Τις επόμενες ώρες και μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου θα πρέπει να αναμένονται οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε σχέση με τους αντικαταστάτες των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εκείνο που προκύπτει είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει στην αναβάθμιση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος και αναλαμβάνει την ευθύνη του νομοθετικού έργου. Επί της ουσίας είναι το πρόσωπο που θα καταλάβει τη θέση του Σταύρου Παπασταύρου στο Μαξίμου. Πρόκειται για μια απολύτως αναμενόμενη κίνηση, δεδομένης της εμπειρίας που διαθέτει τόσο σε νομικό, όσο και σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης ο Βορίδης. Πέραν τούτου δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκλαμβάνουν την αναβάθμιση και ως μια έμπρακτη επιβράβευση για την στάση που έχει κρατήσει όλο αυτό το διάστημα απέναντι στον πρωθυπουργό. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, δεν αποκλείεται ακόμη και εντός της ημέρας να δημοσιευτεί στο Φύλλο της Κυβερνήσεως, η ανάθεση των αρμοδιοτήτων απευθείας από τον πρωθυπουργό στον Υπουργό Επικρατείας.

Σε σχέση τώρα με τον διάδοχο του Γιάννη Μπρατάκου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποφασιστεί εντός του Σαββατοκύριακου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να μην έχει ακόμη καταλήξει στο πρόσωπο που θα κληθεί να αναλάβει την θέση του διευθυντή του. Αν και δεν έχει βρεθεί το πρόσωπο, αξίζει να επισημανθεί η πληροφορία σύμφωνα με την οποία, ο διάδοχος Μπρατάκου, δεν θα έχει τις αρμοδιότητες που υπήρχαν μέχρι πρότινος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάπως υποβαθμίζεται η θέση. Με αφορμή τα όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ να σας πω ότι δεν «παίζει» πλέον το όνομα του Γενικού Γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη για την θέση του διευθυντή του πρωθυπουργού. Ωστόσο, έχω την αίσθηση ότι ο συγκεκριμένος θα έχει ένα πιο αναβαθμισμένο ρόλο, αν κρίνω και από το σημερινό γεγονός, της παρουσίας του, στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Με δεδομένο ότι ο Μητσοτάκης, έχει καταλήξει -όπως όλα δείχνουν- στην απόφαση η θέση του διευθυντή του, να μην έχει τα βαριά πολιτικά χαρακτηριστικά του παρελθόντος, είναι πολύ πιθανόν να δούμε να την καταλαμβάνει, πρόσωπο με διοικητικές και μόνο ικανότητες. Ήδη μάλιστα ακούγονται τα ονόματα δύο ανθρώπων που είχαν διατελέσει διευθυντές υπουργικών γραφείων.