Η πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους νέοι άνθρωποι, φέρνει στη μνήμη μας την άλλη μεγαλύτερη, με τους 104 νεκρούς, στο Μάτι.

Εκείνη την «ανθρωποθυσία», τον Ιούλιο του 2018, που καταχωρίστηκε ως δεύτερη μεγαλύτερη τον 21ο αιώνα στον πλανήτη, μετά τους 173 νεκρούς στην Αυστραλία το 2009. Και δικαίως είχε χαρακτηριστεί τότε ανύπαρκτο το κράτος μας, διότι από τις προηγούμενες ημέρες ήταν προβλέψιμα τα μετεωρολογικά δεδομένα και ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί η θεομηνία - ή τουλάχιστον να περιοριστούν οι συνέπειές της. Γιατί στο Μάτι η τραγωδία οφείλεται στα εγκληματικά λάθη και τις επιπολαιότητες των μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας και γενικώς της κρατικής μηχανής, ενώ στα Τέμπη μοιραίο ήταν το εγκληματικό λάθος του σταθμάρχη που έβαλε στην ίδια γραμμή αντίθετα κινούμενες αμαξοστοιχίες.

Και ενώ για τα Τέμπη με εντολή της Αρχής για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος έχουν γίνει «φύλλο και φτερό» όλες οι συμβάσεις του ΟΣΕ, για το Μάτι κάθε σκέψη τότε για πρόσβαση στο… άβατο ήταν πολιτικός τυχοδιωκτισμός! Αξιοπερίεργη φαίνεται και η δικαστική αντιμετώπιση των όποιων υπευθύνων για τις δύο πολύνεκρες τραγωδίες. Γιατί αναρωτιέται ο πολίτης πώς είναι δυνατόν να εξαιρούνται οι πολιτικοί υπεύθυνοι για το Μάτι με τους 104 νεκρούς και να δικάζονται αυτές τις ημέρες για πλημμελήματα κάποιοι δευτεροκλασάτοι, ενώ για τα Τέμπη με τους 57 νεκρούς να διώκονται για κακουργήματα οι κατηγορούμενοι! Γι’ αυτό η ελληνική κοινωνία δεν θα μάθει ποτέ τι έγινε στο Μάτι, αφού «απαγορεύεται» άρση των επικοινωνιών, επειδή οι ενεχόμενοι δικάζονται για πλημμελήματα. Αντίθετα, για τους υπευθύνους για τα Τέμπη, οι οποίοι παραπέμπονται για κακουργήματα, γίνεται άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και ακούμε και μαθαίνομε τα πάντα!

Αξιοπερίεργο φαίνεται και το γεγονός ότι, ενώ για το Μάτι η ανάκριση δεν είχε ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή, για τα Τέμπη ανέλαβαν ήδη δύο εφέτες ανακριτές! Ακόμη πιο εξοργιστική υπήρξε τότε, αλλά και τώρα, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αποπροσανατολίσει, ελπίζοντας να συγκαλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες του για τους 104 νεκρούς, τους δεκάδες τραυματίες και σακατεμένους, αλλά και τις εκατοντάδες εκατομμύρια περιουσίες, κόπους μιας ζωής, να έχουν γίνει κάρβουνα. Και για όλα αυτά ούτε μία συγγνώμη!

Ούτε μία παραίτηση. Και τώρα, χωρίς ντροπή, κατηγορούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, ο οποίος με την παραίτησή του δίδαξε ευπρέπεια και επέδειξε πολιτικό ήθος! Αυτά όμως είναι χαρίσματα πολιτικής συμπεριφοράς, για τα οποία ξεχωρίζει, στη ζωή και την πολιτική, ο κόσμος ολόκληρος της Νέας Δημοκρατίας!

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 30/3