Οι διπλωματικές εντάσεις με την Τουρκία δεν επηρεάζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ή το προσωπικό στο έδαφος της Τουρκίας, ανέφερε χθες το αμερικανικό Πεντάγωνο, τονίζοντας με σημασία ότι «η τουρκική αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ εξακολουθεί να διαδραματίζει έναν σοβαρό ρόλο, υποστηρίζοντας το ΝΑΤΟ και τις συμμαχικές προσπάθειες».

Η επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου δεν μείωσε βεβαίως την εξελισσόμενη σύγκρουση Ουάσιγκτον - Άγκυρας, με τις εκατέρωθεν απαγορεύσεις χορήγησης βίζας, ως αντίποινα για τη σύλληψη με την κατηγορία των «γκιουλενιστών» δύο Τούρκων υπαλλήλων σε αμερικανικά προξενεία.

Η προοπτική σύγκρουσης ΗΠΑ - Τουρκίας για την έκδοση ή όχι στην Άγκυρα του Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν περίπου θέμα χρόνου, καθώς η Ουάσιγκτον παραμένει παγερά αδιάφορη απέναντι στο τουρκικό αίτημα έκδοσής του, ενώ η Άγκυρα ψάχνει ή εφευρίσκει αφορμές για να το υπενθυμίζει συνεχώς στην αμερικανική κυβέρνηση.

Ήδη η Τουρκία, κατά την προσφιλή τακτική της, ρίχνει τα βέλη της εναντίον του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, απαιτώντας την άμεση απομάκρυνσή του (γεγονός που θα συμβεί έτσι κι αλλιώς, καθώς ο Αμερικανός διπλωμάτης έχει πάρει φύλλο πορείας για την Καμπούλ). Κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως προσπάθεια απεμπλοκής από την κατάσταση διπλωματικής όξυνσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η ανακοίνωση του Πενταγώνου, όμως, έχει διπλή ανάγνωση: Οι στρατιωτικοί δεσμοί των δύο χωρών παραμένουν αμετάβλητοι ό,τι και να γίνει στο διπλωματικό επίπεδο.
Στον αντίποδα, όμως, η αμερικανική ανακοίνωση μπορεί να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Άγκυρα να μη διανοηθεί καν να αλλάξει το στάτους της βάσης του Ιντσιρλίκ, ή να απομακρύνει αμερικανικό προσωπικό (κάτι που έκανε προσφάτως η Άγκυρα σε Γερμανούς στρατιωτικούς στην Τουρκία). Η βάση του Ιντσιρλίκ, ως γνωστόν, είναι το πλέον προωθημένο αεροπορικό «ανάχωμα» για ενδεχόμενες εχθρικές επιθέσεις προς χώρες της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα διαθέτει και πυρηνικά όπλα.

Η κορύφωση της όξυνσης Ουάσιγκτον - Άγκυρας συμπίπτει χρονικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στον Λευκό Οίκο για συνομιλίες με τον κ. Τραμπ. Θα ήταν απολύτως παρακινδυνευμένο να θεωρηθεί ότι η Αθήνα, λόγω της τωρινής αμερικανοτουρκικής όξυνσης, θα μπορέσει να «στρέψει» το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον «μονομερώς» υπέρ της Αθήνας. Για τον απλούστατο λόγο ότι στρατιωτικοί και επιχειρησιακοί σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ δεν πρόκειται να αλλάξουν σε μια νύχτα.

Ομοίως, θα ήταν λάθος να παρουσιαστεί η Ελλάδα στην Ουάσιγκτον «σε τιμή ευκαιρίας» λόγω της αμερικανοτουρκικής κρίσης.