Τους πιάσαμε - και αυτούς. Νόμιζαν οι αφελείς ότι θα ξεφύγουν από την τσιμπίδα του ελληνικού νόμου, της επιτομής δικαίου και ενθάρρυνσης της δημιουργικότητας. Όχι. Κυβέρνηση και ΑΑΔΕ κινήθηκαν αστραπιαία - ή σχεδόν. Και τους επέβαλαν την υποχρέωση να κάνουν μισή ντουζίνα δηλώσεις μαζί με φορολογικούς συντελεστές 15%-45%. Και πρόστιμα, πολλά πρόστιμα. Τα πρόστιμα μαζί με την ελιά και το αμπέλι είναι βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού τοπίου, δεν τα μαραίνει ούτε η δικτατορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Το μόνο στενόχωρο είναι ότι δεν νομοθετήθηκε κάποιο ειδικό κακούργημα για αυτούς τους υπονομευτές της ευταξίας. Ίσως σε δεύτερη φάση. Ένα κακουργηματάκι - και μαζί απαραιτήτως (όπως αναφέρουν παγίως οι συνταγές μαγειρικής μαζί με τα λοιπά υλικά: «αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι») και ξέπλυμα χρήματος. Έσοδα από εγκληματική δραστηριότητα. Δεν τα συμπεριέλαβα προηγουμένως -ειδικό κακούργημα και ξέπλυμα- στα συστατικά του ελληνικού τοπίου. Ασυγχώρητη παράλειψη.

Ο λόγος, φυσικά, για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, το Airbnb, που λέμε στη γλώσσα μας. Αυτοί οι κακοποιοί της διπλανής πόρτας, φοροφυγάδες και αντικοινωνικοί χαρακτήρες, που ανταγωνίζονται τα ξενοδοχεία και ωθούν ανοδικά τα νοίκια, βλάπτοντας εμάς τους κοινούς ενοικιαστές, ας το ακούσουν (όπως ο Παπακωνσταντίνου από τον Γιούνκερ): game over. Ο Πιτσιλής θα τους πάρει και τα εσώρουχα.

Ας μη δίνουμε σημασία στις επιφυλάξεις ότι ο ανταγωνισμός των μισθώσεων αυτών συγκρατεί τις ξενοδοχειακές τιμές, ιδίως όπου υπάρχει έλλειψη κλινών, ή ότι οι εποχικές μισθώσεις δεν έχουν επηρεάσει ανησυχητικά τα νοίκια των μισθώσεων μόνιμης κατοικίας στις περισσότερες αστικές περιοχές ή ότι δίνουν εισοδηματική ανάσα στους πιεζόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε θα έπρεπε να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση. Αυτά είναι μικροψυχία. Εδώ is Greece, το θέμα είναι ο νόμος. Και δη ο φορολογικός νόμος, του οποίου εισπράκτορας έχει γίνει (και) το Ποινικό Δίκαιο.

Φόροι, ίσως και καμία εξυπηρέτηση σε τίποτε φίλους ιδιοκτήτες ταξί. Τα άλλα περισσεύουν. Αν κάποιοι τουρίστες προτιμήσουν να μη μείνουν μέρες στην Αθήνα ή να έρθουν με τα φθηνά γκρουπ, αν πληγεί λιγάκι (ακόμη) η λιανική αγορά, αν τέλος οι airbnbήδες στρέψουν πόρους και χρόνο στο πώς θα αποφύγουν τους φόρους μέσω εταιρειών, ξένων μεσιτών, αλυσιδωτών μισθώσεων και άλλων ελιγμών, αυτά παρέλκουν. Και αν ενοχλήσουν τη φορείσπραξη, τότε έχουμε και το… κακουργηματάκι που λέγαμε. Όπερ έδει δείξαι.