Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο απόλυτος άρχων της Τουρκίας , με αυξημένα τα εκλογικά ποσοστά του και με διευρυμένες ή και μοναδικές εξουσίες στο Κοινοβούλιο , και στη Δικαστική Αρχή της χώρας.

Ως εκ τούτου δεν αισθάνεται καμμια «ανασφάλεια», «αστάθεια» ή «ανησυχία» για το πολιτικό μέλλον του και την ισχύ της πολιτικής που έχει επιλέξει να εφαρμόσει.

Η εκλογή Ερντογάν επομένως ανατρέπει άρδην ολόκληρη την πολιτική φιλολογία της κυβέρνησης Τσίπρα και των στελεχών της- την οποία κατά κόρον παπαγάλιζαν και στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης- σύμφωνα με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος συμπεριφέρεται επιθετικά στην Ελλάδα διότι αισθάνεται «ανασφαλής , ασταθής ανήσυχος» ,για να αναφέρουμε μόνον λίγα από τα ..ψυχαναλυτικής υφής επίθετα με τα οποία στόλιζε το ΥΠΕΞ τον κ Ερντογάν.

Ο πανίσχυρος πλέον κ Ερντογάν δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να μην υποστηρίξει από εδώ και πέρα και με το παραπάνω την εχθρική και επιθετική πολιτική του απέναντι στην Ελλάδα, πλήττοντας καθημερινώς τα ελληνικά εθνικά, κυριαρχικά και άλλα δικαιώματα της χώρας, με συγκεκριμένο στόχο – πρόκληση που έχει εξαγγείλει δημοσίως και επισήμως από ελληνικού εδάφους, πέρσι τον Δεκέμβριο:

Διμερείς διαπραγματεύσεις για τη μοιρασιά ελληνικών νησιών στο Αιγαίο ,που δεν ανήκουν στην Ελλάδα , κατά την Άγκυρα.

Σύμφωνα μάλιστα με διπλωματικές πληροφορίες , που όμως πρέπει να επαληθευθούν, ο κ Ερντογάν είναι έτοιμος να θέσει πρόταση – τελεσίγραφο στην Αθήνα , να αποφασίσει την έναρξη διαπραγματεύσεων μέχρι την 30η Οκτωβρίου ,διαφορετικά…

Η αλήθεια είναι ότι ο κ Ερντογάν , και πριν τις εκλογές κατ ουσίαν δεν υπέστη καμμία «ήττα» και κανέναν «σωφρονισμό» από ευρωπαίους εταίρους και αμερικανούς συμμάχους για την επιθετική- εχθρική συμπεριφορά του απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

*Παρά την περί του αντιθέτου φιλολογία , η Άγκυρα έχει ήδη παραλάβει κανονικά τα δυο πρώτα αεροσκάφη F-35στην Αριζόνα. Σ αυτά , τα τουρκικά πλέον αεροσκάφη, θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους οι Τούρκοι πιλότοι μέχρι τον Σεπτέμβριο ,όταν τα πρώτα 8 τουρκικά F-35 θα προσγειωθούν στο υπό κατασκευή ειδικό αεροδρόμιο με τα καταφύγια τους, 580 περίπου χλμ στην τουρκική ενδοχώρα. (σς ο βασικός λόγος της καθυστέρησης παραλαβής των F- 35 είναι το γεγονός ότι ο Ερντογάν καρατόμησε ως «γκιουλενιστές» την αρχική ομάδα Τούρκων πιλότων που είχαν σταλεί για εκπαίδευση στις ΗΠΑ).

*Ευρωπαίοι εταίροι, παρά την φραστική «καταδίκη» του κ Ερντογάν για τη συμπεριφορά του στο Αιγαίο , την Κύπρο και απέναντι στους δυο φυλακισμένους Έλληνες – Νατοϊκούς αξιωματικούς, εξακολουθούν κανονικότατα να εξοπλίζουν με διμερείς συμφωνίες την Τουρκία, όπως η Γερμανία με πολεμικό υλικό και υποβρύχια, η Ισπανία με την κατασκευή του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου, η Βρεταννία , με άγνωστη ακόμα την διμερή αμυντική συμφωνία για την προμήθεια των καθέτου προσγειώσεως / απογειώσεως βρετανικών αεροσκαφών Harrier.

Όσο για τους ρωσσικούς πυραύλους S-400 οι αντιστάσεις του ΝΑΤΟ ισοδυναμούν με την αντίσταση φτερού στον άνεμο.

Η κυβέρνηση Τσίπρα αναμένεται πολύ γρήγορα να τεθεί ενώπιον του διλλήματος να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία το φθινόπωρο, με μοναδικό ουσιαστικό όπλο , την κομματική παραζάλη της από τις συμφωνίες με τα Σκόπια και την έξοδο από το Μνημόνιο, συμφωνίες και οι δύο με την αμφίβολη συνολική υλοποίηση τους να βαθαίνει επικίνδυνα στον χρόνο.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει κατά καιρούς δώσει δείγματα σκέψεων για μια άνευ όρων , ανοιχτή, διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Είτε με τις σποραδικές αλλά μόνιμες σκέψεις του ΥΠΕΞ για διαπραγμάτευση κυριότητας βραχονησίδων στο Αιγαίο, αφου κατά το ΥΠΕΞ και η Ελλάδα μπορεί να αμφισβητήσει τουρκικές βραχονησίδες.

Είτε με «πρόπλασμα» μια άκρως επικίνδυνη απόφαση των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας , (πίσω στο ταραγμένο 2015 με τη θηλεία στο λαιμό για την Συμφωνία Γιούνκερ – Ερντογάν για το προσφυγικό).

mΣύμφωνα με αυτήν , τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας ,άρα και της ΕΕ, ταυτίζονται με τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στα 6νμ., αφήνοντας επομένως τον υπόλοιπο χώρο, και περιοχή αρμοδιοτήτων στο Αιγαίο, στον κ Ερντογάν..