Μέσα από τις τρομερές πυρκαγιές του Αυγούστου, πολλά ζητήματα αναδείχθηκαν σχετικά με τις πολιτικές αδυναμίες ενός συστήματος ασφάλειας των ελληνικών δασών.

Πολλά ειπώθηκαν από πολιτικούς και κρατικούς παράγοντες και ειδικούς επιστήμονες για το τι έγινε, τι δεν έγινε και τι πρέπει να γίνει στον τομέα της προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας.

Αλλά μέσα από αυτή την κυριολεκτικά καυτή ιστορία αναδείχθηκε και κάτι άλλο: το πόσο μακριά από την αντίληψη των πολιτών για την πραγματικότητα βρίσκονται τα λόγια των εκπροσώπων της πολιτικής τάξης της χώρας.

Στη διάρκεια του δράματος ομιλούσαν μη ακουόμενοι οι πολιτικοί της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, καθώς η σκληρή πραγματικότητα ξεπερνούσε κατά πολύ τα εν πολλοίς «ξύλινα» λόγια τους και τα εξαέρωνε σχεδόν ταυτόχρονα με την εκφορά τους. Διότι υπάρχουν μεγέθη γεγονότων που δεν είναι δυνατόν να χωρέσουν στην τρέχουσα πολιτική ρητορεία των καιρών μας και ζητούν μιαν άλλη προσέγγιση από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας.

Τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσαν οι αυγουστιάτικες πυρκαγιές ήρθαν στη συνέχεια των μεγάλων προβλημάτων τα οποία έχουν ανακύψει εξαιτίας του δράματος της πανδημίας και των δυσβάστακτων συνεπειών της στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Άσχετα από τις βλακείες που εκτοξεύουν κάποιοι γελοίοι συμπολίτες μας από διάφορα «σόσιαλ μίντια», γεγονός είναι ότι πολίτες κουρασμένοι από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εδώ και πολλούς μήνες και απογοητευμένοι από το ότι η «ανάκαμψη» αργεί να εμφανιστεί ακούν πλέον «βερεσέ» τα λόγια της τρέχουσας πολιτικής.

Επηρεασμένο αρνητικά ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας από τις άνευ αποτελέσματος θορυβώδεις «μονομαχίες» κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, δεν μπορεί πλέον να πάρει στα σοβαρά ούτε τα διαρκώς αισιόδοξα «μηνύματα» των κυβερνώντων ούτε τις ακατάπαυστες αποδοκιμασίες και γκρίνιες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Φάνηκε αυτό, λοιπόν, ξεκάθαρα και στην υπόθεση των καταστροφικών πυρκαγιών. Η κοινωνία δεν αντέχει πλέον την απόκρυψη της αλήθειας από πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους, ούτε τα κύματα των αποδοκιμασιών και τα ξερά «όχι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κάθε πρόταση, σε κάθε απλή κουβέντα που προέρχεται από το στρατόπεδο των «γαλάζιων».

Μετά και την οδυνηρή εμπειρία του αυγουστιάτικου πυρός, ας καταλάβουν τα δύο κόμματα που κρατούν στο Κοινοβούλιο τη μεγάλη πλειοψηφία των εδρών του Σώματος ότι πρέπει να μάθουν να απευθύνονται με άλλον τρόπο στους πολίτες της Ελλάδας.

Να τους εκθέτουν με αληθινά στοιχεία την πραγματικότητα, με στέρεα επιχειρήματα, χωρίς ανταλλαγές πολιτικών ύβρεων μεταξύ τους, χωρίς «ατάκες» και εξυπνακισμούς, χωρίς αστήρικτες αισιοδοξίες και αυτοεπαίνους οι μεν και χωρίς εμπαθείς καταστροφολογίες οι δε. Η χώρα θα περάσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα προσεχώς. Ολοι οι πολιτικοί το γνωρίζουν αυτό, αφού οι περί τα οικονομικά ζητήματα αρμόδιοι παράγοντες τους έχουν ήδη γνωστοποιήσει τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάγνωση της εθνικής κατάστασης.

Η ελληνική κοινωνία έχει πλήρη επίγνωση των μεγάλων προβλημάτων τα οποία προκαλούν σε ένα σημαντικό μέρος της μια ασφυκτική κατάσταση, λόγω πεσμένων εισοδημάτων, χρεών και αυξημένης ανεργίας και με τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις να αργούν να εμφανίσουν αποτελέσματα.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό, οι δικομματικές «μονομαχίες» και η πολιτική αερολογία που τις ακολουθεί θα φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τελικώς και την κυβέρνηση και την αξιωματική και την ελάσσονα αντιπολίτευση.

Ηδη οι μιντιακές «παραστάσεις» και τα «επικοινωνιακά» τεχνάσματα του ενός και του άλλου πέφτουν στο κενό. Μόνο οι κατασκευαστές τους τα εκτιμούν θετικά και τα χαίρονται. Η εθνική πραγματικότητα ολοένα απομακρύνεται από αυτά.

Οι πυρκαγιές του Αυγούστου έστειλαν στην πολιτική τάξη ένα ηχηρό μήνυμα. Ηταν σαν να κάλεσαν ολόκληρο το πολιτικό προσωπικό της χώρας να σοβαρευτεί και να δώσει τέλος στα πολλά και εύκολα λόγια.

Σοβαρή δουλειά χρειάζεται και τίποτε άλλο. Στην επόμενη πολιτική «σεζόν» θα δοκιμαστούν σκληρά κάτω από σκοτεινό ουρανό οι πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης και θα κριθούν αυστηρά οι συμπεριφορές της αντιπολίτευσης. Δύσκολοι καιροί μάς περιμένουν.