Τον Σεπτέμβριο του 2016 η Citi, η τράπεζα που επινόησε τον όρο Grexit, ανέφερε σε ανάλυσή της ότι το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δεν είναι πλέον (σσ. τότε) ένα πιθανό σενάριο. Τελικά η τράπεζα επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά ότι πέφτει πολύ συχνά έξω στις προβλέψεις της. Το Grexit έχει επανεμφανιστεί πλέον για τα καλά και για πολλούς πλέον θεωρείται ένα από τα βασικά σενάρια.

Στην αρχή ήταν η βρετανική εταιρία οικονομικής έρευνας Capital Economics η οποία το παρουσίασε στα μέσα Ιανουαρίου ως ένα πιθανό σενάριο για το προσεχές καλοκαίρι και από εκεί και πέρα οι αναφορές για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη άρχισαν να πυκνώνουν. Μία με δύο μέσα στην ίδια εβδομάδα αρχικά, δύο με τρεις στη συνέχεια, τέσσερις με πέντε μετά κοκ. Τελευταία ήταν η ξεκάθαρη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι αν η Ελλάδα θέλει κούρεμα χρέους, θα πρέπει να βγει από το ευρώ.

Όσο η διαπραγμάτευση τραβάει σε μάκρος, τα ταμεία της Ελλάδας στερεύουν και κανένας δεν παίρνει την απαιτούμενη πρωτοβουλία, οι αναφορές για Grexit θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και κανένας δε θα μπορεί να τις ελέγξει και να τις διαψεύσει.

Ακόμα χειρότερα γίνονται τα πράγματα και στο εσωτερικό της χώρας. Όταν ο Νίκος Ξυδάκης δεν τοποθετήθηκε ξεκάθαρα στο δίλημμα «πάση θυσία στο ευρώ ή το νόμισμα δεν είναι ταμπού» όλοι σοκαρίστηκαν. Μόλις χθες ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης είπε ξεκάθαρα ότι το ευρώ δεν είναι πανάκεια και ο πρώην υπουργός Οικονομικών που έστειλε το περίφημο mail που δαιμονοποιήθηκε, Γκίκας Χαρδούβελης, ανέφερε ότι «όσο δεν βγαίνουμε στις αγορές, ο κίνδυνος του Grexit θα παραμένει». Οι αναφορές Ξυδάκη και Κατσίκη, όπως και η συζήτηση για το νόμισμα που ζήτησαν Σπίρτζης και Αναγνωστοπούλου, μόνο τυχαίες δεν είναι. Το θέμα του νομίσματος, που είναι ουσιαστικά το Grexit χωρίς ταμπέλα, έχει μπει για τα καλά και στη Βουλή και όσο περνάει ο καιρός, με την αβεβαιότητα της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων να μεγαλώνει, η συζήτηση αυτή θα αυξάνεται. Και αυτή με γεωμετρική πρόοδο.

Όσο περνούν οι μέρες και οι εβδομάδες οι φωνές που συζητούν το Grexit σε όλα τα επίπεδα θα αυξάνονται και αν σε πολιτικό επίπεδο ή επίπεδο αγορών είναι πολλές, στην κοινωνία θα πολλαπλασιάζονται.

Κι αν το 2015 το «σχέδιο Σόιμπλε» για πενταετές Grexit με πρόσθετη χρηματοδότηση τρόμαξε, αυτή τη φορά μία ανάλογη πρόταση, ακόμα και χειρότερη, δεν θα φοβίσει γιατί όσο οι σειρήνες του Grexit ηχούν ισχύει εκείνο που έλεγε η γκεμπελική τακτική του «πες, πες κάτι θα μείνει».

Όλος ο παραπάνω συλλογισμός βέβαια μπορεί εύκολα να ακυρωθεί αν η κυβέρνηση ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση, κάνει πολιτική συμφωνία και στη συνέχεια κλείσει και τους τεχνικούς όρους της συμφωνίας. Έτσι όμως δεν έγινε και τον Ιούλιο του 2015;