Παρουσιάστηκε το βράδυ της 10ης Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία έξι υπουργών και με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το «πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία» όπως επισήμως ονομάστηκε. Έπαιξε εκείνο το βράδυ ως θέμα στα νυχτερινά δελτία ειδήσεων, το επόμενο πρωί σε ορισμένα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και στη συνέχεια σα να άνοιξε η γη και να το κατάπιε! Δεν πρέπει να έχει ξανασυμβεί σε προεκλογική περίοδο το κυβερνητικό πρόγραμμα ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα να εξαφανίζεται από την επικαιρότητα μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες και να μην επανέρχεται ποτέ.

Αποκορύφωμα αυτού, η χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο δελτίο του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα. Ακριβώς 6.662 λέξεις είναι η πλήρης απομαγνητοφώνησή της. Ούτε μία για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ! Ούτε μία! Ο πρόεδρος του κόμματος δηλαδή, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη ή τη σκοπιμότητα ακόμα να πει το παραμικρό για τις προτάσεις του για την επόμενη ημέρα. Ανάλωσε μία από τις βασικές τηλεοπτικές του εμφανίσεις, σχεδόν δέκα μέρες πριν τις εκλογές, στην ανάλυση για το debate που δεν έγινε και στην επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής. Για το δικό του σχέδιο για το αύριο, ουδέν.

Το ίδιο, ωστόσο, συμβαίνει και στα τηλεοπτικά πάνελ, στις ραδιοφωνικές εκπομπές, στις ιστοσελίδες και τις εφημερίδες: Ελάχιστες είναι οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις γύρω από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίαρχη σχεδόν παντού είναι η κόντρα για τον προγραμματικό λόγο της ΝΔ: Τη μείωση φόρων, το ασφαλιστικό, τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, τη μεταρρύθμιση στην παιδεία, κλπ.

Μια εύλογη αιτία αυτού του φαινομένου είναι το ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ, που αποτυπώθηκε στις κάλπες των ευρωεκλογών και σε όλες τις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν, που την καθιστούν μεγάλο φαβορί για τη νίκη στις εθνικές εκλογές. Λογικό, είναι λοιπόν στη δημόσια συζήτηση να κυριαρχούν οι προτάσεις της επερχόμενης κυβέρνησης. Δεν είναι, όμως, λογικό, να έχει σχεδόν εξαφανιστεί από αυτή το πρόγραμμα της παρούσας, που διεκδικεί ξανά την εξουσία. Τι να συζητήσει, όμως, στα αλήθεια κανείς για ένα πρόγραμμα που μιλά για 500.000 νέες θέσεις εργασίας, διπλασιασμό άμεσων ξένων επενδύσεων, ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία, όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλα τινά, χωρίς να εξηγεί και να αναλύει πως θα τα πετύχει όλα αυτά;

Θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις του πρωθυπουργού και των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και θα επανέλθουμε επί του θέματος.