Παρά τις συχνές διαψεύσεις του πρωθυπουργού, η αλήθεια είναι ότι ατύπως όλα τα κόμματα έχουν ξεκινήσει, και μάλιστα πυρετωδώς, να προετοιμάζονται ενόψει της κρίσιμης μάχης των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, καθοριστικό (αν όχι πρωταρχικό) λόγο έχει η συγκρότηση των ψηφοδελτίων, που ατύπως έχει ήδη ξεκινήσει.

Για παράδειγμα, στο κυβερνών κόμμα φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στην επιλογή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, ως ενός εκ των προσώπων που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τον κατά κοινή παραδοχή επιτυχημένο υπουργό να αναλαμβάνει και κεντρικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια του κυβερνώντος κόμματος.

Εκτός από τον Πιερρακάκη, εσχάτως ακούγεται εντόνως ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δούμε και την πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη να μετακομίζει από την εκλογική περιφέρεια των Χανίων στο Επικρατείας. Από την κινητικότητα που καταγράφεται προκύπτει ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης θέλει να δημιουργήσει σε κάθε επίπεδο δυνατούς πολλαπλασιαστές, δεδομένου ότι στις εκλογές κυρίαρχο ρόλο θα παίξει και η σύγκριση ανάμεσα στα στελέχη κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων.

Οριακό προβάδισµα του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ δείχνει γκάλοπ στο Λασίθι

Εξακολουθεί να παίζει δυνατή μπάλα και να σκοράρει ο σύντροφος Ανδρουλάκης στο προνομιακό για τον ίδιο «γήπεδο» της Κρήτης. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με δύο τον αριθμό δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στον Νομό Λασιθίου, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει πλησιάσει στα όρια του στατιστικού λάθους τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και στις δύο έρευνες η Ν.Δ. αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, συγκεντρώνοντας ποσοστά πέριξ του 30%, με τον τοπικό βουλευτή και υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, να καταγράφει πολιτική κυριαρχία σε επίπεδο στελεχών στον νομό. Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ κυμαίνονται από 19% έως 21%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ από 20% έως 23%.

Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει ψηφοδέλτιο ο Νίκος Ανδρουλάκης, οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν προς την κατεύθυνση ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί δεύτερο κόμμα, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Πάντως, με αφορμή τις δύο δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στο Λασίθι, πρέπει να σας πω ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να παρουσιάζει δυναμική συνολικά στο νησί, η οποία έχει να κάνει με το γεγονός και της εντοπιότητας του νέου αρχηγού.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 22 Απριλίου 2022