ΚΑΘΩΣ μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές και οι δημοσκοπήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, τα πράγματα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν και να παγιώνονται. Ας κάνουμε μία σύνοψη με βάση τη συνισταμένη των μετρήσεων, θεωρώντας ότι αποτυπώνουν με σχετική ακρίβεια τις τάσεις -ότι δεν τους έχει ξεφύγει κάτι «χοντρό»- και ότι δεν θα μεσολαβήσει ανατρεπτικό γεγονός μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. Το ποιο θα είναι πρώτο και ποιο δεύτερο κόμμα έχει αποκρυσταλλωθεί. Η ΝΔ φαίνεται ότι με μικρές αποκλίσεις καταγράφει ένα προβάδισμα περίπου έξι μονάδων στην πρόθεση ψήφου με πιθανή αυξητική τάση. Έχει ανακτήσει περί το 65%-70% των απωλειών που είχε από την τραγωδία των Τεμπών και συνεχίζει να ανεβαίνει, επαναπατρίζοντας ψηφοφόρους από την «γκρίζα ζώνη» αλλά εισπράττοντας σημαντικά και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει «ταβάνι», δεν έχει δεξαμενές για να αντλήσει και υφίσταται τριπλή αιμορραγία, χάνοντας σχεδόν διψήφιο ποσοστό, κοντά στο 10%, προς τη ΝΔ, έχοντας σημαντικές απώλειες και προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ προς τα αριστερά πλαγιοκοπείται από τον Γιάνη Βαρουφάκη και το ΚΚΕ. Ο οποίος Βαρουφάκης παίζει αριστοτεχνικά την «αντισυστημική» ψήφο (είναι τρίτο κόμμα στις νέες ηλικίες), για αυτό και έκλεισε το μάτι στο κόμμα Κασιδιάρη (μάζευε κι ας είναι και ρώγες), παίρνοντας αντισυστημική πελατεία από παντού αλλά κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο αφυδατώνει από μία κρίσιμη δεξαμενή του.

ΑΠΟ ΤΗΝ άλλη, η ΝΔ δεν εισπράττει ή εισπράττει ελάχιστα από το μικροσύμπαν κομμάτων, κομματιδίων και σχηματισμών που βρίσκεται στα δεξιά της, το οποίο αθροίζει συνολικά ένα σημαντικό ποσοστό, μεταξύ 10%-12% μαζί με την Ελληνική Λύση, αλλά δεν έχει ούτε μπορεί να αποκτήσει ενιαία αναφορά. Αυτό βολεύει τη ΝΔ, διότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που θα μείνει εκτός Βουλής τόσο χαμηλώνει ο πήχυς της αυτοδυναμίας. Η Ελληνική Λύση μετά τα εσωτερικά προβλήματα με τις αποχωρήσεις, καταγγελίες κ.λπ. φαίνεται να ανακόπτει δυναμική, αν και επειδή εκεί το βασικό σημείο αναφοράς των ψηφοφόρων είναι το πρόσωπο, ο Κυριάκος Βελόπουλος, θα τεσταριστεί η δημοσκοπική και εκλογική αντοχή του κόμματος. Η Ελληνική Λύση πάντως αίφνης, λόγω της συγκυρίας, άρχισε να ακολουθεί την αντίστροφη πορεία από το ΜέΡΑ25, το οποίο εμφανιζόταν εντός και εκτός Βουλής με οριακές διακυμάνσεις πάνω και κάτω από το όριο του 3% και τώρα δείχνει άνετα μέσα.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ σύγκριση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα (καταλληλότητα, καλύτερη διαχείριση, αξιοπιστία) τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για την Κουμουνδούρου από τη σύγκριση των κομμάτων, καθώς ο πρώτος υπερτερεί σε όλα τα πεδία, ενώ στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών ο κ. Τσίπρας έρχεται τρίτος μετά τον Δημήτρη Κουτσούμπα... Στην παράσταση νίκης -η παράμετρος των δημοσκοπήσεων που ποτέ δεν διαψεύδεται- το προβάδισμα της ΝΔ είναι συντριπτικό, ενώ βαίνει αυξανόμενο το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι τα πράγματα με ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν χειρότερα. Εν κατακλείδι, οδεύουμε προς μια εκλογική αναμέτρηση, την πρώτη Κυριακή, όπου τα πράγματα φαίνεται να σχηματοποιούνται σε ό,τι αφορά την κατάταξη, αλλά μένει να διαπιστωθούν τα τελι- κά ποσοστά και το εύρος της διαφοράς, στοιχεία που θα καθορίσουν και τη δυναμική της δεύτερης κάλπης. Η απλή αναλογική και η βεβαιότητα των ψηφοφόρων ότι θα υπάρξει και δεύτερη Κυριακή δημιουργούν συνθήκες για πιθανές μικρο(;)εκπλήξεις.

Δημσιεύθηκε στην Απογευματινή 7/5/2023