Η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία θεμελιώθηκε μετά την πτώση μίας στρατιωτικής δικτατορίας που ντρόπιασε τη χώρα και τραυμάτισε βαριά την Κύπρο. Ιστορικοί λογαριασμοί και διχασμοί από τα πολλά χρόνια της Βασιλευόμενης έκλεισαν οριστικά με ένα διαυγές, αποφασιστικό δημοψήφισμα Το νέο πολίτευμα υπήρξε έκτοτε σταθερό, ουδέποτε αμφισβητήθηκε, είχε πάντοτε τον απόλυτο σεβασμό όλων των δημοκρατικών κομμάτων και επί 45 χρόνια υπηρετήθηκε στην κορυφή του από άξιους Προέδρους Δημοκρατίας.

Αυτά όσον αφορά τη συνταγματική μορφή του πολιτεύματος. Όμως, ουκ ολίγες φορές, βασικά θεσμικά στοιχεία της δημοκρατικής λειτουργίας στην πολιτική εφαρμογή της, παραβιάστηκαν από κυβερνητικές πρακτικές και κομματικές εμπάθειες. Γνωστές οι «περιπέτειες» των θεσμών, γνωστές και οι ζημίες που προκάλεσαν όχι μόνο στον πολιτικό στίβο, αλλά και στην κοινωνία των δημοκρατικών πολιτών.

Ευκαιρία, λοιπόν, αυτό τον Ιούλιο 2019, να εορταστεί η Ελληνική Δημοκρατία, με τη συνειδητοποίηση από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου ότι το πολύτιμο αυτό πολίτευμα δεν μπορεί να αποδίδει καρπούς χωρίς την εμψύχωση του από ένα υψηλής ποιότητας και αποδοτικότητας ανθρώπινο δυναμικό. Δεν είναι η πρόθεση της στήλης να μοιράσει μια τέτοια ημέρα ευθύνες σε κόμματα και πρόσωπα για πολιτικές «εκτροπές» που τραυμάτισαν κατά το παρελθόν τη Δημοκρατία μας.

Αλλά, επειδή πολλά «ξέφυγαν» τα τελευταία χρόνια, ας σκεφθούν σήμερα οι Ελληνες πολιτικοί ότι: οι πολίτες που πέταξαν έξω απ’ τη Βουλή τους εχθρούς της Δημοκρατίας, νεοναζιστές, και ελπίζουν να πάρουν μιαν ανάσα από το άνοιγμα ενός νέου πολιτικού κύκλου μετά από μια «μνημονιακή» δεκαετία, περιμένουν μια καλύτερη υπεράσπιση του πολιτεύματος από την πολιτική τάξη της χώρας.