Η κυβέρνηση από χθες το πρωί προπαγανδίζει κυρίως τα αντίμετρα, αφήνοντας κατά μέρους τα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία με τους πιστωτές. Εάν ανατρέξει κανείς στις βασικές αρχές της Οικονομικής, θα διαπιστώσει ότι η φάση της ύφεσης στην οποία βρισκόμαστε χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη ανεργία, έλλειψη επενδύσεων και ανεπαρκή ζήτηση καταναλωτικών αγαθών. Στο διάβα των δεκαετιών απεδείχθη ότι οι πολιτικές μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας που βασίζονται στην αύξηση της φορολογίας προκαλούν αντίθετα αποτελέσματα. Και αυτό λόγω της μείωσης της κατανάλωσης και, κατά συνέπεια, της απώλειας μεγαλύτερων εσόδων από το Δημόσιο, δεδομένης της μείωσης των πωλήσεων.

Αναμφίβολα και η νέα συμφωνία έχει στον πυρήνα της τη συνταγή επιτάχυνσης της ύφεσης, με μέτρα τα οποία επιδεινώνουν τους μακροοικονομικούς δείκτες. Παράλληλα, εγκλωβίζουν την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο.

Η ανάγνωση των μέτρων της συμφωνίας είναι σαφές ότι δεν επιδρά θετικά στη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία και στις ελληνικές επιχειρήσεις. Αντίθετα, καταστρέφει περαιτέρω την ελληνική οικονομία και προφανώς δεν μπαίνει η κυβέρνηση στον λεγόμενο ενάρετο κύκλο, κατά το δόγμα που προωθεί το κυβερνητικό επιτελείο και αναπαράγεται από πρόθυμους αναλυτές. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο κάνουν πολύ μεγάλο σφάλμα, καθώς δεν έχουν αντιληφθεί ότι η «προλεταριοποίηση» της μεσαίας τάξης -η οποία διαλύεται με την υπερφορολόγησή της- φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η μεσαία τάξη αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα για να διατηρηθεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία και οποιαδήποτε κίνηση να πληγεί περαιτέρω μπορεί να προκαλέσει πολλές αρνητικές παρενέργειες.

Το κεντρικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι δημοσιονομικό, αλλά πρώτα από όλα αναπτυξιακό, παραγωγικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό. Η απόπειρα μέσω των μνημονίων για μια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή με επιδρομή νέων φόρων -έμμεσων και άμεσων- συνέβαλε στη διαιώνιση του υφεσιακού κύκλου. Αυτό γίνεται και την τρέχουσα περίοδο, καθώς δεν προωθούνται τα αναγκαία μέτρα που χρειάζεται η χώρα, ώστε να ενταχθεί σε ένα σχέδιο στήριξης της ανάπτυξης, της σύγχρονης παραγωγικής ανασυγκρότησης, της ενίσχυσης των δημόσιων παραγωγικών επενδύσεων και της στήριξης των εισοδημάτων. Εξάλλου, η υπερφορολόγηση είναι βαθιά αντιαναπτυξιακή λογική και αποτελεί τροχοπέδη για οποιαδήποτε προσπάθεια οικονομικής ανασυγκρότησης.

Αυτό οφείλει να το κατανοήσει ο κ. Τσίπρας. «Είναι στοιχειώδη Οικονομικά, κύριε πρωθυπουργέ».