Η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνει στις κάλπες της Κυριακής, σε πραγματικές συνθήκες δηλαδή, το προβάδισμα που έχει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις τα τελευταία 3,5 χρόνια. Από τη στιγμή δηλαδή που ανέλαβε την ηγεσία της ο κ. Κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των δύο exit polls που οργανώθηκαν για τις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία ανακτά την ηγεμονία από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το 2015 , καταγράφοντας μια διαφορά από 3,5 -10 μονάδες , που θα συγκεκριμενοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες με την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών. Στη βάση των exit polls όμως μπορούν να διατυπωθούν μια σειρά διαπιστώσεων.

Συγκεκριμένα: Στην έξοδο από τον Μνημονιακό κύκλο η Ελλάδα επιστρέφει στον δικομματισμό. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ επι του συνόλου καταγράφουν ποσοστά που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 60%. Αναμένεται μάλιστα στις εθνικές εκλογές , όποτε και αν γίνουν αυτές ο δικομματισμός αυτός να ενισχυθεί. Σε ένα δεύτερο επίπεδο υπάρχουν τρία κόμματα το ΚΙΝΑΛ, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ που έχουν παρεμβατικό ρόλο και σχετικά σταθερή παρουσία . Σε ένα τρίτο επίπεδο υφίσταται μια σειρά κομμάτων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μικρά και «ασταθή» , με κάποια από αυτά να έχουν συγκροτηθεί στις μνημονιακές συνθήκες και σήμερα πλέον να χάνουν την δυναμική τους όπως οι ΑΝ.ΕΛ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων και κάποια άλλα όπως η ΜΕΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη και η «Ελληνική Λύση» του Κ. Βελόπουλου να κάνουν την εμφάνιση τους την επόμενη ημέρα των Μνημονίων, έχοντας πιθανότητες παρουσίας και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στη συνέχεια.

Η πολιτική ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία , μέχρι τουλάχιστον το 2023, εμπεδώνεται μέσα από την επικράτηση της σωρευτικά σε μια σειρά εκλογών. Τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές-τοπικές εκλογές επι του παρόντος και τις επερχόμενες εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές (Ιούνιο ή Οκτώβριο). Από την άλλη πλευρά αυτή η αντιστροφή της ηγεμονίας σε σχέση με τις διπλές εκλογές του 2015 σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν σηματοδοτούν στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι απολύτως ορατό ότι η Νέα Δημοκρατία στο επόμενο κοινοβούλιο στην Ελλάδα θα καταλάβει τα κυβερνητικά έδρανα , αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η δεκαετία των Μνημονίων αφήνει πίσω της , μια μεγάλη αλλαγή στον χώρο της κεντροαριστεράς –αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ να έχει χάσει την θέση του στον δικομματισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον αντί του ΠΑΣΟΚ να δεσπόζει στον χώρο και την δυνατότητα διακυβέρνησης της χώρας. Αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ , η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνει την μονοκρατορία της στον χώρο της κεντροδεξιάς ( αλλά και των δυνάμεων της κεντροαριστεράς που στέκονται μετωπικά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ) και είναι ορατό ότι θα επιχειρήσει αυτή την πλήρη αναδιάρθρωση της χώρας, ως η πρώτη αμιγώς μετα-μνημονική κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια.

Στο ερώτημα που τυχόν θα τεθεί, γιατί είναι πλέον προφανής η επικράτηση στις επερχόμενες εθνικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας -όποτε και αν γίνουν αυτές- η απάντηση είναι ότι μετά την πλήρη επικράτηση της στις εκλογές της Κυριακής η κεντροδεξιά και η ηγεσία Μητσοτάκη μπορεί να αναπτύξει τον προγραμματικό και εθνικά συναινετικό της λόγο και το πλάνο αναδιάρθρωσης της χώρας, χωρίς περιττή πόλωση και ένταση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαντλήσει το θετικό της «οπλοστάσιο» μέσα από το μπαράζ νομοσχεδίων με παροχές και ελαφρύνσεις των τελευταίων εβδομάδων –με την στήριξη της αντιπολίτευσης. Έτσι αν δοκιμάσει ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του την προεκλογική περίοδο που ξεκινά αύριο , ακραία πόλωση απέναντι στη Ν.Δ θα ενοχλήσει τις δεξαμενές ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς, στους οποίους τυχόν επενδύει, αφού και αυτοί όπως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, επιθυμούν στιβαρό και συγκροτημένο πολιτικό λόγο σε εθνική βάση , αντί για κομματικές ύβρεις και διχαστικά συνθήματα.

Αποτέλεσμα : όλα τα δεδομένα οδηγούν στην εκτίμηση ότι η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας είναι μη αναστρέψιμη, ενώ ο χρόνος μέχρι τις εθνικές εκλογές είναι σημαντικός μόνον ως προς το εύρος της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.