Πριν από μια εβδομάδα με τη συνέντευξή του στην κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ. Μιχάλης Ψαλιδόπουλος είχε προαναγγείλει ουσιαστικά το αποτέλεσμα του προχθεσινού Eurogroup.

«Μια ρήτρα ανάπτυξης συνδεόμενη με πρωτογενή πλεονάσματα θα ήταν μια βέλτιστη λύση στο πρόβλημα και ίσως να μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά» ανέφερε ο Μιχ. Ψαλιδόπουλος. Το κλειδί για τη χώρα είναι η ανάπτυξη και κατά πόσο αυτή μπορεί να αλλάξει το κλίμα. Μόνο που η ανάπτυξη πρέπει να βασιστεί σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την ανασυγκρότηση της χώρας. Η συμφωνία δίνει πολιτικό χρόνο στην παρούσα κυβέρνηση και μένει να φανεί κατά πόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι βασικοί υπουργοί θα τρέξουν γρήγορα, απαλλαγμένοι από ιδεοληψίες του παρελθόντος για να υπάρξει αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης.

Είναι σαφές ότι δεν ζούμε σε εποχή εθνικής αυτάρκειας, αλλά σε οικονομικής αλληλεξάρτησης. Και όπως λένε και έμπειροι οικονομολόγοι ο βαθμός ανεξαρτησίας μπορεί να κερδηθεί από την εντατικοποίηση της παραγωγικής προσπάθειας, την διαφοροποίηση της παραγωγής και τη προσπάθεια μέγιστης δυνατής κάλυψης των βασικών αναγκών της χώρας από τους ίδιους πόρους και με ανταγωνιστικούς όρους. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να εκπονηθεί ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα για την Ελλάδα, κατά τα πρότυπα όσων έχουν αναπτύξει στο παρελθόν, ο Ξ. Ζολώτας, ο Κ. Βαρβαρέσος και ο Δ. Μπάτσης, αλλά και πιο σύγχρονοι.

Η εκπόνηση όμως ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος πρέπει να αποτελέσει προϊόν ευρύτερης δημόσιας συζήτησης που θα βασίζεται σε μια βασική αρχή: ανάπτυξη στη βάση των επιχειρηματικών σχεδίων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των δημοσίων παρεμβάσεων για την αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Η συμφωνία στο Eurogroup προφανώς δίνει ανάσες και ταυτόχρονα δημιουργεί προοπτικές για να υπάρξει μια συντονισμένη και κατά βάση αποτελεσματική προσπάθεια εθνικής ανασυγκρότησης.

Παράλληλα, όμως πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στο ιδιωτικό χρέος που γιγαντώνεται κάθε μήνα με ταχείς ρυθμούς. Χρειάζεται δουλειά και όχι πανηγυρισμοί. Οι Έλληνες έδειξαν Ιώβεια υπομονή όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια. Ως πότε; Οι αντοχές έχουν εξαντληθεί και το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης πρέπει να έχει στον πυρήνα του τις ανάγκες των πολιτών. Η πολιτική ηγεσία οφείλει άμεσα να αλλάξει πολλά και κυρίως να διορθώσει αδικίες. Αυτό είναι το μέγιστο χρέος έναντι των Ελλήνων που επέδειξαν πρωτοφανή καρτερία.