Δεν πρόλαβαν να χαμηλώσουν τα φώτα της γιορτής από το προχθεσινό, θετικότατο για την Ελλάδα Eurogroup για την επιτυχή κατάληξη της τρίτης αξιολόγησης, και οι μουρμούρες ξεκίνησαν για την τέταρτη και τελευταία, την επόμενη άνοιξη. Αρχή της... χορωδίας ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος υπενθύμισε προς όλους ότι «το πνεύμα Σόιμπλε» ζει και βασιλεύει. Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είπε, θα εξεταστεί αφού η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο, με βάση την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα συνταχθεί με τη λήξη του προγράμματος.

Δι' αυτού του τρόπου, εξάλλου, οι έμπειροι και πονηροί ταυτόχρονα Ευρωπαίοι δανειστές βάζουν και πάλι στο κάδρο το ΔΝΤ, το οποίο περιμένει ήσυχα-ήσυχα στη γωνιά του έως ότου έρθει η ώρα του να αποφανθεί το ίδιο για τη βιωσιμότητα ή μη του ελληνικού χρέους. Απόφαση δηλαδή που εν πολλοίς θα κρίνει την ομαλή ή όχι έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και κυρίως θα δώσει ή όχι ένα καλό διαβατήριο στην Αθήνα για να πέσει στις αγκάλες των διεθνών αγορών για τον μετέπειτα δανεισμό της.

Αλλά, επειδή πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, οι δανειστές περιμένουν -με χαμόγελα- την κυβέρνηση και στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, στην οποία αναμένεται να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια όσο το δυνατόν «καθαρή εικόνα» της Ελλάδας προς τον «έξω κόσμο».

Η δαμόκλειος σπάθη των δανειστών στο κεφάλι της κυβέρνησης είναι αν θα χρειαστούν ή όχι πρόσθετα μέτρα το 2019, πέραν της ήδη υπεσχημένης μείωσης των συντάξεων. Αν, δηλαδή, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το αναγκαστικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, θα απαιτηθεί, από το 2019 και όχι το 2020, να μετρήσει και η μείωση του αφορολόγητου, που και αυτό αποτελεί υπεσχημένη δέσμευση της κυβέρνησης.

Ρόλο στην απόφαση αυτή θα παίξει, όπως έχει ήδη «υποσχεθεί», το ΔΝΤ, που αμφισβητεί εδώ και καιρό την ικανότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει το υψηλό πλεόνασμα του 3,5%.

Αν και η κυβέρνηση ονειρεύεται τη μεγάλη μέρα της εξόδου από το μνημόνιο, αυτό το «τελευταίο μίλι» θα είναι από τα δυσκολότερα που θα πρέπει να τρέξει. Όχι προς το τέρμα. Προς τις εκλογές.