Ούτε η Προεδρία της Δημοκρατίας ούτε η κυβέρνηση αλλά ούτε και η αντιπολίτευση δικαιούνται να παριστάνουν τους έκπληκτους, δυσαρεστημένους και θυμωμένους για όσα εμπρηστικά, για το σύνολο των διμερών σχέσεων, ανέφερε ο κ. Ερντογάν πριν και κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση ειδικότερα είχε από τις αρχές του περασμένου θέρους σαφή εικόνα για τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, την οποία ο ίδιος ο κ. Ερντογάν μεθόδευσε, εκβίασε και πραγματοποίησε στους χρόνους που αυτός ήθελε. Αν μη τι άλλο, η ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί καταλλήλως από τον κοινό ατλαντικό σύμμαχο...

Γι’ αυτό, άλλωστε, και ο πληθωρικός ΥΠΕΞ από την Άγκυρα, στις αρχές Νοεμβρίου είχε πομπωδώς ανακοινώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη, χαλαρή και πρόθυμη να τα συζητήσει όλα με την Άγκυρα, περιγράφοντας μάλιστα παιδαριωδώς τη διαδικασία αυτή.

Επομένως, ο κ. Ερντογάν βάδισε ακριβώς πάνω στον δρόμο που του χάραξε πλουσιοπάροχα η ελληνική κυβέρνηση και ήρθε στην Αθήνα για «να τα πει όλα» στο ανώτατο επίπεδο και με τον επισημότερο τρόπο. Δηλαδή να κατοχυρώσει την απαίτησή του «να επικαιροποιηθεί» η Συνθήκη της Λωζάνης «στον αέρα-θάλασσα και γη» στο Αιγαίο και να «τουρκοποιηθεί» επισήμως η μουσουλμανική μειονότητα στη Δ. Θράκη. (Τώρα, πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός καταχαρούμενος ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι από τον κ. Ερντογάν κατάλαβε πως η Τουρκία «δεν έχει καμία εδαφική αμφισβήτηση» απέναντι στην Ελλάδα, αυτό είναι άλλο θέμα... Και τα Ίμια τι ακριβώς είναι;)

Με άλλα λόγια, ο κ. Ερντογάν ήρθε στην Αθήνα για να βάλει πάνω στο τραπέζι των συνομιλιών «ό,τι ανήκει στην Τουρκία» σύμφωνα με την... τουρκοποιημένη Συνθήκη της Λωζάνης. Αυτό το επέτρεψε η ελληνική κυβέρνηση, η οποία βαρύνεται απολύτως για την καθοριστική αλλαγή «στο ελληνικό δόγμα» των περασμένων δεκαετιών, σύμφωνα με το οποίο το μόνο θέμα διαπραγμάτευσης διμερούς διαφοράς ήταν μόνον και αποκλειστικώς η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Αλλά ούτε και το σύνολο της αντιπολίτευσης δικαιούται να παριστάνει την έκπληκτη, αφού και αυτή, πάνω από δύο χρόνια τουλάχιστον, παρακολουθεί με απάθεια και αδιαφορία την, σε καθημερινή βάση, επιθετική, προκλητική και παράνομη στρατιωτική συμπεριφορά της Άγκυρας σε όλο το μήκος και πλάτος του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτή ακριβώς είναι η έμπρακτη απόδειξη αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας νήσων του Αιγαίου, την οποία χθες ο κ. Ερντογάν έθεσε επισήμως στο τραπέζι διά της «επικαιροποίησης της Λωζάνης».