«Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνει ένα µεγάλο restart», έλεγε µιλώντας στη στήλη ένας εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού, που είναι σε θέση να γνωρίζει και τις σκέψεις αλλά και τους προβληµατισµούς του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρά ταύτα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα επιχειρήθηκε από το Μέγαρο Μαξίµου να διαψευστεί κάθε σενάριο που έκανε λόγο για άµεσες αποφάσεις σε σχέση µε την υπάρχουσα δοµή της κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι τα συγκεκριµένα σενάρια δεν προέκυψαν από τη φαντασία όσων τα διακινούσαν, αλλά ήταν αποτέλεσµα έντονου προβληµατισµού στα υψηλά κλιµάκια της κυβέρνησης. Μάλιστα, ήταν απολύτως λογικό να αναπτύσσεται µια τέτοια συζήτηση, από τη στιγµή που αποτελούσε κοινή παραδοχή το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση µπήκε µε το… αριστερό πόδι.

Στα µέσα της προηγούµενης εβδοµάδας ο πρωθυπουργός όχι µόνο σκέφτηκε να προχωρήσει σε δοµικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα, αλλά είχε καταλήξει και στα πρόσωπα που θα άφηνε εκτός κυβερνητικού νυµφώνος. Εκτός από το συναινετικό διαζύγιο µε τον τέως υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε εισηγήσεις και για την ανάγκη αποµάκρυνσης του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Επίσης, στο πρωθυπουργικό τραπέζι φαίνεται ότι έπεσαν και διάφορες προτάσεις που συνδέονται µε διάφορες αλλαγές, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες στη βασική δοµή της κυβέρνησης.

Το αξιοσηµείωτο στην όλη κουβέντα έχει να κάνει µε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έδειχνε να συµφωνεί µε τις περισσότερες από τις εισηγήσεις που προέρχονταν πρωτίστως από τους υπουργούς Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου και Άκη Σκέρτσο, και δευτερευόντως από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο. Κατά τη διάρκεια του περασµένου Σαββατοκύριακου, ο κ. Μητσοτάκης -και αφού προηγουµένως είχε συνεννοηθεί µε τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τα τυπικά της παραιτήσεώς του- ζήτησε από τους στενούς συνεργάτες του να του υποβάλουν προτάσεις, πέραν του Ναυτιλίας, και για δύο-τρία ακόµα χαρτοφυλάκια, που, όπως αποδεικνύεται, είναι βαρίδια για την κυβέρνηση.

Και ενώ όλοι ανέµεναν την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Στρασβούργο, όπου -ως γνωστόν- πήγε για να συναντήσει την πρόεδρο της Κοµισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να προχωρήσει στις φηµολογούµενες αλλαγές, τελικώς επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, µε αποτέλεσµα ο όλος σχεδιασµός να µετατίθεται σε άλλο χρόνο. Συγκεκριµένα, και σύµφωνα µε αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει ως χρονικό ορόσηµο για τις αποφάσεις του τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στον χρόνο αυτόν θα αποφασίσει για το ποιες και πόσες αλλαγές θα κάνει στο υπάρχον κυβερνητικό σχήµα. Ο λόγος που απέφυγε να το πράξει την προηγούµενη εβδοµάδα συνδέεται αποκλειστικά και µόνο µε το γεγονός ότι βρισκόταν σε εξέλιξη το φαινόµενο των πληµµυρών.

Επί της ουσίας, αποφάσισε οι όποιες διορθωτικές κινήσεις να γίνουν σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο και σίγουρα όχι υπό την πίεση των γεγονότων. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που αναφέρουν αξιόπιστοι κυβερνητικοί αξιωµατούχοι είναι ότι «ο Μητσοτάκης έχει κατανοήσει και τα προβλήµατα αλλά και τις δοµικές αδυναµίες τριών υπουργών του». Μπροστά σε αυτές τις διαπιστώσεις, περί τα τέλη Οκτωβρίου θα επιχειρήσει ένα δοµικό restart, δείχνοντας ότι ανήκει στην κατηγορία των ηγετών που -εκτός των άλλων- αναγνωρίζουν τα λάθη τους, χωρίς να υπολογίζουν το όποιο πολιτικό κόστος.

Δημοσιεύτηκε στo Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 16/9