Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για την διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας μετά τις εκλογές. Θεωρία παιγνίων, αιφνιδιασμοί, τελεσίγραφα και αδιέξοδα εδώ και πέντε μήνες μονοπωλούν καθημερινά τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. Όπως φαίνεται βέβαια η κλεψύδρα για την ελληνική πλευρά κοντεύει να αδειάσει και η στρατηγική της κυβέρνησης –αν υπάρχει- πρέπει να αποδώσει γρήγορα καρπούς γιατί σε διαφορετική περίπτωση μαζί με αυτήν θα καταρρεύσει και η ελληνική οικονομία.

Μετά τη χθεσινή πενταμερή συνάντηση που όπως διαρρέεται κατέληξε σε κάποιας μορφής τελεσίγραφο και το κείμενο που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση ως πρόταση η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης βρέθηκε για ακόμα μία φορά στο μικροσκόπιο των ΜΜΕ.

Spiegel

«Αυτή τη φορά, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της είναι πραγματικά κοντά. Υπό τον φόβο ότι δεν θα καταβληθεί η δόση προς το ΔΝΤ, οι χρηματοδότες της χώρας επιμένουν σε μια γρήγορη εξέλιξη έπειτα από διαπραγματεύσεις που κράτησαν καιρό» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel τοποθετώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό σε καλύτερη «μοίρα» από Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Παπανδρέου. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Wolfgang Munchau : «Οι διαπραγματεύσεις είναι στην κόψη του ξυραφιού επειδή η σημερινή κυβέρνηση -σε αντίθεση με τις προηγούμενες των Σαμαρά και Παπανδρέου- δεν απέκλεισε μια εθνική χρεοκοπία και μια έξοδο από το ευρώ. Οι Σαμαράς και Παπανδρέου απέκλειαν κατηγορηματικά το Grexit και το μονομερές κούρεμα. Μέχρι πρόσφατα οι πιστωτές της Αθήνας θα μπορούσαν να υπαγορεύσουν τους όρους τους, αυτό με τον Τσίπρα είναι μέχρι στιγμής δύσκολο (τουλάχιστον προς τα έξω)».

Στο άρθρο σημειώνεται ακόμη ότι οι Έλληνες, παρά την ασθενέστερη οικονομική τους θέση, σε διαπραγματευτικό επίπεδο βρίσκονται αναλογικά σε πιο ισχυρή θέση, επειδή έχουν κάνει σαφές ότι εν ανάγκη θα εγκαταλείψουν το ευρώ.

Politico

Το περιοδικό Politico στον αντίποδα χαρακτηρίζει την ελληνική διαπραγματευτική τακτική ως απελπισμένη αλλά διαφανή και αποτελεσματική. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «οδήγησαν τα πράγματα στο χείλος του γκρεμού, γι' αυτό και οι πιστωτές εμφάνισαν σημάδια χαλάρωσης σε σημεία όπως στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος».

«Τα πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν η Ελλάδα θα λάβει μια βραχυπρόθεσμη σανίδα σωτηρίας αυτήν την εβδομάδα, αλλά τι θα έρθει μετά. Η Αθήνα μπορεί να κερδίσει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουνίου, αλλά θα πρέπει αμέσως να εξασφαλίσει συνολικά μια νέα συμφωνία διάσωσης για να συνεχίσει να ξεπληρώνει τους πιστωτές της», αναφέρει το άρθρο.

Το τελικό συμπέρασμα για τη διαπραγματευτική ικανότητα του Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών του συνδέεται άμεσα με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και όπως συνηθίζεται να λένε στην αθλητική διάλεκτο «το ταμείο θα γίνει στο τέλος».