Αν μένει κάτι ως εικόνα από τις διεργασίες σε Κεντροαριστερά και τις δύο εκλογικές μάχες για τον επικεφαλής του νέου της φορέα, είναι αυτή του χαμογελαστού Κώστα Λαλιώτη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με το λεπτό χαρακτηριστικό του πουράκι.

Ένα μειδίαμα, που μάλλον τα είπε όλα. Κοινώς, το “θείο βρέφος” προσέθεσε κάτι στον μύθο του με την εικόνα αυτή που εν πολλοίς συνόψιζε την κραταιά νίκη του παλιού ΠΑΣΟΚ του ορθόδοξου έναντι παλιών και νέων ανταγωνιστών.

Ο Λαλιώτης, εξάλλου για τα δημοσιογραφικά γραφεία ήταν και είναι ο βασικός άτυπος στρατηγός της Φώφης. Η καθημερινή παρουσία του στην Χαριλάου Τρικούπη, εν μέσω πολλών εκτυπωμένων κειμένων από το Διαδίκτυο και βιβλίων, επιβεβαίωνε και επιβεβαιώνει πως ο έμπειρος παίχτης είναι εδώ.

Κάτι που υπενθύμισε με το μακροσκελές αντινεοφιλελέ μανιφέστο που έγραψε το περασμένο καλοκαίρι στο the caller (σάιτ πασοκικής χροιάς) όπου υπερασπιζόταν την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου.

Πολύ περισσότερο, το χαμόγελο του Λαλιώτη συνοψίζει κάτι βαθύτερο: την νίκη του κόμματος με κοινωνική βάση, αναφορά και κληρονομιά έναντι των ΜΚΟ, των φυλάρχων χωρίς φυλές και των βαρόνων χωρίς βαρονίες.

Αν υπάρχει ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να συμβολίσει όλη την Μεταπολίτευση είναι ο Λαλιώτης. Και με τα καλά και με τα κακά, βέβαια, ως υπουργός ο ίδιος σε κυβερνήσεις που είχαν μερίδιο ευθύνης στον τρόπο που αναπτύχθηκε ο ελληνικός καπιταλισμός.

Σήμερα, ο άλλοτε διαπραγματευτής με τον στρατό το βράδυ της εισβολής του τανκ στο εξεγερμένο Πολυτεχνείο (μαζί με τον Κυριάκο Σταμέλο), μοιάζει με τον διαπραγματευτή της εισβολής της νέας Πολιτικής στο προαύλιο των παλιών κομμάτων.

Ο Λαλιώτης, φαίνεται πως κατάφερε να αποκρούσει την εισβολή αυτήν, στο πλάι της Φώφης και ενός τεράστιου μηχανισμού πολιτών που κινητοποιήθηκαν με άξονα δύο πράγματα: πως η αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης προϋποθέτει ΠΑΣΟΚ. Και πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποτελέσει συνιστώσα της νέας δημοκρατικής παράταξης. Βοήθησε βέβαια το γεγονός, πως ο Λαλιώτης ή ο Σκανδαλίδης ξέρουν πολιτική μπάλα. Έναντι ναρκισσευόμενων και άμπαλων αντιπάλων.

Από εδώ και πέρα βέβαια, όλα θα κριθούν για τον εν λόγω χώρο σε ένα περιβάλλον με νάρκες και οξύτητα. Το πού θα πάει και με ποιον θα είναι το αναπόφευκτο ερώτημα. Απλώς, θα απαντήσουν πάλι οι παλιοί σε αυτό.