Ενώ ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ δεν χάνουν ευκαιρία να υποστηρίξουν τον κ. Ερντογάν έναντι των σκληροπυρηνικών αντιπάλων (;) του, διαβεβαιώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος «σέβεται την ελληνική κυριαρχία», την ίδια στιγμή η κυβέρνηση καταγγέλλει διεθνώς την Άγκυρα (μέσω των απαντητικών ΝΟΤΑΜs που εκδίδει) ότι «επικαλύπτει περιοχές εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας» με τις αεροναυτικές ασκήσεις της σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο για όλο το 2018.

Με άλλα λόγια, η Αθήνα καταγγέλλει την Άγκυρα ότι καταλαμβάνει μέρος της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, ενώ η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι ο κ. Ερντογάν σέβεται την ελληνική κυριαρχία...

Απέναντι στον ορυμαγδό των τουρκικών διεθνών αγγελιών για διενέργεια αεροναυτικών ασκήσεων με πυρά στο Ανατολικό Αιγαίο, που καταλαμβάνουν μέρος της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας (βλέπε «Ελευθερία του Τύπου» 3ης Ιανουαρίου), η Αθήνα ανταπαντά -πάντα με κρίσιμη καθυστέρηση- καταγγέλλοντας την Άγκυρα ότι καταπατά τους κανονισμούς του ICAO μέσα στο FIR Αθηνών, ότι καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία, και γι’ αυτό η Αθήνα καταργεί και απαγορεύει τις τουρκικές ασκήσεις (ελληνικές ΝΟΤΑΜs, π.χ. Α 3483 / 29 Δεκ. 2017, Α 3480 / 29 Δεκ. 2017, Α 3479 / 29 Δεκ. 2017 κ.λπ.).

Επί ματαίω, καθώς η Άγκυρα ανταπαντά περιφρονητικά ότι γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις ελληνικές αιτιάσεις και απαγορεύσεις και προχωράει κανονικά στην εκτέλεση των ασκήσεών της. Με πυρά. Στην πράξη, δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση απλώς επιβεβαιώνει διεθνώς ότι η Τουρκία του κ. Ερντογάν προχωράει σε κατάληψη και κατοχή μέρους της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο όλο το 2018 (όπως έγινε και το 2017).

Πέραν της φρενιτιώδους ανταλλαγής ΝΟΤΑΜs (που μπορούν να στείλουν αεροναυτιλλόμενο στο φρενοκομείο), η Αθήνα διαχρονικώς δεν έχει τολμήσει να εφαρμόσει τις νόμιμες διεθνείς διαδικασίες ώστε να φρενάρει την επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο. Δεν έχει προσφύγει στον ICAO, καθώς η Τουρκία παραβιάζει όλους του κανόνες και κανονισμούς μέσα στο FIR Αθηνών. Δεν προσφεύγει στον ΟΗΕ, καθώς σημειώνονται αλλεπάλληλες περιπτώσεις κατάληψης και κατοχής ελληνικής εθνικής κυριαρχίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα στο έτος.

Και, τέλος, δεν προσφεύγει ούτε στο ΝΑΤΟ, που με δική του διαταγή από τον Αύγουστο 2018 απαγορεύει υπερπτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών (άρα και τουρκικών) πάνω από τα «αποστρατιωτικοποιημένα νησιά» του Ανατολικού Αιγαίου.