Η τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο και η συνεχιζόµενη παράνοµη κατοχή και ο εποικισµός είχαν ως συνέπεια τη συστηµατική προσπάθεια εκριζώσεως όχι µόνον των ανθρώπων (Ελλήνων Κυπρίων), αλλά και της Ιστορίας, των χώρων λατρείας και των µνηµείων της Ορθοδοξίας και του Ελληνισµού. Στα Κατεχόµενα επί 51 έτη ο τουρκικός εθνικισµός διαπράττει το καταδικαστέο έγκληµα της πολιτισµικής γενοκτονίας. Τα ίδια έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στη Μικρά Ασία, στον Πόντο, στην Κωνσταντινούπολη και στην Ανατολική Θράκη.

Στην Κύπρο, η τουρκική επιχείρηση αφελληνισµού είχε εξαρχής τρεις στόχους: α) Την αλλοίωση του πληθυσµού. β) Την αλλοίωση των τοπωνυµίων και τη διαγραφή του ιστορικού παρελθόντος. γ) Την καταστροφή και τη λεηλασία ορθοδόξων (αλλά και µαρωνιτικών, αρµενικών και ρωµαιοκαθολικών) ναών, µονών, κοιµητηρίων και άλλων χώρων µε θρησκευτικό ή ιστορικό συµβολισµό. Ζηµίες υπέστησαν και µετόχια της Ιεράς Μονής Σινά.

Α. Η αλλοίωση του πληθυσµού γίνεται συστηµατικά µε τον εποικισµό, µετά την εκδίωξη και προσφυγοποίηση 200.000 Ελλήνων Κυπρίων. Τούρκοι από την Ανατολία και άλλες περιοχές της χώρας µεταφέρονται και έχουν παραγκωνίσει τους λίγους Τούρκους Κυπρίους που απέµειναν στα Κατεχόµενα. Υπολογίζεται ότι σήµερα ο πληθυσµός των Κατεχοµένων υπερβαίνει τις 500.000. Εχουν συναφθεί και µικτοί γάµοι µε άνδρες ή γυναίκες τουρκοκυπριακής καταγωγής. Ο εποικισµός θεωρείται παράνοµος από το ∆ιεθνές ∆ίκαιο. Αλλά προκύπτει το πρακτικό ερώτηµα: Σε περίπτωση οποιασδήποτε «λύσεως» του Κυπριακού, πώς θα µπορέσει η διεθνής κοινότητα να αποµακρύνει από την Κύπρο τους εποίκους; Ιδιαιτέρως η περίπτωση των µικτών γάµων θα προκαλέσει περιπλοκές.

Β. Η αλλοίωση και η τουρκοποίηση των τοπωνυµίων. Η Τουρκία προσπαθεί να διαφηµίσει διεθνώς την Αµµόχωστο ως Γαζί Μαγκόσα, την Κερύνεια ως Γκίρνε, το παράνοµο αεροδρόµιο της Τύµπου ως Ερτζάν κ.ά. Θα πρέπει να είµαστε όλοι προσεκτικοί και να µην αποδεχθούµε τη χρήση της διπλής ορολογίας (ελληνικό και τουρκικό τοπωνύµιο για ελληνικά προ του 1974 χωριά) σε ένα πιθανό σχέδιο «λύσης» του Κυπριακού, το οποίο ενδεχοµένως θα δανείζεται ιδέες από το απαράδεκτο Σχέδιο Ανάν.

Γ. Καταστροφή χώρων χριστιανικής λατρείας και µνηµείων. Η απόφαση των Τούρκων εισβολέων και των Τουρκοκύπριων ηγετών του ψευδοκράτους είναι σαφής: να διαγραφεί από τη µνήµη των κατοίκων της Κύπρου και γενικότερα όλων των ασχολουµένων µε την Ιστορία η χριστιανική και η ελληνική κληρονοµιά της Κύπρου. Πεντακόσιοι ναοί καταστράφηκαν στα Κατεχόµενα, κυρίως ορθόδοξοι, αλλά και άλλων χριστιανικών δογµάτων. Τα περίφηµα ψηφιδωτά της Κανακαριάς εκλάπησαν από Τούρκους αρχαιοκαπήλους και βρέθηκαν στις ΗΠΑ. Η Εκκλησία της Κύπρου δαπάνησε 1,2 εκατοµµύρια δολάρια για να τα ανακτήσει και να τα επαναπατρίσει.

Από στοιχεία που αντλώ από το Παγκόσµιο Βήµα Θρησκειών και Πολιτισµών της Ιεράς Μονής Κύκκου µαθαίνουµε ότι σε πολλά χωριά λεηλατήθηκαν τα εικονοστάσια και τα ιερά σκεύη. Οι ναοί µετατράπηκαν σε σταύλους και αποθήκες, όπως π.χ. στα χωριά Κοιλάνεµος, Βαθύλακας, Ακανθού, Επτακώµη, Αγιος Ερµόλαος, Καλοψίδα και Αφάντεια. Από την ίδια πηγή πληροφορούµαστε την καταστροφή µνηµείων µε εθνική σηµασία για τον Ελληνισµό, όπως το άγαλµα του Λουκή Ακρίτα στη Μόρφου και του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου στη γενέτειρά του, τη Λύση Αµµοχώστου. Στο Ελληνικό Κοιµητήριο της Κερύνειας καταστράφηκαν όλες οι µαρµάρινες προτοµές. 20 Ιουλίου. ∆εν ξεχνώ την Κύπρο!

*Ο Ανδρέας Χολέβας είναι πολιτικός επιστήµονας

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά