Είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν τίποτα να πουν στους πολίτες και τσακώνονται για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η επισήμανση είναι σωστή, γιατί όσο κι αν επιχειρεί κάποιος να βρει στοιχεία ρεαλισμού στα προγράμματα των δύο κομμάτων, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν το επιτυγχάνει. Κυρίως στην πολιτική, που διαμορφώνει το βιοτικό μας επίπεδο και την ποιότητα της ζωής μας, πρέπει οι εξαγγελίες των κομμάτων να είναι ρεαλιστικές. Σε διαφορετική περίπτωση προκαλούν τα αντίθετα αποτελέσματα. Άλλωστε, δεν απέχει πολύ η εποχή που μια μη ρεαλιστική πολιτική εξαγγελιών και μια διαβίωση πέρα από τις δυνατότητες της οικονομίας οδήγησαν τη χώρα στη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τον πόλεμο, τις επιπτώσεις της οποίας πληρώνουμε ακόμα.

Προχθές ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τρία νέα μέτρα: Μειωμένο κατά 10% ΕΝΦΙΑ για κατοκίες που ασφαλίζονται (αφορά και υφιστάμενα συμβόλαια), αυξημένο επίδομα στο Δημόσιο για όσους έχουν παιδιά, «Youth pass» 150 ευρώ κατ’ έτος για δύο χρόνια και για κάθε νέο που ενηλικιώνεται. Τα μέτρα είναι εξαρχής ενταγμένα στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ και κοστολογημένα εντός της περιμέτρου των 9 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση έχει καταθέσει και στην Κομισιόν. Δηλαδή εντάσσονται στη λογική «τόσα έχουμε, τόσα μπορούμε να δώσουμε χωρίς κίνδυνο νέων μνημονίων». Αντίθετα ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε αρχικά μέτρα 46 δισ. ευρώ και στη συνέχεια πρόσθεσε επιπλέον μέτρα πάνω από 36 δισ.

Η ΝΔ προτείνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και μιλάει για το μέλλον, αφήνοντας τους αντιπάλους της να τσακώνονται για το τι έγινε το 1981 και για το ποιος είναι κληρονόμος της παρακαταθήκης του Ανδρέα, στην περίοδο του οποίου όμως εκτός από κοινωνικές πολιτικές αναπτύχθηκε και η λογική τού «θα». Κάθε συνετός και σοβαρός πολιτικός λοιπόν ξέρει ότι πρέπει οι εξαγγελίες του να μην ξεπερνούν τις δυνατότητες της οικονομίας. Σε διαφορετική περίπτωση ή συνειδητά προσπαθεί να εξαπατήσει τον λαό και να κλέψει την ψήφο του ή ξέρει ότι ανέξοδα μπορεί να υπόσχεται επειδή γνωρίζει πως δεν πρόκειται να κερδίσει την εξουσία. Προφανώς ο κ. Τσίπρας καλύπτει και τις δύο περιπτώσεις.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 10/5