Το εντυπωσιακών, πράγματι, χρωμάτων «επεισόδιο Σαββίδη» αποτελεί τυπικά ακόμα μία θλιβερή υπόθεση του πολλαπλώς ταλαιπωρούμενου ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο ευρεθείς εντός γηπέδου, σε έξαλλη κατάσταση, οπλοφόρος μάλιστα, κ. Σαββίδης πρόσφερε όντως ένα ενδιαφέρον τηλεοπτικό και φωτογραφικό υλικό στην Ελλάδα και στον κόσμο. Ομως, δεν είναι χωρίς λόγο ότι η περίπτωση αυτού του βραχύσωμου «Ιβάν του Τρομερού» ξέφυγε απ’ τον χορτοτάπητα του γηπέδου της Τούμπας και προσγειώθηκε στο κέντρο της πολιτικής σκηνής της χώρας.

Διότι ο εν λόγω πρόεδρος του ΠΑΟΚ, εκτός από επιχειρηματίας με μεγάλες δραστηριότητες στη Β. Ελλάδα, είναι καλός -και καθόλου κρυφόςφίλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου.

Αλλά, ο Πόντιος κ. Σαββίδης είναι και κάτι παραπάνω: Θεωρείται από τους Δυτικούς φίλους της Ελλάδας, ιδιαιτέρως από τις ΗΠΑ, ότι είναι ένας πρώτης τάξεως εκπρόσωπος της «ρωσικής διείσδυσης» στη χώρα μας. Και για τον λόγο αυτό, οι δραστηριότητές του και οι σχέσεις του με πολιτικούς και μιντιακούς κύκλους προσεκτικά παρακολουθούνται από αυτές τις δυνάμεις κάτι προ πολλού γνωστό στο ημίφως πολιτικών παρασκηνίων. Ετσι, το «σκληρό φάουλ» στο οποίο αφρόνως υπέπεσε ο «Ρώσος», στο γήπεδο, και τα περίεργα «γραφειοκρατικά» περιστατικά που ακολούθησαν έφεραν στην επιφάνεια το ζήτημα των σχέσεών του με το Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση έχει δείξει σε πολλές περιπτώσεις ζωηρό ενδιαφέρον και «κατανόηση» σε επιχειρηματικές προθέσεις και υποθέσεις του κ. Σαββίδη, τον οποίον θεωρεί «δικό της».

Ο Αλέξης Τσίπρας προκαλεί εκνευρισμό σε όσους δυσαρεστούνται με την επέκταση των δραστηριοτήτων του «Ρώσου», οι οποίες άγγιξαν και το εξαιρετικά «ευαίσθητο» ζήτημα του Λιμένος Θεσσαλονίκης. Ο τελευταίος αποτελεί ένα γεωγραφικό σημείο μεγάλου στρατηγικού ενδιαφέροντος για Αμερικανούς και Ευρωπαίους, οι οποίοι επιδιώκουν να κλείνουν κάθε βαλκανικό διάδρομο στη Ρωσία. Και αυτό έρχεται σε αντίφαση με το γεγονός ότι σε όλα τα ζητήματα στρατηγικής των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, ο κ. Τσίπρας είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στην αμερικανική γραμμή...

Τώρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται υπό πίεση και στελέχη της ζητούν να τον «αποκηρύξει», κατά κάποιον τρόπο, καθώς ο «προστατευόμενός» της κ. Σαββίδης είναι άσχημα εκτεθειμένος με τη συμπεριφορά του.

Τα επιχειρήματά του είναι, βέβαια, ότι είναι ο μόνος ξένος που σε καιρό κρίσης επένδυσε πολλά χρήματα στη χώρα (προσφέροντας δουλειές σε πολύ κόσμο στη Β. Ελλάδα). Αλλά το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι πως έχει δημιουργηθεί πλέον ισχυρή εντύπωση ότι παρέχονται «ανταλλάγματα» στον «Ρώσο», που τόσο δραστηριοποιείται επιχειρηματικά προσφέροντας και μιντιακά στηρίγματα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτά στην ταραγμένη εσωτερική σκηνή δίνουν ένα συγκεκριμένο ΠΟΛΙΤΙΚΟ χρώμα στην «υπόθεση Ιβάν Σαββίδη». Στα παρασκήνια λέγεται ήδη πως η «Μόσχα» δεν είναι τώρα καθόλου ευχαριστημένη από τις «επιδόσεις» του ελληνικής ιθαγένειας φίλου της στη δημόσια σκηνή της χώρας μας. Οι επενδύσεις ρωσικών κεφαλαίων του Ιβάν δεν πρέπει, όμως, και να «αποσυρθούν». Την ίδια ώρα, ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι μια «κόντρα» με τον κ. Σαββίδη (λόγω σπασμωδικής «εξυγίανσης» του ποδοσφαίρου) δεν πρέπει να περάσει κάποια «όρια» και ότι το «Μαξίμου» πρέπει να λάβει υπ’ όψη του ότι, αν αυτός κτυπηθεί «άσχημα», τότε η αντίδραση των Βορειοελλαδιτών κατά της «Αθήνας» θα είναι προσεχώς εξαιρετικά έντονη... εκλογικά.

Ο αδύναμος πρωθυπουργός είναι τώρα άσχημα μπερδεμένος... «στρατηγικά» με την υπόθεση του φίλου του «Ρώσου» (πράγμα που, υποθέτουμε, δεν θα πρέπει να ενοχλεί την άλλη φίλη του Αλέξη Τσίπρα, την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα). Στα πολιτικά παρασκήνια γίνεται λόγος και για το κατά πόσον θα θελήσει ο Ιβάν Σαββίδης να υπερασπιστεί τη θέση του, ρίχνοντας σ’ έναν «πόλεμο» τον «λαό» του ΠΑΟΚ, πράγμα που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε δυσάρεστες καταστάσεις διχασμού Βορρά-Νότου. Ολα δείχνουν ότι στοιχίζει ακριβά στον ΣΥΡΙΖΑ ο «τρομερός Ιβάν»...