Με λίστα οι δεύτερες εκλογές (μετά την απλή αναλογική)


Ακόμη και ο πρωθυπουργός δείχνει να αποφεύγει τη συζήτηση που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στα πολιτικοδημοσιογραφικά στέκια και αφορά τις δυσκολίες που δημιουργεί σε κόμματα και βουλευτές το σύστημα της απλής αναλογικής, με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές. Από όποια οπτική γωνία κι αν το κοιτάξει κανείς, θα καταλήξει στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα, που συνδέεται με τη δυσκολία να προκύψει σχηματισμός κυβέρνησης χωρίς τη συνεργασία δύο ή και παραπάνω πολιτικών σχηματισμών. Με δεδομένα τα παραπάνω, το σενάριο των διπλών εκλογών, ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα επιλέξει ο Μητσοτάκης να πραγματοποιηθούν, αποτελεί πολιτικό μονόδρομο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι δεύτερες εκλογές, πέραν της ενισχυμένης αναλογικής, θα διεξαχθούν με λίστα. Αυτό σημαίνει ότι ο αρχηγός θα έχει τη δυνατότητα της σειράς με την οποία θα συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια. Και μπορεί για τους ήδη εκλεγμένους να μην τίθεται θέμα, αλλά για τους υπόλοιπους δεν μπορεί κανείς να στοιχηματίσει.

! Στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης της νεολαίας, μαθαίνω ότι κάποιοι εισηγούνται στον Μητσοτάκη να δώσει ρόλο (μεταξύ άλλων) και στον βουλευτή Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

! Πολιτικά γραφεία επί της Λεωφόρου Συγγρού νοίκιασαν δύο βουλευτές που πολιτεύονται στο νότο. Οι Τάκης Θεοδωρικάκος και Βασίλης Σπανάκης.


Όταν ο Καμμένος επαναπροσεγγίζει τον Καλογρίτσα


Είναι γνωστή η στενή φιλική σχέση που διατηρούν εδώ και χρόνια οι Πάνος Καμμένος και Νίκος Παππάς. Οι δύο άνδρες βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας πολύ πριν συγκροτηθεί η μαγική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Στην πορεία προστέθηκε στην παρέα και ένας ακόμη λεβέντης, που δεν ήταν άλλος από τον μερακλή Παύλο Πολάκη. Οι τρεις τους για πολλά χρόνια ήταν σχεδόν ένα. Κοινές παρέες, κοινή λογική και, πάνω απ’ όλα, κοινός στόχος. Ακόμη και όταν χώρισαν οι δρόμοι τους, μετά το «Βατερλώ» της Συμφωνίας των Πρεσπών, συνέχισαν να συζητούν και να βρίσκονται. Εσχάτως, και με αφορμή την ταλαιπώρια του Νικολάκη του Παππά, ο Καμμένος διά της συζύγου του, δικηγόρου Ελενας Τζούλη, στάθηκε δίπλα στον φίλο του. Στην πιάτσα κυκλοφορεί (χωρίς κανείς να μπορεί να το επιβεβαιώσει) ότι η περιπέτεια Παππά στάθηκε αφορμή μέχρι και για να ξαναμιλήσουν ο Καμμένος με τον τρις κουμπάρο του, Χρήστο Καλογρίτσα. Ποιος ήταν ο λόγος; Θα σας γελάσω. Ασε που δεν ενδιαφέρει και κανέναν πλέον τι κάνει, αλλά, κυρίως, τι λέει ο πρόεδρος Πάνος.

! Κανονικά και με τον νόμο κατέβαλε το ποσόν που είχε επιδικάσει στον Καμμένο το δικαστήριο για τα όσα ψευδή έλεγε για τον Αντρίκο Παπανδρέου. Ο αλησμόνητος πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., μέσω τραπεζικού λογαριασμού, κατέβαλε το σχετικό τίμημα, επιβεβαιώνοντας τη φήμη που τον ακολουθεί, ότι δεν θέλει να χρωστάει σε κανέναν. Ούτε σε αυτούς που έβριζε χυδαία.


Βαρύ πρόστιμο στον Τριαναταφυλλόπουλο από την Εφορία


Επειτα από πάρα πολλά χρόνια, φαίνεται ότι ξεμπερδεύει με την περιπέτεια που αντιμετώπιζε (για να ακριβολογώ, με τον σχετικό φορολογικό έλεγχο) ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Κάπως έτσι τελειώνει και η σχετική ομηρία στην οποία βρισκόταν, επί αρκετό καιρό, με την εκκρεμή υπόθεσή του να πηγαινοέρχεται από την Οικονομική Εισαγγελία στην Οικονομική Αστυνομία και από κει στις φορολογικές Αρχές. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο σχετικός έλεγχος περατώθηκε και μάλιστα έχει υπάρξει και καταλογισμός ποσού. Με βάση τα όσα είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, ο λογαριασμός δεν ήταν και τόσο φθηνός για τον Mister Ζougla. Απεναντίας, θα έλεγα, μιλάμε για κανονική λυπητερή, που προσεγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ. Υποθέτω ότι ο νόμος θα δίνει τη δυνατότητα -όπως συνέβη και στην περίπτωση του φίλου του, Πάνου Καμμένου- της ενδικοφανούς προσφυγής. Οχι τίποτα άλλο, θα ήταν κοροϊδία τώρα που όλοι παίρνουν λεφτά από το κράτος, ο Μάκης να δίνει…

! Εκτός από τις δημοσκοπήσεις, ο Θοδωρής Λιβάνιος «τρέχει» και πολλά focus groups, για να διαπιστώσει πού βρίσκεται η κυβέρνηση αυτή την περίοδο. Τα πρόσφατα αποτελέσματα αιφνιδίασαν ακόμη και τον πρωθυπουργό, ο οποίος πλέον έχει καταλήξει στην απόφαση ότι χρειάζεται διαχείριση ακόμη και αυτή η υπερθετική εικόνα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση.