Μπαμ, ηκούσθη εις τον αέρα !Ταραχή μεγάλη στην κυβέρνηση με τις πρώτες κανονιές που έριξε στην Αθήνα το «Μακεδονικό». Ετσι κι αλλιώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ήταν εξ αρχής «τραβηγμένη από τα μαλλιά». Πολιτικά παράταιρη και στηριγμένη σε μια «αντι-μνημονιακή» βάση, εξελίχθηκε σε μια τυχοδιωκτική συνεργασία προώθησης σκληρών μνημονιακών μέτρων. Το «αταίριαστο ζευγάρι» βρέθηκε όμως στα όριά του όταν προέκυψε η συμφωνία του κ. Τσίπρα με τα Σκόπια για αναγνώριση «Βόρειας Μακεδονίας».

Εδώ χάλασε το σκηνικό της συμβίωσης (καλά, δεν το περίμενε, αλήθεια, ο κ. Τσίπρας, όταν πήγαινε στις Πρέσπες;).

Και μαζί βρέθηκε να κρέμεται από μια κλωστή η κυβερνητική πλειοψηφία. Από εκεί, προέκυψε μία διαλυτική κατάσταση στους ΑΝ.ΕΛ., με «ορφανά» του κόμματος να κυκλοφορούν ασκόπως στην πολιτική σκηνή και με τον κ. Πάνο Καμμένο σε φανερή παραζάλη, να τρεκλίζει αγκαλιά με το μεγάλο «όχι» του στη Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, αλλά και εντός κυβερνητικού σχήματος.

Αλλά, το «Μακεδονικό» περιέχει, εντός του, εκρηκτικά πολιτικά υλικά, που πάντοτε τρόμαζαν πολλούς και όχι άδικα. Διαπιστώθηκε αυτό και από τις εμπειρίες της δεκαετίας του ’90. Και σήμερα ισχυροί «μακεδονικοί» άνεμοι κλονίζουν τα κόμματα και φέρνουν αναγκαστικά πολιτικές αναταράξεις και αναδιατάξεις δυνάμεων στο παρόν σκηνικό.

Το «ναι» και το «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσε μια συσπείρωση και ευθυγράμμιση δυνάμεων στη Νέα Δημοκρατία σε μία θέση απολύτως αρνητική προς τη Συμφωνία, που στηρίζει ο (ευρω-ατλαντικός) «ξένος παράγων». Αλλά, οι «Πρέσπες» έκαναν άνω-κάτω το Κίνημα Αλλαγής.

Εκεί, έσπασε το λεπτό μωσαϊκό του με το «όχι» της κυρίας Γεννηματά στη Συμφωνία και τα «ναι» των συνεταίρων της, του Ποταμού, που οδηγεί ο κ. Στ. Θεοδωράκης, και του αδάμαστου Γ. Α. Παπανδρέου.

ΠΑΣΟΚ και «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» έπεσαν θύματα του «Μακεδονικού», που σκότωσε τις καλές δημοσκοπήσεις τους. Στη δεξιά άκρη του φάσματος δημιουργούνται τώρα ελπίδες πολλών και διαφόρων για ενίσχυση ακροδεξιών και «εθνολαϊκιστικών» δυνάμεων, καθώς οι «Πρέσπες» οδηγούν σε μια εσωτερική πόλωση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των αρνητών της Συμφωνίας. Βουλευτές της «κεντροαριστεράς» αναζητούν ήδη στέγη με το ενδεχόμενο εκλογών στον ορίζοντα, καθώς η κυβέρνηση δείχνει ότι πολύ δύσκολα μπορεί να διατηρήσει την πλειοψηφική δύναμή της στη Βουλή.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ελέγχουν σε ιδιαίτερες συζητήσεις τους τον κ. Τσίπρα για «βροντερή γκάφα», επειδή έφερε το «Μακεδονικό» στο επίκεντρο των εξελίξεων, την ώρα που εξελισσόταν αποφασιστικά στην Ε.Ε. η υπόθεση της οικονομίας, με ανοικτή την προοπτική μίας κάποιας «ρύθμισης» του χρέους.

Σημασία έχει ότι, όπως κι αν διαμορφωθούν σε «λεπτομέρειές» τους οι εξελίξεις, η διάταξη και η δύναμη των πολιτικών κομμάτων δεν θα είναι πλέον αυτή που ήταν μετά τις εκλογές του 2015. Τα πράγματα δείχνουν ότι μάλλον ο κύκλος κυβερνητικής εξουσίας κλείνει για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το σκηνικό της διακυβέρνησης με μείγμα Ριζοσπαστικής Αριστεράς και «σκληρής» Δεξιάς καταρρέει. Το πείραμα βρίσκεται στη δύση του.

Είναι δύσκολο ακόμα να προβλεφθούν με ασφάλεια οι μετατοπίσεις ή και η εξαέρωση πολιτικών προσώπων, καθώς και οι συμμαχίες που μπορεί να προκύψουν στη βάση και εκλογικών αναγκών. Αλλά, η Ριζοσπαστική Αριστερά, φορτωμένη ήδη με τα συμφωνημένα μέτρα που θα αυξήσουν τα εισοδηματικά βάρη εκατομμυρίων Ελλήνων, είναι στη σημερινή φάση σε άσχημη κατάσταση απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση και σε τεράστια αδυναμία να βρει συμμάχους.

Με αδιατάρακτο τον εγωισμό της, όμως, η ηγετική ομάδα Τσίπρα κατακεραυνώνει πολιτικούς αντιπάλους και δεν φαίνεται έτοιμη να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται γύρω της. Φαίνεται, δε, να στηρίζει πολλές ελπίδες για βελτίωση της κατάστασής της στους Γερμανούς και τους Αμερικανούς, που την επαινούν θορυβωδώς για την «τόλμη» και τη «γενναιότητα» που επέδειξε στο «Μακεδονικό».

Ομως, δεν είναι αυτοί οι έπαινοι που θα εμποδίσουν τις εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή, ούτε βέβαια θα φέρουν ψήφους στο κυβερνών κόμμα, που βαριαναστενάζει…