Από χθες υπάρχει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Ο πρωθυπουργός στο προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε την ακριβή ημερομηνία των εκλογών, επιβεβαιώνοντας την 21η Μαΐου και έδωσε μάλιστα χρονοδιάγραμμα για τις δεύτερες εκλογές, με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, για τις αρχές Ιουλίου. Προφανώς για τις 2 Ιουλίου, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Η ανακοίνωση των εκλογών στο συγκεκριμένο υπουργικό συμβούλιο επιβεβαιώνει πληροφορία προ δεκαημέρου, σύμφωνα με την οποία ο Κ. Μητσοτάκης είχε αποφασίσει να ανακοινώσει αρκετά πριν από το Πάσχα τις εκλογές, για να είναι καθαρό το τοπίο και το χρονοδιάγραμμα, όχι μόνο για τα κόμματα αλλά και για τις υποχρεώσεις και τον προγραμματισμό του μέσου νοικοκυριού ή της επιχείρησης.

Ο προγραμματισμός των εκλογών πολύ κοντά στη λήξη της συνταγματικής θητείας αποδεικνύει τη θεσμική αντίληψη από την οποία διακατέχεται ο πρωθυπουργός, βάζοντας ένα τέλος στο μακρύ «γαϊτανάκι» της σεναριολογίας για πρόωρες εκλογές της τελευταίας διετίας, που όχι μόνο για τα μίντια αλλά και για τα δομημένα συμφέροντα -επιχειρηματικά και άλλα- αποτέλεσαν ένα πεδίο ασκήσεων επιρροής και προσπάθειας παρέμβασης στην εξέλιξη των πολιτικών δεδομένων της χώρας. Ειδικά στα θέματα διακυβέρνησης.

Όμως, ο κ. Μητσοτάκης, συνεπής στις δεσμεύσεις του προς τους Έλληνες και αποφασιστικός στην άσκηση των καθηκόντων του και την ανάληψη των ευθυνών του, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε παίγνια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και υπολογισμών, όπως του εισηγούνταν ακόμη και πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος, αλλά αρνήθηκε και να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο ενισχυμένης αναλογικής που είχε ψηφίσει η κυβέρνησή του, επί το λιγότερο αναλογικό.

Ο κ. Μητσοτάκης στέκεται σήμερα πλέον ευθυτενής και με τη δέουσα υπευθυνότητα απέναντι στους Έλληνες, επιζητώντας μια νέα ψήφο εμπιστοσύνης για την επόμενη συνταγματική θητεία. Ζητεί την ψήφο εμπιστοσύνης για το χρονικό διάστημα μέχρι το 2027, προκειμένου να συνεχισθεί το έργο της αναβάθμισης, του εκσυγχρονισμού και της διεθνούς ισχυρής παρουσίας της χώρας. Πολλά έγιναν, αλλά όπωςέδειξε η τραγωδία των Τεμπών πολλά ακόμη είναι να γίνουν. Κερδήθηκαν πόλεμοι, όπως αυτός με τη λαθρομετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων στον Έβρο και το Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία ή με την πανδημία της Covid ή με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια αναδιάταξη δυνάμεων. Μάχες κερδήθηκαν, όπως αυτές για ξένες επενδύσεις, επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, αύξηση των εισοδημάτων, για την ασφάλεια από τους «τραμπούκους» με τις κουκούλες, τον στρατιωτικό επανεξοπλισμό της χώρας, την αναβάθμιση της παιδείας, τις διεθνείς και περιφερειακές συμμαχίες που την κάνουν ισχυρή. Αλλά και μάχες χάθηκαν, όπως η λειτουργικότητα του κράτους, παρά την αιφνίδια θετική ψηφιοποίηση μέρους του και των μεγάλων έργων υποδομής.

«Η πρώτη κάλπη θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει», ήταν η φράση-κλειδί μαζί με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον κ. Μητσοτάκη. Μια διαδικασία στην οποία συμφωνεί στη βάση της και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κ. Τσίπρας, με τη στρατηγική άρνησή του να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε «κυβερνήσεις ηττημένων».

Τα υπόλοιπα από όσα ακούγονται και λέγονται είναι φθηνά «παιχνίδια διαπλοκής», τα όποια είναι γνωστό στους Έλληνες ως προς το πώς εξελίσσονται...

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 29/3