Εξελίξεις και µάλιστα ραγδαίες προµηνύονται στον ΣΥΡΙΖΑ, αρχής γενοµένης από το βράδυ των επικείµενων εκλογών.

Οσοι παρακολουθούν τα όσα διαδραµατίζονται στην Κουµουνδούρου µετά την πρόσφατη εκλογική συντριβή εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τα όσα διατείνεται, θα δροµολογήσει τις εξελίξεις για την αλλαγή ηγεσίας.

Αν και η επικρατούσα άποψη θέλει τον πρώην πρωθυπουργό να µην εγκαταλείπει την ηγεσία του κόµµατός του, οι πλέον στενοί συνοµιλητές του εκτιµούν ότι, ακόµη και να το επιθυµεί ο ίδιος, είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί ακόµη µία ήττα η οποία θα προέρχεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και είναι δύσκολο γιατί πλέον ο κ. Τσίπρας αντιµετωπίζει σοβαρό ψυχολογικό θέµα (που είναι απολύτως λογικό), αφού σε καµία περίπτωση δεν περίµενε τον απόλυτο διασυρµό που υπέστη στις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Επειδή λοιπόν αντιλαµβάνεται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισµούς, είναι αναγκασµένος να δροµολογήσει τις διαδικασίες για τη διαδοχή του.

Αλλωστε, πλέον έχει αντιληφθεί ότι απέναντι στον Μητσοτάκη είναι σχεδόν απίθανο να πάρει κεφάλι. Και αυτό γιατί η πλειοψηφία των κεντρώων ψηφοφόρων θεωρούν τον αρχηγό της Ν.∆., εκτός από πιο ικανό και αποτελεσµατικό, παρασάγγας και πιο σοβαρό πολιτικό. Αυτό άλλωστε είναι που υποτίµησαν ο αρχηγός και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός ότι ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς κατάφερε να κυριαρχήσει στο σοβαρό τµήµα της ελληνικής κοινωνίας, αφήνοντας τον κ. Τσίπρα να συνοµιλεί µε τους ακτιβιστές και τους «ψεκασµένους» της κοινωνίας.

Σε µια περίοδο που ο κόσµος επιζητούσε σταθερότητα, η αδυναµία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να αρθρώσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης όχι µόνο τον περιθωριοποίησε πολιτικά, αλλά, όπως αποδείχθηκε, ήταν ικανή να τον θέσει και εκτός κούρσας διεκδίκησης της εξουσίας.

Με δεδοµένη αυτή την αδυναµία του Τσίπρα και παρά τα περί του αντιθέτου λεχθέντα, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι, εφόσον επιβεβαιωθεί το οδυνηρό για την Κουµουνδούρου εκλογικό αποτέλεσµα του Μαΐου, εκ των πραγµάτων θα δυσκολέψει και η θέση του κ. Τσίπρα.

Αν µάλιστα ο ίδιος επιχειρήσει να εκµεταλλευτεί την κυριαρχία του στους κοµµατικούς µηχανισµούς, διεκδικώντας την επαναβεβαίωση της εµπιστοσύνης των στελεχών στο πρόσωπό του, αυτοµάτως θα ανοίξει την πόρτα της οµαδικής εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ προσώπων που ήδη τον αµφισβητούν.

Μπροστά σε αυτή την πραγµατικότητα, το επικρατέστερο σενάριο είναι να δούµε για άλλη µία φορά να διασπάται το κόµµα του Τσίπρα.

Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι πολύ πιο δυσµενής, αφού ενδεχοµένως να σηµατοδοτήσει και το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον γνωρίσαµε από το ’12 και µετά. Αν θυµάστε καλά από τούτη εδώ τη στήλη γράφαµε -όταν κάποιοι έλεγαν ότι η Αριστερά βρήκε ηγέτη µακράς πνοής- ότι όταν θα επιστρέψουµε στην κανονικότητα, ο κ. Τσίπρας θα είναι ο άνθρωπος που θα βάλει την ταφόπλακα στο κόµµα που πίστεψε ότι µπορεί να παραµείνει µε τις Τασίες, τους Κατρούγκαλους και τους Πολάκηδες πολιτικός φορέας που θα εξακολουθήσει να διαδραµατίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκηνικό. ∆υστυχώς για τους ίδιους και ευτυχώς για τη δοµή της ∆ηµοκρατίας, η πλειοψηφία των πολιτών τούς πήρε χαµπάρι και απλώς τους απέβαλε. Και αυτό το έχει καταλάβει και µε το παραπάνω ο Τσίπρας και η παρέα του.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Sectet της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 2/06/2023