Το (µονόστηλο) µήνυµα της «Καθηµερινής» στον Μητσοτάκη

Σε αντίθεση µε την ψήφο εµπιστοσύνης που έχει δώσει ο Γιάννης Αλαφούζος του ΣΚΑΪ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, από την ανάγνωση και µόνο της «Καθηµερινής» του Θέµη Αλαφούζου διαπιστώνω ότι ο τελευταίος έχει αποφασίσει να κρατήσει κάποιες αποστάσεις ασφαλείας από τις επιλογές της κυβέρνησης. Ενδεικτικό άλλωστε υπήρξε και το µονόστηλο σηµείωµα στην πρώτη σελίδα της ναυαρχίδας του Φαλήρου, την προηγούµενη Πέµπτη, στο οποίο µέσα σε ελάχιστες (οµολογώ) λέξεις αποστέλλονται πολλά και διαφορετικά µηνύµατα, αν καταλαβαίνω καλά, προσωπικά προς τον πρωθυπουργό.

Υπό τον τίτλο «Ανάγκη για ανασύνταξη», το µονόστηλο της «Καθηµερινής» αναφέρει: «Οι χειρισµοί στην υπόθεση των Τεµπών, αλλά και στην παράνοµη αποστολή e-mails σε οµογενείς δείχνουν ότι υπάρχει πρόβληµα λειτουργίας της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίµου. Χρειάζεται ψυχραιµία και άµεση ανασύνταξη, γιατί έχουν συσσωρευθεί οι επιπολαιότητες, τα σηµάδια αλαζονείας και έλλειψης ενσυναίσθησης, αλλά και η ασάφεια στην ανάθεση ρόλων και αποστολών. Οι αποτυχίες, ακόµα και οι τραγωδίες, είναι αναµενόµενες και αναπόφευκτες. Οχι όµως οι ήττες που οφείλονται αποκλειστικά και µόνο σε λάθη και ακρισία. Αυτές δεν συγχωρούνται και κοστίζουν ακριβά». Κάθε περαιτέρω σχόλιο νοµίζω ότι είναι περιττό.

Μου λένε ότι ένας εκ των εν ενεργεία υπουργών της κυβέρνησης του Κυριάκου το τελευταίο χρονικό διάστηµα είναι πολύ αγχωµένος, χωρίς κανείς να µπορεί να καταλάβει την πραγµατική αιτία που του προκαλεί το σχετικό άγχος.

Η… επιστροφή Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίµου

Αποτελεί κοινό µυστικό στην κυβερνητική Ιερουσαλήµ ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ήταν και παραµένει ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Μητσοτάκη. Παρά τη µετακόµισή του από το Μαξίµου, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας διατηρεί (όπως µου λένε) σχεδόν καθηµερινή επαφή µε τον πρωθυπουργό για διάφορα θέµατα, που άπτονται της γενικότερης κυβερνητικής δράσης. Κατά την πρόσφατη κυβερνητική κρίση, που οδήγησε στην παραίτηση τους Παπασταύρου - Μπρατάκο, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε σκέψη ακόµα και για την επιστροφή του καθηγητή στην κεντρική διοίκηση της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο ίδιος, έχοντας απλώσει κι έναν µεγάλο τραχανά στο ΥΠ.ΕΞ., ούτε καν µπήκε στη διαδικασία να το σκεφτεί. Κάπως έτσι προέκυψε η αναβάθµιση του Στέλιου Κουτνατζή. Ενός ανθρώπου που απολαµβάνει της διαχρονικής και σταθερής εµπιστοσύνης του Γεραπετρίτη. Οι δύο άνδρες «έδεσαν» ως δίδυµο τη δύσκολη περίοδο του κορονοϊού, τότε που επιβαλλόταν, εκτός από την ταχύτητα στις αποφάσεις, και ο καλός (κυβερνητικός) συντονισµός. Για όσους ψάχνουν πώς προέκυψε η αναβάθµιση Κουτνατζή, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν προς το ΥΠ.ΕΞ.

Ενδιαφέρει... Μου λένε ότι ο πρόεδρος Ανδρουλάκης εσχάτως έχει αρχίσει να τηλεφωνεί σε δηµοσκόπους και καναλάρχες, αναζητώντας προφανώς στήριξη ενόψει της κρίσιµης µάχης των ευρωεκλογών. Προφανώς έχει καταλάβει ότι η τρίτη θέση θα τον βάλει σε εσωκοµµατικούς µπελάδες.

Σε ειδικό ρόλο (παραµένει) ο Παπασταύρου

Από κάτι καλές κυβερνητικές πηγές που εξακολουθώ να διαθέτω έµαθα ότι ο τέως υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ανοικτή γραµµή επικοινωνίας µε τον πρωθυπουργό. Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία µιας διεξοδικής συζήτησης εντός του περασµένου Σαββατοκύριακου, όπου και αποφασίστηκε ο νέος ρόλος που θα έχει ο επί χρόνια στενός φίλος του Μητσοτάκη. Για παράδειγµα, όπως µου µετέφερε η συγκεκριµένη, απόλυτα αξιόπιστη πηγή, ο Παπασταύρου, αν και δεν έχει πλέον κάποιον θεσµικό ρόλο, θα εξακολουθήσει να έχει τις επαφές µε τους… θεσµούς. Από κει και πέρα και µε δεδοµένο ότι, το αργότερο µετά τις ευρωεκλογές, θα επιχειρηθεί µια αναδόµηση του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήµατος, θεωρώ περισσότερο από πιθανόν να δούµε τον τέως υπουργό να επιστρέφει σε ρόλο υπουργού. Αν µου ζητούσατε να προβλέψω το χαρτοφυλάκιο, θα σας έλεγα ότι δύο είναι τα επικρατέστερα. Είτε κάποιο από τα οικονοµικά είτε το ∆ικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Παπασταύρου θα συνεχίσει µέχρι τότε να προσφέρει, έστω και ατύπως, τις υπηρεσίες του στον Μητσοτάκη.

Αξίζει... Εκτός από τον ζωηρό εσωκοµµατικά Μανώλη Χριστοδουλάκη, από κάτι παλιούς ΠΑΣΟΚους φίλους µαθαίνω ότι ο πρόεδρος Ανδρουλάκης έχει αρχίσει να πιστεύει πως αντίστοιχο «πόλεµο» του κάνει και ο σύντροφος Παύλος Χρηστίδης, µε τον οποίο ποτέ δεν απέκτησε (όπως και µε κανέναν άλλωστε) σχέση εµπιστοσύνης.

Καλημέρα

  • Δεν πρόλαβε να ξηµερώσει ∆ευτέρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μαρινάκης, έσπευσε να διαψεύσει, και µάλιστα κατηγορηµατικά, τα σενάρια που ήθελαν τον Μητσοτάκη να σκέφτεται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα. Προσωπικά, δεν θα περίµενα να βγει η κυβέρνηση και να προαναγγείλει τον ανασχηµατισµό. Παρ’ όλα αυτά, κρατώ τη διάψευση του εκπροσώπου.
  • Κάτι περίεργα ακούγονται στην πιάτσα για τις ηµέρες και τα έργα ενός Κόκκαλη, που είχε (λέει) ρόλο επί Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής. Κι όταν αναφέροµαι σε «περίεργα», το εννοώ, χωρίς ωστόσο να µπορώ να τα προσδιορίσω, γιατί πολύ απλά είναι περίεργα και ως περίεργα είναι δύσκολο να τα προσδιορίσει κανείς.
  • Αν και όψιµος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος Κασσελάκης δείχνει να θέλει να ελέγξει, στο µέτρο του δυνατού, τους ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν. Λογικό, δεδοµένου ότι η επόµενη ηµέρα στην Κουµουνδούρου, όπως και να το κάνουµε, θα είναι και ηµέρα εσωκοµµατικών συσχετισµών. Αν λοιπόν είχε τη δυνατότητα, θα απέτρεπε την επανεκλογή και του Αρβανίτη και της Κουντουρά. Ελα όµως που δεν την έχει…
  • Προσωπικά, µου προξένησε µια κάποια αρνητική εντύπωση η πρόσφατη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύµου για τον πατέρα Αντώνιο. Και µου προξένησε γιατί έγινε την ηµέρα που κυριαρχούσε στην επικαιρότητα η κατάθεση του υπόδικου ιερέα, για τον οποίο, αν δεν µε απατούν οι πληροφορίες µου, είχε αρνητική άποψη ο Προκαθήµενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.
  • Και µιας και το ’φερε η κουβέντα, εσχάτως ακούω κάτι ωραία για τα οικόπεδα της Εκκλησίας στη Βουλιαγµένη και τους χειρισµούς που έχουν γίνει από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής. Ωστόσο, θεωρώ ότι, ακόµα και λάθος χειρισµοί να γίνουν, στο τέλος θα επιληφθεί το Αγιο Πνεύµα και θα τα τακτοποιήσει όλα!

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» των «Παραπολιτικών» στις 6/4/2024.