Σε όλα σχεδόν τα focus groups που διενεργούνταν για λογαριασµό του Μεγάρου Μαξίµου το βασικό θέµα που αναδεικνυόταν ήταν εκείνο της δηµόσιας τάξης και ασφάλειας των πολιτών.

Η εξέλιξη αυτή είναι αλήθεια ότι είχε προβληµατίσει εντόνως προσωπικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό είχε καταλήξει στην αναγκαιότητα ενός δοµικού ανασχηµατισµού στην Κατεχάκη. Μάλιστα, για όσους γνωρίζουν το σχετικό παρασκήνιο από τις αρχές Σεπτεµβρίου φαίνεται πως είχε αποφασίσει να «καρατοµήσει» την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, µε τους Οικονόµου και Κατσαφάδο να έχουν τεθεί επί της ουσίας υπό µια ιδιότυπη (κυβερνητική) δυσµένεια. Ωστόσο, το διάστηµα αυτό υπήρξε µια προσπάθεια να εξοµαλυνθεί κάπως η κατάσταση µεταξύ Μαξίµου και Κατεχάκη, µε τον Κ. Μητσοτάκη να συναντά τον Γ. Οικονόµου και να του δίνει πίστωση χρόνου.

Η αύξηση της εγκληµατικότητας σε συνδυασµό µε το γενικότερο ξεχαρβάλωµα στην Αστυνοµία οδήγησαν στις προχθεσινές, αιφνιδιαστικές αποφάσεις, που είναι σαφές ότι έχουν έναν και µόνο στόχο: να αναστρέψουν το γενικευµένο (πλέον) κλίµα ανασφάλειας στον δηµόσιο βίο, µε την ταυτόχρονη «ανοικοδόµηση» της ΕΛ.ΑΣ., που είναι και βασικό ζητούµενο. Στο πλαίσιο αυτό, η επιλογή ενός ανθρώπου που διαθέτει τεράστια εµπειρία σε θέµατα δηµόσια τάξης, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, µόνο ως απολύτως ορθή µπορεί να χαρακτηριστεί. Ακόµα και για άσπονδους φίλους του, ο συγκεκριµένος ανήκει στους πολιτικούς (ενδεχοµένως να είναι και ο µόνος) που γνωρίζουν όσο κανείς τα κατατόπια της Κατεχάκη.

Με δεδοµένη τη βαθιά γνώση του αντικειµένου, είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδοκά άµεσα αποτελέσµατα από τον νέο υπουργό του. Αυτό άλλωστε θέλει και ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης, που είναι αλήθεια ότι αντιµετωπίζει και ως πρόκληση την επιστροφή του στα παλιά υπουργικά ληµέρια, που θα του δώσουν τη δυνατότητα να πάρει τη ρεβάνς από την προηγούµενη θητεία του. Μάλιστα, οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο εκείνης της περιόδου επισηµαίνουν ότι τότε χάθηκε επί της ουσίας η µεγάλη ευκαιρία, αφού, ενώ ο υπουργός διέθετε και τη βούληση και το σχέδιο, τότε, για διάφορους λόγους, δεν κατέστη δυνατόν να συνεννοηθεί µε την κεντρική κυβέρνηση.

Σε αντίθεση µε το όχι και τόσο µακρινό «τότε», σήµερα τα δεδοµένα έχουν αλλάξει, µε τον Χρυσοχοΐδη να αναλαµβάνει τα ηνία του Προστασίας του Πολίτη, έχοντας την απόλυτη και απευθείας στήριξη του πρωθυπουργού. Αυτό, άλλωστε, φρόντισε να το καταστήσει σαφές ο τελευταίος προς τον υπουργό του, όταν του ανακοίνωσε την απόφαση να τον «επιστρέψει» στο πολυώροφο µέγαρο της Κατεχάκη. Η εµπιστοσύνη του Μητσοτάκη φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο προκειµένου να καµφθούν και οι τελευταίοι ενδοιασµοί που είχε ο Χρυσοχοΐδης, οι οποίοι προκύπτουν κυρίως από τη γνώση των δυσκολιών που έχει να αντιµετωπίσει. Μετά τη σύντοµη επικοινωνία που είχε µε τον πρωθυπουργό, όντας άνθρωπος της αποστολής, απλά είπε το «ναι».

Το γεγονός ότι οι αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο έγιναν πριν από τις τακτικές κρίσεις καταδεικνύει και την εν λευκώ επιταγή που έδωσε στον νέο υπουργό, προκειµένου να προχωρήσει σε βαθιές τοµές στην Αστυνοµία. Για την ακρίβεια, κάλλιστα µπορούµε να µιλάµε και για την αρχή της «εποχής Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη», µε ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 5/1