Ίσως δεν το έχουμε ξαναδεί στη νεότερη ελληνική ιστορία, σίγουρα πάντως δεν το έχω δει όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου. Να μιλάει ένας άνθρωπος, να τον ακούν όλοι προσεκτικά, να μην τον αμφισβητεί κανείς ως πρόσωπο και όσα λέει να μην επιδέχονται αμφισβήτησης.

Το κατάφερε ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας. Το πρόσωπο των ημερών λόγω κοροναϊού, με ένα όνομα που όλοι αγνοούσαμε μέχρι πριν λίγο καιρό. Με ένα λαμπρό βιογραφικό έμεινε στην Ελλάδα και είμαστε τυχεροί που τον έχουμε κοντά μας και κρατάει την μπαγκέτα σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή.

Κάθε απόγευμα ενημερώνει για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού, με ψυχραιμία, ακρίβεια και επιστημοσύνη. Μα πάνω από όλα με σοβαρότητα και ειλικρίνεια, χωρίς να αφήνει τίποτα στη σφαίρα της ασάφειας. Μας εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά με όσα λέει και νιώθουμε ασφάλεια για όσα κάνει.

Μίλησε στη λογική μας όταν είπε ότι δεν μπορεί τα πλοία μας να έχουν εικόνα 15Αύγουστου με άπειρο κόσμο να συρρέει στα νησιά λέγοντας ξεκάθαρα ότι αυτή η απερισκεψία υποβαθμίζει την όλη προσπάθεια και αυξάνει τον κίνδυνο για νησιώτες ηλικιωμένους και ντόπιους κάτοικους

Μίλησε στην καρδιά μας όταν εξέφρασε τη λύπη και τα βαθιά συλλυπητήρια όλων στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον ιό. «Συμπάσχουμε και θρηνούμε μαζί σας. Η λύπη, όταν τη μοιραζόμαστε, είναι μισή» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και δεν υπήρξε Έλληνας και Ελληνίδα που να μην ταυτίστηκε μαζί του. Μίλησε όμως και για τα ευχάριστα νέα, για τους ανθρώπους που πήραν εξιτήριο και για τα φάρμακα που δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα.

Μίλησε για όλους εκείνους τους ανώνυμους επιστήμονες που δίνουν καθημερινή μάχη στα νοσοκομεία της χώρας, προσπαθώντας να κρατήσουν όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο χτυπήθηκε από τη κρίση και τις πολιτικές που επιβλήθηκαν από άλλους. Ευχαρίστησε παθολόγους, λοιμωξιολόγους, πνευμονολόγους, εντατικολόγους, αναισθησιολόγους, γενικούς γιατρούς, ακτινολόγους, εργαστηριακούς, οι οποίοι όπως εύστοχα είπε «δίνουν τη μάχη σώμα με σώμα, τη μάχη της ζωής και όχι του θανάτου».

Απάντησε και στους κάθε λογής εξυπνάκηδες που βρήκαν τη στιγμή να κάνουν σπέκουλα για τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά. Τους απάντησε με ευθύτητα και με επιστημονικά επιχειρήματα. Είναι οι εξυπνάκηδες που σπέρνουν τον πανικό, μόνο και μόνο για να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά το μόνο που κάνουν είναι κακό.

Ο ίδιος πήγε μέχρι τη Μονή Πετράκη για να εξηγήσει επιστημονικά και με ορθό λόγο στην Ιερά Σύνοδο τι ισχύει για τη μετάδοση του ιού.

Είμαστε τυχεροί που ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι στη συγκεκριμένη θέση, που είναι ένας άνθρωπος καταρτισμένος, σοβαρός, υπεύθυνος, ένας άνθρωπος που αισθάνεται, αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και σε ποιους απευθύνεται. Είναι ένας από εμάς. Δεν είναι επιστήμονας που κοιτάεει αφ υψηλού. Έχει ανησυχίες και προσπαθεί να κάνει το λειτούργημά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για το κοινό καλό.

Και στο τέλος όλης αυτής της περιπέτειας ας βρούμε ως ελληνικό κράτος, λαός ή ό,τι άλλο θέλετε, έναν έμπρακτο τρόπο να ευχαριστήσουμε τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Εγώ προσωπικά τον ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.