Ότι η Αρχή είναι ανεξάρτητη από το υπουργείο Οικονομικών είναι γεγονός. Ότι εξαρτάται απευθείας από τους δανειστές που μαθαίνουν πρώτοι από όλους πώς πάει η πορεία είσπραξης των εσόδων επίσης είναι γεγονός. Τον Ιούλιο, λοιπόν, εκτινάχτηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Μέσα σε έναν μήνα οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι που άφησαν απλήρωτους οι φορολογούμενοι αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ, καθώς τρεις στους δέκα κράτησαν αποστάσεις από το ταμείο και δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως το μέτρο των κατασχέσεων για χρέη στο δημόσιο είναι αρμοδιότητας της Ανεξάρτητης Αρχής. Τον Ιούλιο είχαμε περίπου χίλιες κατασχέσεις την ημέρα, δηλαδή πάνω από είκοσι χιλιάδες κατασχέσεις τον μήνα. Το μέτρο βέβαια εφαρμόζεται με ιδιαίτερη ένταση από τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι αποκαλυπτικά για την κατάσταση ασφυξίας στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά, τη στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο για το τρέχον έτος έφτασαν τα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ παλιά και νέα χρέη έχουν ήδη φτάσει στα 97,355 δισ. ευρώ. Εννοείται πως τα νούμερα θα εκτιναχτούν τον Σεπτέμβριο που οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν δόσεις για ΕΝΦΙΑ και φορολογία εισοδήματος. Η κατάσταση γίνεται τραγική αφού αφού σχεδόν ένας στους δυο φορολογούμενους χρωστάει στην εφορία. Στο τέλος Ιουλίου οι φορολογούμενοι που εμφανίζονται να χρωστούν στην εφορία ανήλθαν σε 3.978.127 άτομα.

Από αυτούς οι 1.678.160 είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις καταθέσεων και εισοδημάτων, ενώ 971.429 έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των κατασχέσεων.

Πρόκειται για μια ανοιχτή κοινωνική πληγή που δεν επουλώνεται με τίποτα. Λογικά, μπορούμε να υποθέσουμε πως πλείστοι όσοι είναι σε αυτή την κατάσταση χρωστάνε και στις τράπεζες, που προχωρούν σε πλειστηριασμούς για όσους έχουν «κόκκινα» δάνεια. Η κατάσταση γίνεται εκρηκτική και ανεξέλεγκτη. Η κυβέρνηση επί της ουσίας δεν έχει καμιά δυνατότητα να συγκρατήσει αυτή την κατάσταση. Σε λίγο καιρό, ακόμα και ο νόμος Κατσέλη θα είναι κενό γράμμα. Ο πολίτης, ουσιαστικά απροστάτευτος, θα κινείται μεταξύ της κατάσχεσης από την εφορία και του πλειστηριασμού από τις τράπεζες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η κατάσταση αυτή αφορά τον μισό οικονομικά ενεργό πληθυσμό της χώρας. Κάτω από αυτό το πρίσμα, το αφήγημα της κυβέρνησης για ανάπτυξη και επενδύσεις είναι πολύ δύσκολο να προλάβει να υλοποιηθεί πριν η κοινωνία εκραγεί από τους εφιάλτες που την περικυκλώνουν. Τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν από τους δανειστές κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης, για νέα και σκληρότερα μέτρα που θα αφορούν κυρίως σε νέες περικοπές συντάξεων και δραστικές περικοπές στο δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, είναι περίπου βέβαιο ότι θα ζητήσουν να εφαρμοστούν νωρίτερα από το 2019 τα συμφωνηθέντα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης.

Στην Ισπανία οι κατασχέσεις γίνονται σε ορισμένες περιπτώσεις με την παρουσία στρατού. Στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του έχουν σκεφτεί άραγε πώς θα τις κάνουν. Τι θα γίνει δηλαδή αν σε μια γειτονιά, π.χ. στα Καμίνια, οι δικαστικοί επιμελητές βρεθούν αντιμέτωποι με τους γείτονες που δεν επιτρέπουν να προχωρήσει η κατάσχεση;

Τα πανηγύρια για τη μείωση της ανεργίας σε απόλυτους αριθμούς έχουν μόνο σχετική σημασία. Κάποιος χάνει μια δουλειά από την οποία έπαιρνε χίλια διακόσια ευρώ και βρίσκει μια άλλη από την οποία παίρνει μόλις εξακόσια. Αφήνουμε κατά μέρος τις περιπτώσεις που εργαζόμενοι δουλεύουν για τετρακόσια ευρώ ή και λιγότερα, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Είναι πρακτικά αδύνατο να τακτοποιηθούν τόσο υπέρογκες οφειλές σε κράτος και τράπεζες. Αργά η γρήγορα, μάλλον γρήγορα, η απελπισία θα ξεχυθεί στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση, πλήρως αφοπλισμένη, δεν θα έχει στη διάθεσή της κανέναν τρόπο για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να ανακουφίσει τους απελπισμένους.