Τον περασμένο Ιανουάριο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας σε ένα ξέσπασμα αλαζονείας έλεγε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία:

«Το βασικό σας πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό σας πρόβλημα είμαι εγώ. Αυτή είναι η αλήθεια.»

Στην προεκλογική περίοδο που ακολούθησε μέχρι το χθεσινό αποτέλεσμα-Βατερλώ ο Αλέξης Τσίπρας πήρε πάνω του την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ.

Στήριξε προσωπικά ο ίδιος τη Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής σε εκείνη την ομιλία στην οποία η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε σε κλάματα. Η Κατερίνα Νοτοπούλου, ήταν προσωπική του επιλογή από την ημέρα που την τοποθέτησε στο γραφείο του πρωθυπουργού, μέχρι τον διορισμό της στη θέση της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης και την υποψηφιότητά της στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Τελικά καταποντίστηκε. Όπως καταποντίστηκε και ο Χρήστος Γιαννούλης από την ΕΡΤ3 στην Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονία, επίσης επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που πήρε πάνω του τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή. Ήταν ο ίδιος που θέλησε να προκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε debate για τις Ευρωεκλογές. Ήταν ο ίδιος που έλεγε στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ότι μπορεί να τον κερδίσει στη Βουλή, σε debate και στην κοινωνία σε εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούσε τις δημοσκοπήσεις, έκανε επιθέσεις και διέρρεε ότι θα τις διαψεύσει στις εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε, ως πρωθυπουργός, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντάς του στον ενικό:

«Είσαι πολύ λίγος εσύ για να μιλάς για την ελίτ και για τους πολλούς σε εμένα».

Η αλαζονεία του Αλέξη Τσίπρα όμως αποδείχθηκε και η αχίλλειος πτέρνα του καθώς σε όλες τις μείζονες επιλογές του ηττήθηκε κατά κράτος.