Ο άνθρωπος του Σαµαρά στο πλευρό του ∆ένδια

Παρακολουθώντας κανείς την έντονη προεκλογική δραστηριότητα που αναπτύσσει στην Κεντρική Μακεδονία ο υπουργός Αµυνας, Νίκος ∆ένδιας, ανάµεσα στα πολλά ξεχωρίζει και µια λεπτοµέρεια, που και σε αυτές τις περιπτώσεις κάνει τη διαφορά. Εν προκειµένω, αναφέροµαι στη σχέση που έχει αναπτύξει ο Κερκυραίος πολιτικός µε τον επί χρόνια στενό φίλο και συνεργάτη του Αντώνη Σαµαρά, Αντώνη Οικονόµου. Για όσους αγνοούν τον άνδρα, πρόκειται για τον µακροβιότερο (άρα και πιο αποτελεσµατικό) γενικό γραµµατέα του υπουργείου Αµυνας. Πλέον, εκτός από την καθηµερινή συνεργασία που έχουν οι δύο στο Πεντάγωνο, εσχάτως και ενόψει των ευρωεκλογών συνεργάζονται και για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα της Ν.∆. σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας. Βλέπετε, ο Οικονόµου είναι ένα από τα πρόσωπα που γνωρίζουν όσο λίγοι τη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία της συγκεκριµένης εκλογικής περιφέρειας. Με την ευκαιρία, να σας πω ότι οι κεραίες µου έχουν αρχίσει να πιάνουν και κάτι καλές κουβέντες του προέδρου Αντώνη Σαµαρά για τον υπουργό Αµυνας. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που θέλω να κρατήσετε είναι η πολύ καλή και µεθοδική δουλειά που κάνει ο ∆ένδιας, υπό την προεκλογική ιδιότητα του επικεφαλής της Ν.∆. στην Κεντρική Μακεδονία.

Ένα ραντεβού ανάµεσα σε τρεις (ναι, πολύ καλά διαβάσατε) καναλάρχες φαίνεται ότι έχει φτάσει εσχάτως στα αυτιά του Μητσοτάκη, µε αποτέλεσµα να αξιολογείται σχετικώς…

Στο Αγιον Ορος ο πρέσβης της Αµερικής…

Αν και ιδιωτική επίσκεψη, αντιλαµβάνεστε πως και µόνο το ότι ο Αµερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, αποφασίζει εν µέσω προεκλογικής περιόδου να βρεθεί στο Αγιον Ορος αποτελεί γεγονός. Η είδηση αποκαλύφθηκε στις αρχές της εβδοµάδας από τη στήλη «Βig mouth» του οικονοµικού site powergame.gr. Επειδή δεν σας κρύβω ότι τη ζήλεψα, άρχισα να ψάχνω για κάτι περισσότερο. Εµαθα λοιπόν ότι ο κ. Τσούνης δεν θα πάει µόνος του στο «περιβόλι της Παναγιάς», αλλά θα συνοδεύεται και από ένα υψηλόβαθµο στέλεχος του Ντόναλντ Τραµπ, του οποίου η σύζυγος είναι Ορθόδοξη. Οµως εκείνο που κατά την άποψή µου έχει µεγαλύτερη αξία από όλα έχει να κάνει µε το γεγονός ότι ο Αµερικανός πρέσβης επέλεξε κελιά και µονές που δεν έχουν καµία σύνδεση µε τους Ρώσους και τον Πούτιν. Η επιλογή να διαµείνει στο κελί του πατέρα Χρυσόστοµου στις Καρυές είναι κάτι περισσότερο από ενδεικτική. Οπως και η άλλη, των ιερών µονών όπου θα πραγµατοποιήσει προσκυνηµατική επίσκεψη. Θα πάει στην Ξενοφώντος, τη Σίµωνος Πέτρας και την Ιβήρων. Για όσους γνωρίζουν τα της ιεράς κοινότητας, πρόκειται για τρεις µονές που βρίσκονται διαχρονικά και σταθερά απέναντι στα φιλορωσικά µοναστήρια του Αγίου Ορους.

Ενδιαφέρει... ∆ιά γυµνού οφθαλµού (και µόνο) διαπιστώνω ότι τις τελευταίες µέρες ο πρόεδρος Κασσελάκης έχει αρχίσει να αραιώνει τις εµφανίσεις του στα χαλαρά πρωινάδικα, χωρίς ωστόσο να πυκνώνει την παρουσία του στις σοβαρές ενηµερωτικές εκποµπές.

…και το ισχυρό µήνυµα στον Πούτιν

Με αφορµή την επίσκεψη Τσούνη στο Αγιον Ορος, πληροφορήθηκα ότι οι Αµερικανοί έχουν ενοχληθεί, και µάλιστα εντονότατα, από την επιρροή που ασκεί ο ρωσικός παράγοντας σε κάποιες εκ των µονών. Μάλιστα, η ενόχληση αυτή έχει µεταφερθεί και προς το Μέγαρο Μαξίµου, και δη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δείχνει να συµµερίζεται, και δη στον απόλυτο βαθµό, τις ανησυχίες που διατυπώνονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Και επειδή, εκτός από τα ιερά και τα όσια που συναντά κανείς στο «περιβόλι της Παναγιάς», εσχάτως έχουν αρχίσει να ευδοκιµούν και κάτι (άλλα) περίεργα, τα οποία συνδέονται µε τη στήριξη πολιτικών σχηµατισµών που προσπαθούν να κάνουν καριέρα πουλώντας µεταξύ των άλλων και Αγιον Ορος, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει ζητήσει από τον ειδικό γραµµατέα ΕΣΠΑ, ∆ηµήτρη Σκάλκο (και ορθώς έπραξε), να σταµατήσει κάθε επιχορήγηση προς την Ιερά Κοινότητα. Ταυτόχρονα και για πρώτη φορά σε συνεργασία µε τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, διόρισε πρόσωπο µε διπλωµατικές ικανότητες στη διοίκηση του Ορους. Σε γενικές γραµµές, κυβέρνηση και πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα δείχνουν σαν να είναι συντονισµένοι, προκειµένου να σβήσουν µια επικίνδυνη εστία, που συνδέεται µέχρι και µε τη σταθερότητα της χώρας.

Αξίζει... Κάτι µου λέει ότι λίγο πριν από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου ο πρόεδρος Σαµαράς θα εµφανιστεί είτε µε δήλωση είτε µε συνέντευξη είτε µε παρουσία σε κοµµατική εκδήλωση της Ν.∆. Ολα αυτά τα έχω ως αίσθηση, γιατί από το ρεπορτάζ προκύπτει το ακριβώς αντίθετο.

Καλημέρα

• Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι απαντήσεις που δίνει ο Μητσοτάκης όταν τον ρωτούν αν θα διεκδικήσει µια τρίτη κυβερνητική θητεία στις εκλογές του ’27. Ο λόγος που δεν απαντά ξεκάθαρα έχει να κάνει µε το γεγονός ότι η συγκεκριµένη απάντηση τρία χρόνια πριν από τις επόµενες βουλευτικές εκλογές εντείνει την αίσθηση που έχει ο κόσµος ότι υπήρξε έκρηξη αλαζονείας µετά την κατάκτηση του 41%.

• ∆υσκολεύουν, και µάλιστα σε εξαιρετικό βαθµό, τα πράγµατα για τον πρόεδρο Αλαφούζο, δεδοµένου ότι οι οργανωµένοι του Παναθηναϊκού ετοιµάζονται πριν και µετά το µατς µε τον Ολυµπιακό να τον αµφισβητήσουν. Ηδη µάλιστα έχουν ξεκινήσει τα γλέντια στο συγκεκριµένο πεδίο, µε τις εκτιµήσεις να οδηγούν σε οριστική ρήξη ανάµεσα στις δύο πλευρές.

• Για να ξέρετε, ο Κασσελάκης σκέφτεται σοβαρά να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από τον µπαρµπα-Θανάση Καρτερό.

• Εδώ και κάµποσο καιρό σάς γράφω για την αγωνία που έχει καταλάβει τον Τσίπρα σε σχέση µε το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών. Και µη φανταστείτε ότι αγωνιά για το εκλογικό µέλλον του Κασσελάκη. Απεναντίας, ζει και αναπνέει για το ακριβώς αντίθετο. Ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, που όπου τον πέτυχε ο Μητσοτάκης τού έριξε και από καµιά δεκαπενταριά µονάδες, πιστεύει ότι είναι ο µόνος που µπορεί να κερδίσει τον σηµερινό πρωθυπουργό. Αυτά που του έλεγαν ο Μαραντζίδης και ο Μαύρος λίγες ώρες πριν πάρει το 17%.

• Και µιας και αναφέρθηκα στον Τσίπρα, να σας πω ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής του «παραµένω ζωντανός», έχει αρχίσει να βλέπει διάφορους εκ των ισχυρών του δηµοσίου βίου, κάνοντας µέχρι και αυστηρή αυτοκριτική για τα λάθη που δήθεν έκανε. Προφανώς πιστεύει ότι όλοι αυτοί που τον έζησαν στο πετσί τους θα θελήσουν να ρισκάρουν, ακόµα κι αν τους κάνει συµβόλαιο. Αµ δε…