Όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας έφτιαχνε το ρόστερ της φετινής σεζόν, υπολόγιζε σε μια ομάδα των πολλών και όχι του ενός. Ένα σύνολο το οποίο ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να γεννήσει διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Μπορεί να χρειάστηκαν πολλές διορθώσεις είτε ατυχιών είτε... απογοητεύσεων του αρχικού σχεδιασμού, όμως ο Ολυμπιακός έχει φτάσει σε ένα σημείο να έχει μόλις δύο λιγότερες νίκες από την περσινή ομάδα την 33η αγωνιστική που θεωρούνταν μία από τις καλύτερες εκδόσεις του όλων των εποχών.

Ο "σκακιστής" βλέπει το όραμά του να πραγματοποιείται στον απόλυτο βαθμό ενώ όσο προχωράει η σεζόν, δοκιμάζει και ο ίδιος καινούργια πράγματα. Οι ερυθρόλευκοι μπαίνουν στην "post-season" όχι απλά έχοντας εξασφαλίσει τον πρωταρχικό τους στόχο (απευθείας συμμετοχή στα Playoffs της Euroleague) αλλά όντες σε εκπληκτικό μομέντουμ, κάτι που τους κάνει να μη φοβούνται κανέναν ακόμη κι αν παίξουν με μειονέκτημα έδρας. 

Στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός πήρε δύο εντελώς διαφορετικές εκτός έδρας νίκες. Απέναντι στην Παρτιζάν πρωταγωνίστησε η άμυνα στο τελευταίο δεκάλεπτο και τα μαγικά του Γουίλιαμς-Γκος, απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα πρωταγωνίστησε ο Μόουζες Ράιτ. Ο "Μωυσής" έχει εξελιχθεί στην "κλοπή" της σεζόν και στο λιμάνι δεν μπορούν παρά να "τρίβουν τα χέρια τους". Η επιστροφή των Πετρούσεφ και Μιλουτίνοφ αναμένεται να δημιουργήσει μια frontline που όμοιά της δεν έχει ξαναϋπάρξει στα ευρωπαϊκά παρκέ.

Το στοιχεία του Μόουζες Ράιτ μπορούν να τον φέρουν και στο "4"

Βλέποντας τον κόσμο από τα 207 εκατοστά, ο Μόουζες Ράιτ προοριζόταν στο NBA για power forward. Ο 25χρονος άσος μπορεί να μη μακροημέρευσε στο πρώτο πέρασμά του από τον "μαγικό κόσμο", όμως το πρώτο πέρασμά του από τη δική μας πλευρά του Ατλαντικού είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό. Ο τραυματισμός του Μιλουτίνοφ τον έφερε αποκλειστικά σε θέση "5", όπου και τα πηγαίνει περίφημα. Προφανώς έχουν περάσει κενά διαστήματα στο παιχνίδι του, όμως η γενική εικόνα είναι βγαλμένη από τα όνειρα κάθε ερυθρόλευκου.

Στο Βελιγράδι ο "Μωυσής" έκανε ένα ακόμη συγκλονιστικό παιχνίδι. Εκεί που χρειαζόταν έναν επιθετικό πόλο η ομάδα του, αυτός έκανε μία ακόμη φορά το βήμα μπροστά. Πήρε πολλές επιθέσεις πάνω του, έβαλε 7/10 βολές (ξεκίνησε με 6/6) και έκλεισε το τελευταίο δεκάλεπτο σκοράροντας τους 16 από τους συνολικά 20 πόντους του. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0bkxwpd5n3d)

Ως "κερασάκι στην τούρτα" ήρθε και το μεγάλο τρίποντο για το 84-87. Ο τρόπος που κινήθηκε όταν ο Γουίλιαμς-Γκος είχε την μπάλα φανέρωνε με τον πλέον απόλυτο τρόπο το πόσο ήθελε να πάρει αυτό το σουτ. Το έβαλε και ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη που σφράγισε την είσοδό του στα Playoffs.

Δεν είναι όμως μόνο το τρίποντο. Ο Ράιτ παίζει ιδιαίτερα επιθετικά στην άμυνα, έχει γρήγορα πόδια, μπορεί να τρέξει ιδανικά στον αιφνιδιασμό ενώ απειλεί με συνέπεια έχοντας πρόσωπο στο καλάθι. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να τον φέρουν αρκετά και στο "4", τώρα που επιστρέφει ο Μιλουτίνοφ και ο Πετρούσεφ. Με τον Πετρούσεφ είχαν δημιουργήσει ένα πολυδιάστατο δίδυμο με παρόμοια χαρακτηριστικά καθώς και οι δυο τους μπορούσαν να παίξουν και τους δύο ρόλους στην frontline.

Σαν μπόνους έρχεται και η επιστροφή του παίκτη που προοριζόταν (και προορίζεται) ως ένας από τους ηγέτες της ομάδας, του Νίκολα Μιλουτίνοφ. Προφανώς και η ερώτηση που ταλανίζει τους πάντες είναι το "ποιος θα παίξει". Η απάντηση θα δοθεί από τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Όμως η λογική λέει πως στην αρχή θα ξεκινά ο Φαλ και στο δεύτερο ημίχρονο θα τελειώνει αυτός που είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και ταιριάζει στο παιχνίδι. Όπως συμβαίνει δηλαδή πάντα καθώς ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν αρέσκεται σε αλλαγές στο τέταρτο δεκάλεπτο, ειδικά όταν η ομάδα "ρολάει"!

Το δίδυμο Γουόκαπ με Γουίλιαμς-Γκος και τα κοντά σχήματα που έδωσαν τις λύσεις στον Μπαρτζώκα

Το αναφέραμε και μετά το διπλό του Ολυμπιακού επί της Παρτιζάν. Το δίδυμο του Τόμας Γουόκαπ με τον Γουίλιαμς-Γκος μοιάζει δεδομένο ότι θα τελειώνει την πλειοψηφία των κρίσιμων παιχνιδιών των Πειραιωτών στο φινάλε της σεζόν, αν όχι όλα. Παρ' όλα αυτά σε αμφότερες αναμετρήσεις ο Μπαρτζώκας επέλεξε σχήμα με τρεις γκαρντ. Κάτι που σε γενικές γραμμές θέλει να δει. 

Η σταθερά του όμως είναι οι δύο βασικοί του "άσσοι". Γουόκαπ και Γουίλιαμς-Γκος προσφέρουν ένταση στην άμυνα, ασφάλεια στην επίθεση και το κατέβασμα της μπάλας αλλά και ηγετικά χαρακτηριστικά. Στα μεγάλα διπλά που κρίθηκαν στα τελευταία λεπτά με τους δυο τους παρόντες, υπήρξαν τρεις διαφορετικοί παρτενέρ. Στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό νωρίς στη σεζόν ο Κάνααν, στην Παρτιζάν ο Λαρεντζάκης, στον Ερυθρό Αστέρα ο Μήτρου-Λονγκ.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στον τελευταίο ο οποίος έδειξε πως είναι ο ιδανικός "πέμπτος" γκαρντ. Μπήκε στο παρκέ με αυτοπεποίθηση, έδωσε μια αναγκαία επιθετικότητα και στις δύο πλευρές του παρκέ και δικαίωσε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι την επιλογή του προπονητή του να κλείσει αναμέτρηση με τους τρεις point guard του ταυτόχρονα στο γήπεδο (συνέβη και κόντρα στον Άρη για την Basket League).

Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι πως αυτή η ομάδα μπαίνει στο τελευταίο και κρισιμότερο κομμάτι της σεζόν έχοντας μεγάλη αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητές της. Ο Ολυμπιακός εξελίχθηκε μέσα από τις δυσκολίες του και έφτασε στο σημείο να είναι η "Λερναία Ύδρα" που ήθελε ο προπονητής του. Με τον αρχηγό του, Κώστα Παπανικολάου, να ηγείται με τον πλέον ιδανικό τρόπο κολλώντας όλα τα κομμάτια του παζλ. Ας είναι οι επιστροφές των Σέρβων του η αρχή προκειμένου να μην υπάρξει άλλη αναποδιά. Άλλωστε έτσι όπως είναι αυτή η ομάδα, μοναδικός της αντίπαλος είναι ο ίδιος της ο εαυτός!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0bkzxr5z1rt)