Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, µετά το εκλογικό «Βατερλώ» της 21ης Μαΐου έχει περιέλθει, εκτός των άλλων, και σε προσωπικό αδιέξοδο, αφού δυσκολεύεται να διαχειριστεί την πραγµατικότητα όπως αυτή διαµορφώθηκε από την πρόσφατη κάλπη.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία δηλώνει πως δεν εγκαταλείπει τα… όπλα, η αλήθεια είναι ότι, αν τα πράγµατα εξελιχθούν όπως δείχνουν και οι µετεκλογικές δηµοσκοπήσεις, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγει την παραίτηση, ακόµα και το βράδυ της Κυριακής. Και είναι απολύτως λογικό, τη στιγµή που όλες οι έρευνες καταγράφουν τρισάθλιες επιδόσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από τη στάθµιση κινούνται στην περιοχή του 13%-14%.

Το αντιλαμβάνονται πλέον

Από τη στιγµή που θα επιβεβαιωθεί η συγκεκριµένη τάση, ακόµα και οι φανατικότεροι υποστηρικτές του έχουν αρχίσει να αντιλαµβάνονται πως θα στενέψουν ασφυκτικά τα περιθώρια της παραµονής του (ακόµα και αν ο ίδιος το επιθυµεί) στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, είναι πολύ πιθανόν να µην µπορέσει καν να ελέγξει τις εξελίξεις, αφού στελέχη που σήµερα έχουν σιωπήσει θα βγουν και θα ζητήσουν την παραίτησή του.

Ενδεικτικό του τι επικρατεί στο παρασκήνιο είναι το κλίµα που διαµορφώνεται κατά του στενού συνεργάτη του Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου, τον οποίο καθιστούν ως τον βασικό υπεύθυνο της στρατηγικής που επέλεξε να ακολουθήσει η Κουµουνδούρου στην πορεία προς τις πρώτες εκλογές. Επί της ουσίας, στόχος δεν είναι ο Καλογήρου, αλλά ο ίδιος ο Τσίπρας, που έχασε (και χάθηκε) µέσα στον κυκεώνα της πολιτικής ασάφειας. Πλέον, το βαρύ asset του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε τροχοπέδη, όσο κι αν δεν αρέσει αυτό σε όσους πίστεψαν ότι ένας καταληψίας θα µπορούσε να κυριαρχήσει ηγετικά στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ούτε ένας

Η αδυναµία του κ. Τσίπρα δεν εξαντλήθηκε στο αποτέλεσµα της 21ης Μαΐου, αφού σε κάθε ευκαιρία µετά τις εκλογές γίνεται και πιο διακριτή. Αυτή τη στιγµή δεν υπάρχει ούτε ένας που να πιστεύει ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει καλύτερη καµπάνια από εκείνη των προηγούµενων εκλογών. Απεναντίας, η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι το «προϊόν Τσίπρας» έχει λήξει οριστικά. Βλέπετε, για να µπορέσει ένας ηγέτης να κάνει comeback, θα πρέπει να εµπνέει προσδοκία προς τους πολίτες. Εν προκειµένω, ακόµα και ο θυρωρός της πολυκατοικίας όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσδοκά οτιδήποτε από τον Τσίπρα. Κι όταν ένας πολιτικός δεν διαθέτει το οξυγόνο της προσδοκίας, νοµοτελειακά οδηγείται στο τέλος της διαδροµής του.

Επιμένει

Συµπερασµατικά, εκείνο που προκύπτει από τα όσα βλέπουµε κατά το τελευταίο χρονικό διάστηµα είναι η αποδοκιµασία της πλειονότητας των πολιτών απέναντι σε έναν πρώην πρωθυπουργό, που, ενώ ηττήθηκε το ’19, έκανε σαν να µην έλαβε το µήνυµα και επέµεινε στη λογική ότι ο κόσµος έκανε απλώς λάθος επιλογή.

Η επιµονή του να µείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη που τον οδηγεί στην απαξίωση. Κι όσο επιµένει να πηγαίνει κόντρα στη βούληση του λαού τόσο θα βυθίζεται στο τέλµα, γιγαντώνοντας τη Ν.∆. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο πάντα υποτιµούσε. Ο Τσίπρας, λοιπόν, το βράδυ των εκλογών θα συρθεί σε παραίτηση, όσο κι αν ο ίδιος θα ήθελε για πάντα να είναι αρχηγός ακόµα και σε ένα κόµµα-κουφάρι.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023.