσταντινούπολη, με σκορ 3-0, ενώ στην Αθήνα νίκησαν 1-0 και ήταν εκείνοι που πήραν την πρόκριση για τη φάση των “32” της διοργάνωσης, πίσω από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Μάλιστα, μετά το 3-0, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, έκανε πολύ ενθουσιώδεις και άκρως συμβολικές δηλώσεις.

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ελλάδα, Θρύλος και θρησκεία μέσα στην Τουρκία» Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός 0-3

Ολυμπιακός: Οι πρώτες αναμετρήσεις

Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει την ευρωπαϊκή Ιστορία του όχι το 1958, με τη Μίλαν, αλλά ένα χρόνο πριν, όταν επρόκειτο να αντιμετωπίσει την Μπεσίκτας. Οι “ερυθρόλευκοι” αρνήθηκαν να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη και αποκλείστηκαν.

Η πρώτη επίσημη αναμέτρηση με τουρκική ομάδα δεν έγινε στο πλαίσιο κάποιας από τις τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα που κράτησε από το 1961 έως το 1963. Ο τελικός νικητής Ολυμπιακός αντιμετώπισε τη Γαλατάσαραϊ, με τις δύο ομάδες να έρχονται ισόπαλες 1-1 στο πρώτο παιχνίδι και τους “ερυθρόλευκους” να νικούν 1-0 στο δεύτερο.

Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός 0 - 3 | Highlights - UEFA Europa League 2021/22 - 30/9/2021 | COSMOTE TV


Ολυμπιακός: Η “ζωγραφιά” του Ζιοβάνι

Έπρεπε να περάσουν 40 χρόνια για να αντιμετωπίσει ξανά τουρκική ομάδα ο Ολυμπιακός, με τη Γαλατάσαραϊ, που είχε μάλιστα στον πάγκο της τον προπονητή του Παναθηναϊκού, Φατίχ Τερίμ, να ανταμώνει μαζί του στους ομίλους του Champions League.

Οι “ερυθρόλευκοι” έχασαν 1-0 στην Κωνσταντινούπολη, κάνοντας ένα από τα κορυφαία παιχνίδια τους εκτός έδρας όλων των εποχών, ενώ στη ρεβάνς, στη Ριζούπολη, επικράτησαν 3-0, με το γκολ-ζωγραφιά του Ζιοβάνι στις καθυστερήσεις να αναμοχλεύεται πολύ συχνά, ως ένα από τα πιο όμορφα γκολ ελληνικής ομάδας στα Κύπελλα Ευρώπης.

Olympiacos FC 3 - 0 Galatasaray AŞ (05/11/2003) | Champions League (HD)

Από τη Γαλατάσαραϊ ηττήθηκαν εκτός έδρας 1-0 στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA την περίοδο 2008-09, σε ένα φορμάτ που έβαζε τις ομάδες να παίζουν μόνο μία φορά μεταξύ της, ενώ η διοργάνωση θα μετονομαζόταν σε Europa League. Μάλιστα, οι “ερυθρόλευκοι” είχαν κάνει εκείνη τη χρονιά δύο εκπληκτικά εντός έδρας ματς, απέναντι στην Μπενφίκα (5-1) και τη Χέρτα Βερολίνου (4-0) και προκρίθηκαν ως τρίτοι από τον όμιλό τους στην επόμενη φάση.

Τα τελευταία ραντεβού και ο Ερντογάν

Τα τελευταία χρόνια, οι συναντήσεις με τις τουρκικές ομάδες έγιναν πιο συχνές, ενώ οι “ερυθρόλευκοι” σταμάτησαν να αντιμετωπίζουν μόνο τη… Γαλατά. Για τη φάση των “32” του Europa League την περίοδο 2016-17, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Οσμανλισπόρ, με την οποία έμεινε στη “λευκή” ισοπαλία στο Φάληρο, αλλά την νίκησε 3-0 εκτός έδρας για να περάσει.

Στον αμέσως επόμενο γύρο έπαιξε απέναντι στην Μπεσίκτας, σε ένα ετεροχρονισμένο ραντεβού, με την ήττα 4-1 στην Κωνσταντινούπολη να επισκιάζει το ισόπαλο 1-1 στο Καραϊσκάκη.

Πριν τα ραντεβού με τη Φενέρμπαχτσε, τα οποία αναφέρθηκαν, ο Ολυμπιακός είχε παίξει και με την αγαπημένη ομάδα του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αντιμετώπισε την Μπασακσεχίρ στον τρίτο γύρο των playoffs για το Champions League τη σεζόν 2019-20 και την νίκησε δις, 1-0 στην Κωνσταντινούπολη και 2-0 στο Φάληρο.

2019-08-13 ΟΣΦΠ-ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ=2-0 3ος ΠΡΟΚΡ.CH.L

Συνολικά, σε 13 παιχνίδια με τουρκικές ομάδες (συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών με τη Γαλατάσαραϊ για το Βαλκανικό), ο Ολυμπιακός έχει επτά νίκες, τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες.

Η παράδοση της Φενέρ

Η Φενέρμπαχτσε, από τη μεριά της, έχει αντιμετωπίσει άλλες δύο φορές ελληνικές ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης. Στο δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA το 2002-03 την απέκλεισε ο Παναθηναϊκός, που πήρε ισοπαλία 1-1 στην Κωνσταντινούπολη και τη διέλυσε στη Λεωφόρο, με σκορ 4-1. Οι "πράσινοι" έφτασαν στα προημιτελικά και τους απέκλεισε η μετέπειτα νικήτρια Πόρτο, του Ζοσέ Μουρίνιο

PANATHINAIKOS-fenerbahce (2002-03) UEFA Cup 4-1


Ο ΠΑΟΚ, επίσης, την προσπέρασε στα playoffs του Europa League τη σεζόν 2011-12, για να μπει στους ομίλους, με το 1-1 της Κωνσταντινούπολης στην παράταση (1-0 το πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα).  Τέλος, τις μόνες νίκες της επί ελληνικής ομάδας η Φενέρ σημείωσε στα playoffs του Europa League τη σεζόν 2015-16, όταν νίκησε 3-0 στην έδρα της και 1-0 στην Αθήνα τον Ατρόμητο.