Μετά το νικηφόρο, τελικό εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης διόρισε τη νέα κυβέρνησή του, με μεγάλες αλλαγές ως προς τα πρόσωπα και τη διαρθρωτική δομή της. Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο διανεμήθηκαν τα «μπλε ντοσιέ» ανά υπουργείο. Ο κάθε νεοδιορισθείς υπουργός με τον επίσημο και δημόσιο αυτό τρόπο ανέλαβε μια σειρά από προτεραιότητες, στόχους και χρονοδιαγράμματα ως προς το έργο που έχει να προωθήσει. Το «επιτελικό κράτος», που με μεγάλη ένταση κύκλοι της αντιπολίτευσης κατά κύριο λόγο, αλλά και της συμπολίτευσης με πιο συγκεκαλυμμένη μεθοδολογία επεχείρησαν να πλήξουν, έκανε και πάλι την εμφάνισή του. Οι υπουργοί, υφυπουργοί, επιτελείς και σύμβουλοι, που αποτελούν το διευρυμένο αυτό πρωθυπουργικό γραφείο, είχαν ήδη εργαστεί με συνέπεια και συγκρότηση, υπό τις οδηγίες και την εποπτεία του ίδιου του πρωθυπουργού, για να ετοιμάσουν και να προδιαγράψουν το κυβερνητικό έργο της τετραετίας.

Οι νέοι υπουργοί, αναλαμβάνοντας το ορισθέν έργο, είχαν τον χρόνο να μεταβούν στα υπουργεία τους, να διορίσουν τα επιτελικά προσωπικά γραφεία τους και να γνωρίσουν σε βάθος το αντικείμενο, τις λειτουργίες και το διοικητικό προσωπικό που θα είχαν υπό τον συντονισμό τους. Τις επονομαζόμενες διοικητικές γραφειοκρατίες, που έχουν και τη γνώση, τις εμπειρίες, αλλά πολλές φορές και τις διάφορες «αγκυλώσεις» στη διαχείριση του ρόλου και της αποστολής του κεντρικού κράτους, όπου εμπλέκονται. Το πλεονέκτημα των εκλογών και στη συνέχεια της ορκωμοσίας νέας κυβέρνησης, όταν αυτά εξελίσσονται στις αρχές του καλοκαιριού, είναι ότι υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος οι νέοι πολιτικοί προϊστάμενοι να γνωρίσουν σε βάθος τα υπουργεία τόσο ως προς τις δομές όσο και ως προς τα πρόσωπα που τα συγκροτούν. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας απαιτητικός, λειτουργικός πρωθυπουργός που από την πρώτη ημέρα ζήτησε από το υπουργικό του συμβούλιο -την κυβέρνησή του δηλαδή- πολλή δουλειά, καθόλου ματαιοδοξία, μετρήσιμα αποτελέσματα και μια κρίσιμη θα λέγαμε ευταξία. Από την άλλη πλευρά, ο κάθε υπουργός είχε το πλεονέκτημα ότι αναλάμβανε να προωθήσει και να μελετήσει ένα σύμπλεγμα βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων και νομοθετημάτων. Παρά τις προδιαγραφές αυτές, πολλοί υπουργοί δεν απέφυγαν να πάνε στα υπουργεία τους με προφίλ ανθρώπου με «κληρονομικό χάρισμα» για τον τομέα που αναλάμβαναν, αν και για πρώτη φορά έρχονταν σε επαφή με τους συγκεκριμένους τομείς της διοίκησης του κράτους. Πολύ περισσότεροι υπουργοί ασχολήθηκαν ασφυκτικά με τον διορισμό ανθρώπων της εκλογικής πελατείας τους στις θέσεις ευθύνης και τις κεντρικές συμβουλευτικές θέσεις των γραφείων τους. Η αρχική τάξη άρχισε να αποκτά «κενά αέρος» και συνεπαγόμενες «αναταράξεις».

Κάποιοι υπουργοί, ενώ καμία πίεση δεν υπήρχε για βιαστικές δηλώσεις «επαναστατικού χαρακτήρα», σε μια αγωνία για εξαρχής υπουργική επιβεβαίωση, προχώρησαν και σε εξαγγελίες εντυπωσιακού χαρακτήρα. Κάτι σαν «πυροτεχνήματα». Αδικαιολόγητο και αυτό, με δεδομένο ότι οι εκλογές είχαν τελειώσει και το κυβερνητικό έργο χρειάζεται κατ’ αρχήν συγκρότηση και ευθύνη. Ακούσαμε για έφιππη αστυνομία, για διαδοχικά 8ωρα και άλλα, μάλλον για θεατρικές επιθεωρήσεις του καλοκαιριού. Ο κ. Μητσοτάκης αρχικά σε συνέντευξή του μίλησε για «αρρυθμίες» στην κυβέρνηση που θα διορθωθούν. Στη συνέχεια προχώρησε στην αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Οι «αρρυθμίες» όμως συνεχίζονται. Το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν έχει περίοδο χάριτος. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στον 4ο με 5ο χρόνο της θητείας της. Το καλύτερο είναι με ορίζοντα την ΔΕΘ οι υπουργοί να γυρίσουν στην υλοποίηση των «μπλε ντοσιέ» που τους δόθηκαν και να αφήσουν το «πολιτικό βαριετέ» για τις ιδιωτικές τους ώρες…

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»